Manify Interests | M A N I F Y https://www.manify.nl/manify-interests/ NR.1 Lifestyle magazine for men Fri, 22 Nov 2024 14:23:55 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://www.manify.nl/wp-content/uploads/2022/04/Beeldmerk_A_zwart-150x150.webp Manify Interests | M A N I F Y https://www.manify.nl/manify-interests/ 32 32 Zelf bier brouwen: alle basics op een rijtje https://www.manify.nl/manify-interests/zelf-bier-brouwen/ Tue, 28 Sep 2021 02:00:44 +0000 https://manify.nl/zelf-bier-brouwen-de-basics-manify-interests-13/ Bier. Het is één van de oudste dranken ter wereld. De meeste van ons associëren het waarschijnlijk dan ook met gezelligheid, scheef naar huis fietsen na een wederom geëscaleerde avond en minder prettige katers. Een biertje om het weekend in te luiden, een stuk of vijf ijskoude pilsjes op het terras, of een flink kratje...

Het bericht Zelf bier brouwen: alle basics op een rijtje verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Bier. Het is één van de oudste dranken ter wereld. De meeste van ons associëren het waarschijnlijk dan ook met gezelligheid, scheef naar huis fietsen na een wederom geëscaleerde avond en minder prettige katers. Een biertje om het weekend in te luiden, een stuk of vijf ijskoude pilsjes op het terras, of een flink kratje tijdens de derde helft. Bier is niet weg te denken uit ons leven: we leven op bockbier, oktoberfestbier, dubbel, tripel, pils enz. enz.

Zelf bier brouwen

Maar verder dan op zijn tijd een koud flesje aan onze lip, is er een grote kans dat we ons nooit verder in deze geel-gouden rakkers verdiept hebben. Toch kun je uit je grote hobby bier drinken, nog een andere hobby halen. Wist je namelijk dat je ook gewoon zelf bier kan brouwen? En laten wij nu een flinke duik genomen hebben in deze vloeibare wereld. Bij deze voor jou een lesje zelf bier brouwen (...en drinken)!

Foto: Louis Hansel

Bierfeiten

Voor je ontpopt tot de ware bierkunstenaar die je eigenlijk altijd al was, hebben we een aantal random interessante bierfeiten voor je op een rijtje gezet. Gewoon, zodat je tijdens je volgende borrel wat interessants te melden hebt terwijl je daar onderuitgezakt zit te genieten van je (home made) vloeibare boterhammetjes.

  1. Bier is niet alleen maar goed voor een forse bierbuik en twee prachtige manboobs, dit goedje is kennelijk ook goed voor de botten: het helpt bij de aanmaak van calcium en versterkt dus je botten. Daarnaast voorkomt bier ook nierstenen: met een pilsje per dag verlaag je kennelijk het risico op nierstenen met 40%.
  2. De plant 'hop' waarvan bier gemaakt wordt, is familie van de marihuanaplant.
  3. De schuimlaag op je pilsje is behoorlijk belangrijk: het geeft aan hoe goed de kwaliteit van je bier is. Het zorgt ervoor dat zuurstof niet het biertje binnen kan dringen, wat erg belangrijk is voor de smaak. Een goede schuimlaag, betekent vaak een kwalitatief hoogstaand pintje.
  4. Op ieder moment is 0.7% van de wereldbevolking dronken: dat zijn 50 miljoen mensen. Bier is hierbij overigens de grootste aandeelhouder, als een van de meest gedronken drankjes van de wereld.
  5. De eerste professionele brouwers waren vrouwen en werden 'brewsters' genoemd. Bier werd vroeger overigens ook alleen maar door vrouwen gebrouwen. Het was hierbij ook belangrijk dat deze vrouwen knap waren. Vrij letterlijk 'bier en tieten' vroeger dus.
  6. Cenosillicafobie is de angst voor een leeg glas bier. Zoek maar op, bestaat echt.
  7. Er zijn ongeveer 400 biersoorten ter wereld op dit moment. België is de koploper, met de meeste verschillende biersoorten.
  8. Vermoedelijk is bier terug te dateren naar 9500 v.c., dit maakt het een van de oudste drankjes ter wereld.
  9. In Amsterdam worden alcoholisten door de overheid betaald in bier, shag en een tientje om de straten schoon te maken. Dus mocht je niet slagen in je huidige carrière, kun je altijd nog Assepoester op de straten van Amsterdam worden voor je bier.

