Wijn proeven | Manify Interests #25

CREDITS: Scott Waran

[powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt.

Vorige keer: Tequila[/powerkit_alert]

Wijn drinken is een van onze favoriete bezigheden. Maar wat vinden we nou precies lekker? En hoe komen we er achter wat lekker is? Het proeven van wijn is moeilijker dan je denkt en gaat niet alleen om het proeven! Verschillende aspecten zijn hier belangrijk bij. Daarom deze week in Manify Interests: wijn proeven.

Wat is wijnproeven?

Wijn proeven is al net zo oud als de productie van wijn. Rond de veertiende eeuw is de wijnproeverij wat meer gestandaardiseerd. In feite is een wijnproeverij een bijeenkomst van verschillende mensen die een aantal kenmerken van de wijn proberen te beschrijven. Zo is het bij het het wijnproeven belangrijk wat je ziet, ruikt en proeft. Professionele wijnproevers gebruiken hier ook de nodige terminologie bij, maar hier komen we later op terug!

Wijnproeven gebeurt vaak onder leiding van een wijnexpert, ook wel een sommelier genoemd. Deze man legt bij elke wijn het nodige uit zodat je als beginnend proever weet wat je ziet, proeft en ruikt. Daarnaast legt hij ook vaak uit bij welke gerechten de wijnen gebruikt kunnen worden.

wijnproeven, Wijn proeven | Manify Interests #25
Foto: Raj Eiamworakul

Het selecteren van de juiste fles

De wijnboer begint voordat een wijn gebotteld wordt met het kiezen van de fles. Is de wijn die hij gemaakt heeft een dure fles waard? De fles geeft al een aantal kenmerken van de wijn aan, en het is belangrijk dat je weet wat er kenmerkend is aan een fles wijn.

De kleur van het glas is vaak groen. Een groene fles betekent dat de wijn vaak is ontwikkeld. Dit wil zeggen dat de wijn een houtlagering heeft gehad. De groene kleur beschermt de wijn tegen zonlicht, zodat hij beter zijn smaak behoud.
Een kleurloze fles wordt vaak gebruikt voor rosé en witte wijnen. De kleurloze fles geeft meestal aan dat de wijn binnen een jaar na de oogst gedronken moet worden.

Naast de kleur van het glas is het belangrijk dat je weet hoe je het etiket moet lezen, ook kan het verschil tussen schroefdop of kurk een hint zijn naar de wijn.

wijnproeven, Wijn proeven | Manify Interests #25
Foto: Samuel Zeller

Wijn proeven doe je zo!

Stap 1. Het inschenken van de wijn

Zoals iedereen eigenlijk wel weet schenk je wijn, surprise surprise, in een wijnglas. Een wijnglas is onder breed en loopt taps naar boven. De karakteristieke vorm van het wijnglas is ontwikkeld, omdat een wijn moet kunnen ademen. Dit is belangrijk omdat je dan alle aroma’s van de wijn goed kan ruiken. Daarnaast heeft een wijnglas altijd een steel, hier houd je het glas ook aan vast. Je houdt een wijnglas nooit vast aan de bolling. De reden hiervoor is dat je de wijn altijd bekijkt door de bolling, deze moet zo schoon en dun mogelijk zijn!

Stap 2. Walsen

Dansen doen we pas na de proeverij! Met walsen bedoelen we deze keer iets anders. Walsen is het ronddraaien van wijn in het glas. Dit moet je altijd doen voor je de wijn gaat ruiken. Maar waarom is dit zo belangrijk? Door het walsen van de wijn instaat er een groter oppervlak waardoor de aroma’s beter uitkomen!

Stap 3. Ruiken maar!

Een van de belangrijkste dingen om een wijn goed te kunnen ruiken is de temperatuur. Als de wijn te koud is blijven bepaalde aroma’s vaak gesloten in de wijn. De ideale temperatuur van de verschillende wijnen is als volgt:

Frisse, fruitige witte wijnen – 8 tot 10 graden Celsius

Volle witte wijnen – 10 tot 12 graden Celsius

Fruitige rode wijnen – 14 tot 16 graden Celsius

Volle rode wijnen – 18 graden Celsius

De geur van de wijn draagt heel erg veel bij aan de verschillende smaken die we kunnen proeven in wijn. Nog een reden waarom wijn op de juiste temperatuur geserveerd moet worden!

Stap 4. Proeven

Als je wijn wil proeven moet je de wijn slurpen. Door te slurpen zorg je ervoor dat de wijn alle smaakpapillen in je tong raakt. Verder bestaat het proeven van de wijn uit drie stappen. Je begint met het proeven van de smaakt die je per direct proeft, daarna proef je het ‘mondgevoel’ en als laatste proef je de afdronk. Tijdens de verschillende stappen kun je veel verschillende smaken proeven die een wijn maken tot wat hij is.

Terminologie bij wijn proeven

Het Bouqet
Dit zijn alle geuren die een wijn heeft. Net zoals een boeket met verschillende bloemen heeft een fles wijn een bouqet aan geuren.

Decanteren
Het overschenken van de wijn naar een karaf. De wijnkaraf is vaak heel breed zodat de wijn een nog groter oppervlak krijgt wat veel jongere wijnen ten goede komt. Oudere wijnen kunnen hun juist sneller oxideren waardoor ze hun smaak verliezen.

Sommelier
De Sommelier is een wijnkelner of wijnober die zich heeft gespecialiseerd in wijnen. Vaak hebben zij hiervoor speciale testen afgelegd.

Nieuwe wereld
De nieuwe wereld staat voor de landen die niet bij de traditionele Europese wijnlanden behoren. Dit zijn onder andere Chili, Australië en Zuid-Afrika.

wijnproeven, Wijn proeven | Manify Interests #25
Foto: Karsten Wurth

 

LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…