Marineren, zo doe je dat | Manify Interests #49

CREDITS: José Ignacio Pompé
Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Marineren.

Vorige keer: Mindfulness

Barbecuen in de herfst. Kan dat nog? Hell yes! Een lekker stuk vlees met een knapperende vuurkorf én een lekker bokbiertje, ons kun je er altijd voor bellen. En als het regent kan je natuurlijk altijd het gourmetstel uit de kast trekken. Vooral als een stuk vlees goed gemarineerd is, beginnen de speekselklieren overuren te draaien. Maar hoe pak je dat marineren nou precies aan? Na het lezen van dit artikel zijn je vrienden op de volgende BBQ sowieso onder de indruk!

Marineren

Het woord ‘marineren’ stamt uit zeventiende/achttiende-eeuws Frankrijk en betekent iets als picklen of inmaken. Dat gebeurde in die tijd vooral door grote stukken vlees in een bad/pot van azijn met specerijen te leggen.

Het is een kooktechniek waarbij je vlees, vis, of groente in een marinade legt en op die manier extra smaakt geeft. Ook kan het een stuk vlees malser maken, doordat het zuur in de marinade het bindweefsel afbreekt. Het kan vis zelfs laten garen, denk maar aan ceviche. Hoe lang je iets marineer kan varieerden van enkele minuten tot uren, afhankelijk van het recept.

Om een goede marinade te maken zijn er een aantal basisingrediënten: zuur ingrediënt, een vet ingrediënt en smaakmakers.

Zuur ingrediënt

Zuren zijn nodig om vlees lekker mals te maken. Denk hierbij aan wijn, azijn of citroensap. Je kunt ook gaan voor gember, ananas of kiwi, maar die geven een erg specifieke smaak. Werk je graag met zuivel? Dan kan je yoghurt of karnemelk gebruiken als zuur ingrediënt.

Vet ingrediënt

Een vet ingediend is nodig voor het intrekken van de marinade. Je kunt hiervoor olijfolie of notenolie gebruiken.

Smaakmakers

Als de basis van je marinade goed is, kun je de smaakmakers toevoegen. Uiteraard naar je eigen smaak. Klassiekers zijn knoflook en ui, maar je kunt ook experimenteren met laurier, rozemarijn en koriander. Hou je meer van zoet? Dan is de toevoeging van een lepeltje honing in je marinade perfect.

Marineren, Marineren, zo doe je dat | Manify Interests #49

Wat marineren?

Zachte en sappige stukken vlees, zoals steak of kipfilet hebben niet per se extra smaak nodig, al is het natuurlijk wel lekker. Maar wat peper en zout volstaat dus. Vooral als een stuk vlees taaier is, dan heeft deze wel baat bij een marinade. Zo maak je het vlees in kwestie zachter én smaakvollers. Denk aan bijvoorbeeld spareribs of sukade.

Natuurlijk is het ook mogelijk om vis, tofu of groenten te marineren. Gebruik hiervoor ook een zuurtje, iets vets en smaakmakers. Afhankelijk van wat je marineert voeg je nog iets zoets, iets bitters, iets zouts en iets pittigs toe. Garneer ten slotte nog met iets knapperigs en je hebt de perfecte smaakbeleving!

Hoe lang marineren?

Een marinade maken is één ding, maar het moet ook nog intrekken. Om dit goed te doen heb je een kom nodig die groot genoeg is om je vlees, vis of groenten in te leggen. Key is dat de marinade je ingrediënt volledig bedekt. Hoe langer een ingediend in de marinade ligt, hoe sterker de smaak zal worden. Hoe dunner een stukje vlees, vis of groente, hoe minder lang je het hoeft te marineren.

Voor ingrediënten die niet zo groot zijn, zoals groenten, zeevruchten of vis is 15-30 minuten meestal genoeg. Dunne stukken vlees zonder bot, zoals een stuk kip, biefstuk of een varkensfilet laat je 1 – 3 uur marineren. Wil je een groter stuk vlees, zoals een hele kip of een lamsbout marineren? Dan laat je de marinade 3 – 6 uur intrekken.

Heb je die tijd niet? Dan kun je marinade rechtstreeks in het vlees wrijven om de maar er het snelst in te laten trekken. Bedenk wel dat goed werk tijd nodig heeft en dat geldt zeker bij marineren.

Marinade vs rub

Wie wel eens een kookprogramma heeft gekeken weet dat ‘rubben‘ ook een manier is om vlees extra smaak te hebben. Een ‘rub‘ is een mix van kruiden, die in tegenstelling tot een marinade het vlees niet malser maakt. Waar een marinade een vloeistof is, is een rub een droog poeder of een pasta die je in het vlees moet wrijven. Dit kun je vlak voor het bakken doen of enkele uren van te voren.

Marineren, Marineren, zo doe je dat | Manify Interests #49

LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Music voor alle Rebels
Music voor alle Rebels
Terwijl de één erg goed gaat op ‘oud en vertrouwd’ of ‘huisje, boompje, beestje’, wil de ander tegen álle stromingen in. Gewoon omdat gewoon ook maar zo…
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
Een golfbal die zacht neerkomt op een perfect gemaaide green, omringd door de Portugese natuur. Rijden langs architectonische kunststukjes die niet misstaan in Hollywoodfilms. Sporten in een…