Bier brouwen

Zoals je hoort zit er behoorlijk wat meer achter dit fascinerende drankje dan je misschien dacht. Waarschijnlijk heb je vast wel ooit een bierbrouwerij bezocht en wat meer meegekregen over het proces achter bier, maar wist je dat je dit proces ook zelf uit kan voeren? En hoe tof is het als jij straks je eigen biertje gemaakt hebt? Eigenlijk zit er achter het zelf bier brouwen zeven fases. Acht, als je de belangrijkste fase: 'het nuttigen' meetelt.

Wil je zelf bier brouwen, dan zijn er een aantal benodigdheden. De ingrediënten voor bier zijn mout, hop, water en gist. Daarnaast heb je een walsen machine, gasfornuis, filteremmer (met slangetje) en een filterdoek, gistvat met waterslot, glazen mandfles en bierflesjes nodig.

Fase 1: Schroten

De eerste fase is het schroten, ook wel het malen/pletten van het mout. Dit doe je met een walsmolen. Mocht je zelf bier brouwen, maar geen zin hebben om een flink apparaat in huis te halen: bij verschillende 'zelfbrouw' winkels kun je al gemalen mout kopen/bestellen. Kant-en-klaar dus. Dat raden we je zeker aan, want dan kun je deze fase mooi overslaan.

Fase 2: Maischen

Het zetmeel in het mout moet worden omgezet in glucose. Dit doe je door het te verwarmen van de mout met warm water. Voeg water van 65 graden toe aan de mout. De hoeveelheid water is hierbij afhankelijk van het type bier dat je wil krijgen. Voor donkere, zoete bieren hanteer je hierbij 2,7 liter water op 1 kg mout. Voor lichtere, drogere bieren moet je meer water gebruiken. Dit komt neer op zo'n 3,5 tot 4 liter water op 1 kg mout. Houd de mout op een temperatuur van 65-67 graden voor een uur en verhit het de laatste minuut tot 78 graden.

Fase 3: Filteren

Na het maischen kun je de mout filteren met een filteremmer en alle vloeistof uit het beslag halen. Vanaf dit moment heet je mout 'wort'. Zorg overigens dat er tijdens dit proces zo min mogelijk vloeistof bij het goedje komt.

Fase 4: Koken

Na het filteren moet je de overgebleven vloeistof koken met de hop. Dit proces duurt 60 tot 90 minuten. Hiermee maak je de wort zuiver en bitter. Hoelang je precies moet koken en op welke temperatuur, is afhankelijk van het type bier dat je wil brouwen. Ook moet je bij verschillende types bieren op verschillende momenten de hop toevoegen. Hiervoor heb je verschillende brouwplatformen. Even onze goede vriend Google raadplegen dus.

Foto: Gonzalo Remy

Fase 5: Cool down

Na het koken moet je de wort zo snel mogelijk koelen. Dit om te voorkomen dat je wort infecteert. De makkelijkste manier om te koken is als je de pan in een gootsteen gevuld met koud water en ijsblokjes plaatst. Ververs dit water om het proces te versnellen, koel de inhoud af tot zo'n 20 tot 25 graden. Na het zo snel mogelijk koelen van de wort, moet je de hop eruit halen.

