Vorige keer: Vrijgezellenfeest organiseren
Kickboksen
Aanstaande zaterdag mogen we weer genieten van een Glory Collision 2. Dat zegt je misschien niet zo veel, maar Rico vs. Badr zou toch wel een lichtje moeten laten branden. Aanstaande zaterdag staan deze twee grootheden weer tegenover elkaar in Collision 2.
Het is erg vermakelijk om Kickboksen te kijken, maar er zit veel meer achter dan slaan en schoppen. Let’s kick-off!
De geschiedenis van kickboksen
Net als veel andere vechtsporten vindt kickboksen ook zijn oorsprong in Japan. Maar de sport heeft zich ook ontwikkeld in de Verenigde Staten. Hier werd de sport in de jaren ’60 erg populair. De sport is ontstaan als systeem om verschillende stijlen vechtsporters zich met elkaar te laten meten. In Japan vloeide het kickboksen voort uit de hardere karatestijlen in combinatie met thaiboksen.
Kickboksen is een een combinatie van stoten uit het boksen en trappen uit vechtsporten zoals karate en teakwondo. Hoewel Thaiboksen (Muay Thai) erg lijkt op kickboksen is er een degelijk verschil. Zo zijn elleboogstoten bij kickboksing niet toegestaan en zijn de traptechnieken anders. Dit verschil wordt veroorzaakt door het scoringssysteem. Bij Thaiboksen is het de bedoeling je tegenstander zo hard mogelijk te raken, terwijl het er bij kickboksen om draait om zoveel mogelijk punten te scoren.
Verschillende klassen
Natuurlijk kun je grootheden als Badr Hari en Rico Verhoeven niet tegenover jochies zetten. Daarom is de sport opgedeeld in verschillende klassen.
- J-Klasse
- Dit is de jeugd klasse waarin je tot je zestiende in vecht. Je bent dan verplicht hoofd- en scheenbescherming te dragen. Ben je 16+? Dan stroom je automatisch door naar de N-Klasse.
- N-Klasse
- Stroom je door vanuit de J-Klasse of begin je pas na je zestiende? Dan begin je in de zogenaamde Nieuwelingen-Klasse. Hierin vechten jongeren en volwassenen die nog niet veel ervaring hebben. Wanneer je verder wilt moet je minimaal drie keer een wedstrijd winnen.
- C-Klasse
- De C-Klasse is voor volwassenen die al enige ervaring hebben. Wil je door naar de volgende klasse, dan moet je minimaal zes wedstrijden winnen om te promoveren. Het aantal gewonnen wedstrijden wordt bijgehouden door de kickboksbond en in jouw persoonlijke boekje.
- B-Klasse
- Om vanuit de B-Klasse door te stromen naar de A-Klasse moet je heel hard werken om acht wedstrijden te winnen. Op dat moment mag je door. Het is echter wel verstandig om na te gaan of je al klaar bent voor de hoogste klasse. Je hoeft niet direct door te stromen.
- A-Klasse
- Dit is de klasse voor de echte vechthonden. In deze klasse vechten grootheden zoals Badr en Rico. In deze klasse worden wedstrijden gevochten waar het grote publiek graag naar kijkt.
Naast verschillende klassen heb je ook nog verschillende wedstrijdvormen. Deze verschillen per kickboksbond en per wedstrijd. Het is maar net welke je vecht en wat de precieze regels zijn, maar grofweg zijn er een aantal varianten.
Verschillende wedstrijdvormen
In Nederland lijkt het kickboksen het meest op K-1, alleen bij kickboksen mag er wel geclincht worden. Clinchen is dat je het hoofd van de tegenstander naar beneden drukt gevolgd door een kniestoot of uppercut. Afhankelijk van de klasse en wedstrijdvorm wordt deze na een tijd opgebroken door de scheidsrechter. Dit zijn de verschillende wedstrijdvormen die er bestaan:
- Semi-contact
- Bij deze vorm wordt er gescoord op stoot en traptechnieken. Bij ieder punt wordt de wedstrijd stilgelegd. Je krijgt twee punten voor een trap tegen het hoofd, drie voor een gesprongen trap tegen het hoofd. Een stoot levert één punt op en een trap naar het lichaam twee, spring je daarbij, dan krijg je drie punten.
- Light-contact
- Er worden punten gehaald op basis van het scoren van punten als bij semi-contact, alleen wordt er continu doorgevochten totdat de bel klinkt of dat er een fout wordt gemaakt. De winnaar is degene met de meeste punten of wanneer je je tegenstander knock-out mept.
- Full-contact
- Bij full-contact gaat het er nog harder aan toe en dat vinden de meeste toeschouwers het leukste om te kijken. Hierbij komen KO’s regelmatig voor.
- Forms/kata’s
- Bij deze vorm wordt een oefening uitgevoerd waarover een jury punten toekent. Heb je de meeste punten, dan win je de wedstrijd. Simpel zou je zeggen…
Trainen, trainen en nog eens trainen
Tijdens een kickbokswedstrijd zul je zeer explosieve kracht moeten uitoefenen. Hiervoor moet je lang en hard trainen om een wedstrijd überhaupt door te komen. Tijdens de wedstrijd ga je verzuren, maar je moet door kunnen. Dit is trainen, trainen en nog eens trainen.
Energiesystemen
Je lichaam beschikt over drie verschillende energiesystemen, de fosfaatpool, het melkzuursysteem en het zuurstofsysteem.
De fosfaatpool is een voorraad energie die reeds in de spieren aanwezig is. Met deze voorraad kun je je spieren 10 seconden maximaal inspannen of 20 tot 30 seconden lichte inspanning.
Vervolgens schakelt je lichaam over op het melkzuursysteem. Wanneer dit wordt uitgeput begin je last te krijgen van melkzuur. Dit is de verzuring die je voelt in je spieren en zorgt voor spierpijn. Melkzuur is een restproduct wat overblijft bij verbranding van energie waarbij niet genoeg zuurstof aanwezig is.
Vanaf het begin van je inspanning draait het zuurstofsysteem mee, maar het heeft even tijd nodig om op gang te komen. Een soort dieselmotor dus. Dit duurt zo’n 2 tot 3 minuten voordat je hart en longen op gang zijn om voldoende zuurstof naar je spieren te krijgen. Vandaar de waarde van een warming-up.
Techniek in plaats van kracht
Een vechter verliest zelden een wedstrijd op kracht, maar juist op uithoudingsvermogen. Een goede techniek is veel belangrijker dan veel kracht. Krachttraining in natuurlijk belangrijk op de spieren te trainen op de enorme belasting, maar techniek maakt echt het verschil. Je kunt nog zo hard kunnen stoten, maar als je mist verspil je veel nuttige energie.
Daarbij wil je ook kunnen incasseren. Het is belangrijk dat je de goede houding aanleert zodat je jezelf kunt beschermen tijdens een gevecht. Door goed te leren incasseren neemt de angst voor een stoot of trap af.
Doen!
Allemaal mooi deze regeltjes, verhalen en tips. Maar wil je de sport echt begrijpen en je tegenstander kunnen lezen. Dan zul je eraan moeten geloven en naar een kickboksschool. In heel Nederland zijn er heel wat scholen te vinden. Tijdens het trainen ben je echt niet alleen maar aan het sparren, maar trainen je met een zak en een trainer. Alvast beginnen? Start dan met touwtjespringen. Fight!