Vorige keer: CrossFit[/powerkit_alert]
We hebben het vorige week gehad over sporten, CrossFit om precies te zijn. Als je dan heel die gym hebt afgebroken, is het belangrijk om een kleine maaltijd te nuttigen. Het uurtje na het sporten wordt ook wel het ‘Golden Hour’ genoemd. In dit uur neemt je lichaam enorm veel bouwstenen voor je spieren en je herstel op. Maar wat koken we dan? En wat eten we vanavond? Deze week gaan we je helpen. Moeders de vrouw gaat onder de indruk zijn, heren!
Vroeger
Er zit een flink verschil tussen hoe we vroeger onze maaltjes bereiden en hoe we dat nu doen. Vroeger, echt vroeger in de prehistorie, aten ze eigenlijk alleen maar rauw vlees. Nu zijn we niet vies van een carpaccio of een steak tartaar, maar we hebben onze maaltjes liever iets verfijnder.
We kwamen er met zijn allen redelijk snel achter dat als je vlees kookt en gaart, het langer houdbaar blijft en de slechte bacteriën verloren gaan. Nadat we er achter kwamen dat je het voedsel kan garen, zijn we er meer mee gaan experimenteren. We kwamen er achter dat er veel meer levensmiddelen beschikbaar waren dan we dachten. Op deze manier is koken ontwikkeld tot het koken wat we nu kennen. We bereiden ons eten tegenwoordig met enorm veel variatie. Denk maar eens aan de Franse keuken, de Italiaanse keuken, de Chinese keuken of de Mexicaanse keuken.
Verschillende keukens
We lichten een paar van de meest herkenbare en belangrijke keukens uit. Ook hebben we het kort over een veel gemaakt fout. Is het Chinese eten dat wij kennen wel Chinees? En natuurlijk mag onze eigen bescheiden keuken niet ontbreken!
Neerlands eigen
Ieder land heeft zijn eigen keuken. Ofwel eigen gerechten en bepaalde ingrediënten die enorm vaak terugkomen. Wij hebben in Nederland niet zo’n hele spannende keuken. We koken wat aardappels, voegen wat slappe groente toe en stampen alles tot een puree. Stukje blinde vink erbij en we hebben het typische Nederlandse stampotje.
Naast de stamppot kunnen we hier in Nederland ook niet genoeg krijgen van verse haring, een frikandelletje en een stroopwafeltje op z’n tijd. Maar spannender dat dit gaat het helaas niet worden.
Cuisine Française
De Franse keuken is een van de meest bekende keukens ter wereld, vrijwel élke noemenswaardige chef-kok heeft een Frans restaurant als leerschool gehad. Waarom de Fransen altijd voorop gelopen hebben met haute cuisine, is omdat ze eerste waren die écht op niveau gingen koken en eten serveren in restaurants. Veel Franse gerechten zijn dan ook wereldwijd bekend, zoals coq au vin, boeuf bourguignon en chocolate soufflé.
Chinees
Bami Pangang iemand? No thanks, dat is helaas geen Chinees eten. Hoewel we dit wel eten of afhalen in een Chinees restaurant waar over het algemeen ook Chinezen werken, kennen ze dit gerecht in China niet.
Wat eten ze daar dan wel? Ze zijn gek op dumplings in China. Dit zijn kleine deegpakketjes gevuld met vlees, vis of groente die vervolgens gestoomd worden. Daarnaast eten ze daar veel hot pot. Je zou kunnen zeggen dat hot pot de Chinese variant is van gourmetten. Gezellig met heel de familie onder het genot van een glaasje!
Verschillende kooktechnieken
We gaan er vanuit dat iedereen weet wat bakken, braden en stomen is toch? Daarom zetten we de kooktermen in een kleine stroomversnelling en gaan we meteen richting het wat zwaardere jargon.
- Blancheren – Dit is het in korte tijd koken van groente of fruit en daarna snel koelen om het kookproces te stoppen.
- Au Bain Marie – Dit is de meest gebruikte methode voor onder andere sauzen bereiden. Je plaatst hierbij een kom in een heet waterbad zodat producten kunnen garen, maar niet verbranden.
- Sauteren – Sauteren is in principe het zelfde als aanfruiten. Je bakt ingrediënten (vaak groenten) in een pan onder hoge temperatuur met weinig olie. Veelvuldig keren en roeren is belangrijk!
- Pocheren – Een eitje pocheren, het is moeilijker dan je denkt. Pocheren is het garen van iets in water wat net onder het kookpunt zit. Voor het pocheren van een ei raden we aan om een lepel azijn aan je water toe te voegen. Hierdoor krijg je een perfect rond gepocheerd eitje.