Fase 6: Gisten

Het harde werk zit erop: tijd om te gisten. Voeg via een gistemmer de gist toe aan je wort. Gist zorgt ervoor dat de suikers omgezet worden in alcohol. Voor een minder zwaar biertje moet je ongeveer 0,5 gram gedroogde gist per liter aanhouden. Voor een zwaardere kun je voor 1,0 gram gaan. Elke gist heeft zijn eigen ideale temperatuur, het is dus ook weer afhankelijk van het type gist welke temperatuur je moet hanteren. Na het gisten komt er na ongeveer 4 tot 16 uur de eerste schuimlaag op. Hier is wederom geduld een schone zaak: de eerste dagen zal de hoofdgisting plaatsvinden. Na 5 tot maximaal 10 dagen (afhankelijk van het type gist) zal de hevige gisting afgelopen zijn. Er kan echter nog tot 2 á 3 weken activiteit zijn, gewoon in de gaten houden dus! Ook zorgen dat je het bier voldoende tijd geeft om te rijpen, het zou zonde zijn als je hier de biertjes waar je zo hard aan gewerkt hebt zou verpesten.

Fase 7: Bottle up 

Na het gisten is het tijd om je zelfgemaakte bier in flesjes te gaan doen. Gebruik hiervoor goed ontsmette flesjes, tijdens het hele proces is het namelijk erg belangrijk dat je voorkomt dat er bacteriën bij het bier komen. Na het bottelen is het wederom belangrijk dat je wacht, na ongeveer een weekje is het bier klaar om te drinken.

Fase 8: Cheers! 

Jawel, het moment is daar. Verzamel een paar vrienden, want goed drinken doe je met maten. Ontpop je eigengemaakte flesjes bier en geniet met zijn alle van de prachtige creatie die tot stand is gekomen. Helemaal zelf gemaakt, een ware piek in je carrière als ervaren levensgenieter. Het vaderschap is nog nooit zó geweldig geweest, vooral omdat de enige last die deze pasgeboren kindjes je geven een eventuele kater is. Maar dat is een probleem voor morgen. Proost!

Foto: Ethan Weil

Het bericht Zelf bier brouwen: alle basics op een rijtje verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Nika Dewaide
Waarom amateurastronomie jouw nieuwe hobby kan worden https://www.manify.nl/manify-interests/amateurastronomie/ Sat, 22 May 2021 03:00:43 +0000 https://manify.nl/amateurastronomie-manify-interests-6/ De ruimte. Hoewel de kans klein is dat jij ooit zelf in een raket wordt afgeschoten, kun je wel veel informatie en kennis verkrijgen over dit fenomeen. Amateurastronomie is een onderdeel van de totale astronomie. Dit deel wordt door amateurs uitgevoerd, maar daardoor niet geheel onbelangrijk. In tegendeel zelfs. Want de amateurastronomen voeren hun hobby...

Het bericht Waarom amateurastronomie jouw nieuwe hobby kan worden verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
De ruimte. Hoewel de kans klein is dat jij ooit zelf in een raket wordt afgeschoten, kun je wel veel informatie en kennis verkrijgen over dit fenomeen. Amateurastronomie is een onderdeel van de totale astronomie. Dit deel wordt door amateurs uitgevoerd, maar daardoor niet geheel onbelangrijk. In tegendeel zelfs. Want de amateurastronomen voeren hun hobby vooral uit voor hun plezier en om hun persoonlijke kennis uit te breiden. En het kan ook jouw nieuwe hobby worden.

Amateurastronomie, jouw nieuw hobby?

In de loop der jaren zijn er verschillende, belangrijke ontdekkingen gedaan door amateurastronomen. Astronomie is daarmee één van de weinige takken van wetenschap waarbij amateurs een belangrijke bijdrage aanleveren. En daar wil jij bij horen.

[powerkit_alert type=white] Bekende professionele astronomen
Stephen William Hawking
Christiaan Huygens
Albert Einstein
Isaac Newton
Carl Sagan[/powerkit_alert]

Met name op het terrein van veranderlijke sterren en sterbedekkingen door de maan zijn amateurastronomen van waarde. Professionele astronomen besteden hun tijd meestal niet aan deze terreinen, terwijl amateurs met bescheiden middelen juist nuttige waarnemingen kunnen doen. Amateurs kunnen in veel gevallen een voorval waarnemen met het blote oog of met een kleine verrekijker. Dit kan zorgen voor nuttige informatie of in ieder geval voor veel voldoening.

