Houtbewerking | Manify Interests #29

CREDITS: Clem Onojeghuo
[powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Houtbewerking

Vorige keer: Barbecuen[/powerkit_alert]

Deze keer willen we in onze rubriek Manify Interests een keer een waar ambacht onder de aandacht brengen. Houtbewerking vereist enorm veel vaardigheden en misschien nog wel meer geduld. Maar waar komt het houtbewerken vandaan? Hoe doen ze dat en wat heb je er eigenlijk voor nodig?

De geschiedenis van houtbewerking

We vertellen natuurlijk wel even waar houtbewerking nou eigenlijk vandaan komt. Een echte man heeft zijn informatie natuurlijk paraat. Klaar voor een geschiedenislesje? Als we met houtbewerking bedoelen dat we vroeger in onze grotten punten aan de stokken slepen voor de jacht, dan is het al zo oud als de mensheid zelf. Als we kijken naar de wat moderne betekenis, dus het kappen van bomen, zagen, etcetera, dan is houtbewerking tienduizenden jaren oud.

Houtbewerking is een speciaal ambacht. De vakman kan met zijn eigen kracht en gereedschappen hout in elke gewenste vorm krijgen. Dat is best wel sick want hout is een natuurlijk product. Daar bedoelen we mee dat elke plant of elke boom een andere eigenschap heeft, waar je op jouw beurt weer anders mee moet omgaan.

houtbewerking, Houtbewerking | Manify Interests #29
Foto: Barn Images

 

Houtbewerking tegenwoordig

Het ambacht van houtbewerken lijkt een beetje uitgestorven, maar we moeten wat verder kijken dat onze neus lang is. In Japan en China is het ambacht van houtbewerken een zeer gerespecteerd ambacht. Het wordt daar zelfs zó serieus genomen dat de tradities van het handwerk wettelijk beschermd zijn door de overheid.

In China hebben ze zelfs een handboek van een ambachtsman dat 1.500 jaar na zijn dood is gepubliceerd. Hier staat werkelijk alles in wat je ook maar kan bedenken. Afmetingen en beschrijvingen voor producten zoals houten bloempotten en Feng Shui zijn veel beschreven. Feng Shui is bijna heilig in China. Het is ontzettend ingewikkeld maar we doen ons best het je zo makkelijk mogelijk uit te leggen. Zaken als wanneer je een project moet starten, dus de exacte datum en welk soort rots je in de tuin nodig hebt vallen onder Feng Shui. Maar ook vloeken en toverwoorden die in bepaalde hoeken van het huis worden verborgen zie je terug!

houtbewerking, Houtbewerking | Manify Interests #29
Foto: Yu Kato

Gereedschappen

Als we het gaan hebben over gereedschap gaat het hart van menig man sneller kloppen. Misschien een klein beetje een open deur maar we maken onderscheid in twee soorten gereedschap. We maken onderscheid in krachtgereedschap en handgereedschap. Onder krachtgereedschap verstaan we alles wat op elektriciteit en soms perslucht werkt. Handgereedschappen zijn de tools waar we onze spierballen mee laten groeien!

Naast de kracht- en handgereedschappen is er één stuk gereedschap wat eigenlijk het meest belangrijk is, dat is de werkbank. Elke werkbank voor houtbewerking is voorzien van een of meerdere bankschroeven zodat je steady en secuur kan werken.

Houtbewerking
Foto: Dominik Scythe

Technieken

Houtbewerking betekent niet even snel een paar plankjes schaven, wat motiefjes gutsen en de boel aan elkaar spijkeren. Houtbewerking is dingen verbinden zonder gebruik van ijzeren spijkers of schroeven te maken. Dit is niet altijd makkelijk en hier heb je een aantal technieken voor.

Een van de meest bekende technieken is de zwaluwstaartverbinding. Het unieke hieraan is dat er trekkracht kan worden opgenomen. Dat betekent dat deze techniek ideaal is voor verbindingen van bijvoorbeeld lades en andere delen die veel krachten te verduren krijgen. Het is een hele complexe verbinding die stap voor stap onder begeleiding van een meester geleerd moet worden.

Bij het meubelmaken is de pen-verbinding een veelgebruikte techniek. Bij deze techniek wordt een rechthoekige pen gemaakt aan het ene uiteinde, en een opening aan het andere uiteinde. Veel mensen vinden de pen er niet zo mooi uitzien. Gelukkig hebben ze daar de blinde pen-verbinding op bedacht, zo is alles mooi weggewerkt.

De tandverbinding is de laatste techniek die we uitlichten. Dit is een Tetris-achtige verbinding waar tanden om en om in elkaar geschoven kunnen worden. Ook deze techniek wordt veel gebruikt in het maken van meubels.

Zelf beginnen met meubels maken

Er is niks aantrekkelijker dan een man die wat met zijn handen kan, en dat bedoelen we niet vunzig. Je kan heel makkelijk zelf beginnen met het maken van meubels. Kijk eens naar die kleine houten stoeltjes van de Ikea. Mannen, dat kunnen wij ook. Zeker tafeltjes en stoelen kunnen prima gemaakt worden met de pen- en tandverbindingen.

Zeker met de hierboven gegeven basistechnieken kom je al een heel eind. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is een boor, een vijl en een zaag. Ook bij meubelmaken geldt overigens twee keer meten een keer zagen. Én een flesje houtlijm is ook wel chill, dan weet je zeker dat hij niet plots instort.

Houtbewerking
Foto: Hunter Haley

 

LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…