- Gratineren – Klinkt wat minder chique dan het is. Bij gratineren voorzie je een product of gerecht van een korstje. Dit kan met kaas of zonder kaas, want wie houd er niet van kaas? Denk aan gegratineerd aardappels!
Je partner of date imponeren
Goed koken is simpel koken. Verse producten en simpele maar krachtige smaken. Je hoeft daarom geen steak van honderd euro te bakken. Een simpel gerecht zoals een echte pasta doet het ook prima!
Een echte bolognese
Wat wij beschouwen als pasta bolognese maakt het dat Italianen zich omdraaien in hun graf. Want pasta bolognese is niet het snelle gerecht wat wij denken. Het duurt enkele uren om te maken!
Pasta bolognese is eigenlijk ragù bolognese, oftewel vleessaus uit Bologna. Check het recept hier! Thank us later, want je weet niet wat je gaat proeven.
Perfecte maaltijd voor een date
Heb je jouw date beloofd dat jij een heerlijk maaltje zou koken maar je hebt geen idee wat te maken? No worries, wij gaan je helpen. Bij een date is het belangrijk dat je een ‘lichte maaltijd’ kookt. De kans op een romantische afsluiter is namelijk groter als je iets hebt gegeten wat niet zo zwaar op de maag ligt.
Wij hebben een heel mooi simpel zalmrecept voor je gevonden. Je maakt gegarandeerd indruk op jouw date en waarschijnlijk wordt het een mooie avond! Check het recept hier!
Asperges
Waarom asperges horen we je denken? We zijn gek op deze groente maar eten het te weinig. Daarnaast zijn asperges niet de eerste beste groente waar je aan denkt als je een zelfgemaakt diner presenteert. Toch?
We hebben een top recept met garnalen! Hier ga jij de show mee stelen, geloof ons maar! Check het recept hier!
Professionele keukens
Hierarchie
Koken is oorlog! Serieus, het kan er heftig aan toe gaan in de keuken. Vandaar dat er een strikte hiërarchie bestaat in alle keukens van restaurants. Heb jij je altijd al eens afgevraagd wie er nou de chef is? En wat betekend chef de partie precies?
De chef-kok is het hoogst geplaatste personeelslid in de keuken. Je zou hem de directeur van de keuken kunnen noemen. Na de chef-kok is de sous-chef een van de belangrijkste personen in de keuken. Hij neemt waar als de chef-kok er niet is of met andere dingen druk is. Naast deze twee grote meneren komen de chefs de partie. Dit zijn degene die verantwoordelijk zijn voor verschillende afdelingen. De koude kant, vlees en natuurlijk chef frituur!
Onder de chefs de partie werken de tournants, dit zijn de vervangende chefs de partie. Daarna komen de leerlingen, deze personen worden commis genoemd in de keuken.
Eindbazen in de keuken
Er zijn flink wat personen die de culinaire wereld geregeld op zijn kop zetten. Chef-koks die ons helemaal mindfucken, verassende gerechten creëren en er een absolute beleving van maken. Deze mensen verdienen credits.
Heston Blumenthal
Heston is eigenaar van het 3-sterren restaurant genaamd The Fat Duck. In 2005 werd dit restaurant uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Heston staat er om bekend gerechten te creëren die onze perceptie van eten compleet op zijn kop zetten. Hij creëert gerechten die ons terug nemen naar onze jeugd, blaast nieuw leven in Middeleeuwse gerechten en is een allround eindbaas. Check het filmpje hieronder en laat je verbazen!
Masa Takayama
Dineren krijgt een andere betekenis bij deze sushi-chef. Masa wordt gezien als een van de meest kundige Sushi-chefs ter wereld. Dineren bij deze baas betekend een compleet andere wereld binnenstappen. Deze man kookt voor slechts een handje vol mensen per avond. Een bezoekje aan zijn restaurant is perfect te combineren met een weekendje NYC! Zijn restaurant is namelijk te vinden in Manhattan.
Anthony Bourdain
Deze chef heeft ons helaas verlaten. Na een onstuimig leven vol drank en drugs heeft hij in juni 2018 zichzelf van het leven beroofd. Bourdain is vooral bekend van progamma’s als The Layover, een culinair programma over alles wat je zou kunnen doen als je een dag of twee moet wachten op je aansluitende vlucht.
Inspiratie op Netflix
Wil je graag meer inspiratie? Er staat een super toffe serie op Netflix genaamd Chefs Table. In deze documentaire wordt je meegenomen in de wereld van koks en restaurateurs. Zij laten je zien hoe zij aan hun inspiratie komen en hoe zij zich staande houden in dit turbulente wereldje. Wat ons betreft een echte aanrader.
Geen zin of tijd om deze toffe gerechten in elkaar te flansen? Dan kan je altijd nog onze signature sandwiches proberen!