De start

Als amateurastronoom kun je starten met het observeren van de nachtelijke hemel met het blote oog. Daardoor krijg je een goed beeld van de diverse sterrenbeelden en kun je de maanfasen volgen. Echter gebruiken de meeste fanatieke amateurastronomen minimaal één instrument. Zoals een verrekijker of een telescoop. Het klinkt misschien als een hele uitdaging om een amateurastronoom te worden. Maar er zijn ontelbaar veel mogelijkheden om meer te weten te komen over een van de meest mysterieuze dingen in het leven. En deze mogelijkheden zijn toegankelijker dan je zou denken.

Word een amateurastronoom

Nadat je bent begonnen met het observeren van het sterrenstelsel, kun je een stapje verder gaan. Als je interesse groot genoeg is geworden raden we je aan om een planetarium te bezoeken. In een planetarium kom je in aanraking met de nachthemel. De mensen daar leggen je uit hoe het in elkaar steekt, waardoor je voor het eerst een duidelijk overzicht krijgt. In Nederland zijn er genoeg van. Het oudste planetarium ter wereld is zelfs gevestigd in Franeker, Friesland. Als je er dan toch eentje gaat bezoeken dan is dit een aanrader.

Thuis kun je ook aan skills en kennis werken. Bijvoorbeeld door een sterrenplattegrond of planisfeer aan te schaffen. Cross ook eens naar de bibliotheek of schaf boeken aan die jou gaan helpen om het heelal wat beter te begrijpen.

Boeken

Het heelal van Stephen Hawking is een iconische klassieker en wereldwijd zijn er al miljoenen exemplaren verkocht. Hawking gaf met dit boek een enorme impuls aan het wetenschappelijk onderzoek naar de micro- en macrokosmologie. In dit boek maakt Hawkings zijn revolutionaire en fascinerende theorieën toegankelijk voor een breed publiek.

De bekende wetenschapsjournalist Govert Schilling schreef het boek Handboek sterrenkunde. Dit is het ultieme basisboek voor de sterrenkunde. In het boek kom je nuttige informatie tegen, schitterende foto's, interessante weetjes en tips om zelf aan de slag te gaan. Want laten we dat vooral niet onderschatten: het is super interessant om zelf een amateurastronoom te worden.

Naast het lezen van boeken is het beluisteren van podcasts en het bekijken van wetenschappelijke programma's enorm zinvol. Bekijk of woon lezingen bij, zoek artikelen op of lees tijdschriften. Het zal je verbazen hoeveel en hoe gedetailleerd wetenschappers de sterrenkunde hebben omschreven in beeld én in interviews bijvoorbeeld.

youtube colleges
Foto: Miguel Henriques

Meten is weten

Ver boven ons hoofd zweven verschillende objecten rond. En om meer te weten te komen over deze objecten is meten een van de belangrijkste onderdelen. En dat meten kun jij jezelf ook aanleren. Laat je niet afschrikken door de benamingen, het is niet zo moeilijk als dat het lijkt.

  • de Parallaxmethode: deze methode kun je gebruiken om te begrijpen hoe astronomen de afstand tot de sterren meten;
  • de Pipe Method: kun je gebruiken om de hoeveelheid sterren in te schatten;
  • een 'hoekmeting': kun je doen om sommige objecten in de ruimte te meten. Of om juist de afstand tussen de objecten te meten.

Het 'échte' werk

We hebben tot nu toe alleen nog maar besproken wat de mensen over het heelal zeggen die er verstand van hebben en wat je met het blote oog kan waarnemen. Nu wordt het tijd om jou te vertellen hoe je nou een zo'n amateurastronoom wordt. Want dan dien je zelf toch echt nog wel wat actie te ondernemen.

Met het blote oog naar de sterrenhemel kijken was leuk, maar de details heb je dan nog niet gezien. Om dit een beetje te kunnen aanschouwen heb je minstens een verrekijker nodig. Zo'n verrekijker hoeft niet eens zo speciaal te zijn. Met een eenvoudig exemplaar kun je al vele objecten zien die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Zo'n verrekijker biedt bijvoorbeeld goed zicht op de maan en laat de manen van Jupiter zien.

Wil je van jouw hobby serieus werk maken, dan kun je uiteindelijk voor een telescoop gaan. Er zijn veel verschillende telescopen, maar in de basis zijn er twee verschillende: de lenzentelescopen en spiegeltelescopen. Lenzentelescopen of refractoren zijn relatief groter en zwaarder. Deze bieden echter wel beter beeld. De spiegeltelescopen of reflectoren zijn goedkoper en eenvoudiger in gebruik in vergelijking tot lenzentelescopen. Vooral de zogenaamde 'Dobson telescopen' zijn makkelijk te gebruiken. Voor een beginner dus ideaal.

Naast verrekijkers en telescopen zijn er nog een aantal andere hulpmiddelen die amateurastronomie toegankelijk maken. Ben je van plan om iets met astronomie te gaan doen dan dien je in ieder geval te weten wat de volgende dingen zijn:

  • Stercatalogi: hierin staan de eigenschappen van de sterren beschreven;
  • Almanakken: is een jaarlijkse publicatie met steeds terugkerende informatie van het heelal;
  • Sterrenkaarten: die helpen je om specifieke objecten te vinden.

Waarnemingen

Gruwelijk, na al die moeite die je erin hebt gestoken heb je dan eindelijk iets waargenomen daar boven. Maar hoe ga je dat aan iemand vertellen? Dat gaan ze nooit geloven. Daarom is het verstandig om jouw waarnemingen vast te leggen. Veel amateurastronomen maken gebruiken van een logboek, hierin worden dan de details van de situatie omschreven. Denk dan niet alleen aan het object zelf, maar ook aan algemene luchtcondities zoals helderheid en lichtvervuiling.

De meest gebruikte methode om waarnemingen vast te leggen is 'astrofotografie'. Hierbij worden er foto's gemaakt met behulp van een bescheiden telescoop, maar die foto's leveren wel spectaculaire beelden op. Als alternatief maken veel amateurastronomen gebruik van schetsboeken. Hierin bewaren de astronomen hun schetsen van objecten die zijn waargenomen door de verrekijker of telescoop.

Het bericht Waarom amateurastronomie jouw nieuwe hobby kan worden verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Tim van de Pas
Alles wat je moet weten over champagne https://www.manify.nl/manify-interests/alles-over-champagne-manify-interests/ Thu, 31 Dec 2020 04:00:00 +0000 https://manify.nl/alles-over-champagne-manify-interests/ It's the most wonderful time of the year: Champagne time!  Nieuwjaar is het moment dat champagne, onder de huisvrouwen ook wel bekend als 'bubbels', zijn shine pakt. Het vormt jaarlijks een cruciaal onderdeel van onze jaarafsluiting. Toch is het lastig, als buitenstaander van de champagnewereld, de ins en outs te kennen bij de aankoop van je essential voor Oud & Nieuw. Sommigen staan...

Het bericht Alles wat je moet weten over champagne verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>

Soorten champagnes

Er zijn onder de champagnes verschillende soorten te onderscheiden. Deze zijn afhankelijk van de druivenrassen, jaargang en voornamelijk van de hoeveelheid suiker die toegevoegd wordt. De champagne wordt in principe gezoet door het toevoegen van Liquer de Dosage, een mengsel van rietsuiker en gereserveerde wijn.  In Nederland worden voornamelijk de Brut en Demi-Sec verkocht.

  • Brut: een droge champagne. Ook wel het meest voorkomende type, de 'huischampagne'. Brut is een champagne waar een dosage van minder dan 12 gram per liter. 95% van de champagnes valt onder deze categorie.
  • Demi-Sec: een champagne met een dosage van meer dan 33 gram en minder dan 50 gram per liter. Deze champagne is behoorlijk zoet, maar minder zoet dan de Doux.
  • Doux: een echt dessertdrankje. Deze champagne is écht heel zoet, hierbij wordt meer dan 50 gram per liter toegevoegd. Als je dat al veel vindt, moet je nagaan dat ze vroeger wel zo'n 150 gram suiker per liter toevoegde aan een normale champagne.
  • Rosé: hierbij wordt een klein beetje rode wijn toegevoegd tijdens het blenden. Een andere methode voor het verkrijgen van de roze kleur is door gebruik te maken met kleurstoffen uit de schil van rode druiven. Rosé champagne heeft vaak een rijk en fruitig karakter. Vaak is deze wel droog.
  • Blancs des Blancs: bij deze champagne worden exclusief chardonnay druiven gebruikt. Deze vorm is ook weer droog. Vaak hebben deze champagnes een hint van citrus of appels, met een lichte afdronk. De kleur is vaak ook extra licht.
  • Vintage Blanc (millésimé): dit is eigenlijk gewoon champagne uit een specifiek oogstjaar, zoals we eerder vermeld hebben.
  • Vintage rosé: een roséchampagne met druiven uit één specifiek oogstjaar.
  • Prestige: de prestigechampagne is de crème de la crème van de champagnes. Vaak wordt deze naam gegeven aan de klapper op de vuurpijl van het champagne assortiment. Dit is gewoon de beste champagne die ze hebben dus. Vaak is dit een vintage en hij is bijna altijd droog.
  • Blanc de Noirs: gemaakt van Pinot Noir of Meunier. Of een blend van beide. Vaak hebben deze champagnes een rijk, vol karakter met veel zwaar en donker fruit.
Foto: Couleur

Champagnetips

Wanneer je hebt geïnvesteerd in een goede champagne, wil je deze natuurlijk ook op de best mogelijke manier presenteren. Dat begint natuurlijk bij een goed glas. Je hebt verschillende champagneglazen, de meest populaire is de flûte. Echter is dit niet het ultieme glas voor de champagne. Champagnekenners geven aan dat een goed glas moet zorgen voor een goede dosis esthetiek, een bolle vorm waardoor de aroma's zich goed kunnen verspreiden en het moet als het ware als een glijbaan de champagne de mond in begeleiden.

Voor het openen van de champagnefles kun je het beste voor een rustige benadering gaan. Natuurlijk kan een spectaculaire 'plop' om 00:00 de avond nét die extra boost geven, overigens gaat er bij een knal behoorlijk wat koolzuur verloren. Het beste kun je de fles openen door het ijzerdraad om de kurk voorzichtig los te draaien, de fles vast te houden in een hoek van 45 graden en de kurk met je duim tegen te houden om te voorkomen dat hij alsnog wegschiet. Hou een champagnefles - ook bij het schenken - nooit bij de hals vast. Hierdoor wordt de champagne al te warm. Het beste kun je hem met je duim op de bodem vasthouden en de fles op je andere vingers laten rusten.

De optimale temperatuur van een champagne is 7 graden. Hiervoor kun je hem het best op een koele plek als de kelder bewaren en hem een uurtje voor je hem gaat schenken in de koelkast leggen. Bij het schenken moet je er rekening mee houden dat je de champagne niet in één keer in schenkt, dan gaan er namelijk te veel bubbels verloren. Schenk dus liever eerst ongeveer één vierder in en later pas de rest.

Foto: Heather Smith

Het bericht Alles wat je moet weten over champagne verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Nika Dewaide
Waarom ook jij en je vrienden een vriendenteam moeten oprichten https://www.manify.nl/manify-interests/interests-een-vriendenteam-oprichten/ Sat, 27 Jun 2020 05:00:53 +0000 https://manify.nl/een-vriendenteam-oprichten-manify-interests-10/ Iedere man moet ooit in zijn leven in een vriendenteam hebben gezeten, want nergens anders worden zoveel grappen gemaakt.

Het bericht Waarom ook jij en je vrienden een vriendenteam moeten oprichten verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Doordat ik laatst de eerste film van 'All Stars' uit de kast heb getrokken, moest ik met de wereld delen hoe tof het is om een vriendenteam te hebben. Het maakt niet uit in welke tak van sport je een vriendenteam opricht, hoeft niet per se voetbal te zijn, als je het maar een keer meegemaakt hebt.

Want er is geen theoretische verklaring voor, maar het lijkt of iedereen in het team in een keer droge humor heeft. Om je te overtuigen om een vriendenteam op te richten, gaan we dieper in op de beste bijkomstigheden die een vriendenteam jou brengt.

Een ode aan een vriendenteam

Ongeacht je spelinzicht of conditie: je bent een bepalende factor in het team. Ben je te brak om een wedstrijd te spelen? Dan pak je toch de vlag op en word je grensrechter voor één keer. Kun je niet door andere verplichtingen? Dan maak je toch de grap van de dag in de groepsapp. Zo ben je er toch nog bij.

Zo richt je er eentje op

Voordat we alles gaan benoemen wat je er allemaal voor terug krijgt, moet er eerst een vriendenteam komen. Hoe dat in zijn werk gaat? Simpel: ga al je vrienden die je in het team wil overtuigen van de gezelligheid. Of laat ze dit artikel even snel lezen. Nee zonder grappen, het is niet moeilijk maar het vergt wel wat geduld van je. In totaal zal je toch minimaal zeker 21/22 man in je team moeten hebben. We weten dat je bij een sport meestal met minder op het veld staat, maar je wordt toch een dagje ouder en de weekendjes weg blijven ook interessant. Het zal dus voorkomen dat je veel moeite moet doen om er überhaupt elf op te stellen.

Mocht je dan uiteindelijk 22 gekken gevonden hebben, dan kun je naar de plaatselijke club gaan. Vraag daar aan dat je een vriendenteam wil worden en dat je zeker weet dat de omzet van de kantine een exceptionele groei zal ondergaan. Jouw team wordt dan het laagste team van de senioren en heeft daardoor helemaal geen verwachtingen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is per speler de contributie te betalen en er een veel te gezellig seizoen van te maken.

Foto: Ian Higbee

De zondagochtend

Het is zaterdagavond: iedereen gaat helemaal los op uiteenlopende feesten. De een gaat naar een hardstyle festival, de ander heeft een verjaardag - van zijn schoonmoeder - en de keeper heeft het licht uitgedaan in de plaatselijke kroeg. Allemaal leuk en aardig, maar het team moet wel weer om 10 uur op het veld staan. Er staat namelijk een wedstrijd op het programma tegen het vierde van Blauw-Wit '81.

Om half 10 zouden jullie verzamelen, maar dat is wat later geworden. Je ziet iedereen stuk voor stuk met een kater binnen lopen en kan een beetje inschatten wie er wel capabel is om te voetballen en wie niet. Maar goed, na het eerste bakje filterkoffie kun je er weer om lachen.

Je bent thuis weg

Er is niets lekkerder dan met een groep van vijftien mannen bier te drinken en kut te roepen. Iets wat je thuis misschien toch niet zo snel doet met je vriendin naast je op de bank. Je bent voor even weg van de confrontaties met je vrouw en voor een paar uur kun je helemaal jezelf zijn. De meest flauwe grappen maken, met alleen je sokken aan het veld op komen lopen of rondjes geven totdat je de laatste bent.

Het helpt je ook om lekker nuchter te blijven. Op kantoor moet je soms jezelf overdreven goed voordoen, iets wat in een vriendenteam nooit zal gebeuren. Nadat je een dag met je vriendenteam bent geweest, besef je dat het leven eigenlijk heel simpel is. Zet wat mannen bij elkaar en je hebt de dagen van je leven.

Foto: James Baldwin

Je mag de hele dag clichés roepen

Vanaf een houten bank naast het veld is het toegestaan om de hele wedstrijd clichés eruit te gooien. Het is een geweldig gevoel om de grensrechter van de tegenstander voor lul te zetten of de scheids even uit te leggen dat 'hij' in ieder geval niet buitenspel stond. Om je even wat inspiratie te geven wat je zoal kan roepen op het voetbalveld, waarschijnlijk ken je ze allemaal al, hebben we een rijtje opgesteld:

  • "Nu wij weer!"
  • "Hij nieeeeeeeeee(t)!"
  • "Ze weten het niet meer!"
  • "Het kan nog!"
  • "Tandje erbij mannen!"
  • "Schepje erbovenop!"
  • "Zelf halen!"

Gelukkig is het na de wedstrijd nog niet afgelopen, want in de derde helft kun je gewoon doorgaan met clichés eruit gooien:

  • "We vergaten te voetballen vandaag"
  • "Vanaf nu is elke wedstrijd een finale"
  • "We hadden onszelf moeten belonen"
  • Tegen de barvrouw: "rondje van de club!"
  • "Hé De Jong, ga eens bier halen!"
  • "Potten!"

Kwantiteit boven kwaliteit

Waar er vaak in het 'echte leven' wordt geroepen: kwaliteit boven kwantiteit, is het bij een vriendenteam omgedraaid. Als je er maar bent dan is het al goed. Niemand zal er om malen dat je geen knikker hebt geraakt of dat je bij het warmlopen al over je benen bent gestruikeld. Dus als je vrienden hebt die zeggen: "Ik kan helemaal niet voetballen", dan is dat geen smoesje meer. Ben je toch echt gewoon te slecht voor woorden, dan dien je op een plek te staan waar je niks fout kan doen. Rechtsbuiten bijvoorbeeld. Of linksbank, nog beter.

Foto: Quino Al

Het kost niet eens zoveel tijd

De tijd dat je nog twee keer in de week gaat trainen is voorbij. In een vriendenteam hoeft dat niet meer. Elke individuele speler zal op zaterdag- of zondagochtend voor het eerst in zeven dagen een bal raken. Zoveel tijd zal je er dus niet aan kwijt zijn, dus dat is ook geen excuus meer. Je komt een dag in de week even samen voor een aantal uurtjes en je kunt weer naar huis. Of toch niet: want de derde helft komt er ook nog achteraan. En die mag je gewoon niet missen.

De magische derde helft

Daar is dan het meest mooie, fijne, gezellige, brute, onwaarschijnlijke, beste en magische aspect van je vriendenteam: de derde helft. Het begint al als de scheids van de club voor het laatst op zijn fluit heeft gefloten. De grootste drinker van het team sprint naar de kantine om een krat bier te halen. Voor in de kleedkamer natuurlijk. Dan begint iedereen in de kleedkamer en buiten voor de kleedkamer de wedstrijd na te bespreken met een fles bier. Plotseling is iedereen in één keer veranderd in Louis van Gaal en geeft een uitgebreide analyse van de wedstrijd.

Na het douchen, de perfecte gelegenheid om grappen te maken over elkaars jongeheer, druipt iedereen voorzichtig de kantine binnen. Eerste en laatste rondje van de club, maar daar tussenin halen jullie de dienbladen op met de gezamenlijke pot. Af en toe is het bier zo dood als de relatie tussen Yolanthe Cabau van Kasbergen en de moeder van Jan Smit, maar daar wordt het niet minder lekker door. Tussendoor even een gehaktbal uit jus, want de vitaminen moeten ook aangevuld worden.

De kantine sluit rond een uur of 6/7 uur, maar dan gaan de die hards nog even door. Langs de plaatselijke cafetaria en dan nog naar de stamkroeg. Uiteindelijk ga je rond 23:00 op je fiets naar huis en weet je dat het morgen toch een lastige dag gaat worden op kantoor. Niet erg natuurlijk, want het was weer een ouderwetse middag met de mannen.

Foto: Julia Nastogadka

Grappigste groepsapp uit jouw lijst

Je hebt een aantal zakelijke groepapp's, een aantal met ook vrouwen erin en verschillende met vrienden. Maar geen één van deze groepsapp's komt in de buurt qua humor van de groepsapp 'Bommelse Boys 6'. Buiten de droge grappen om komen ook de mooiste vrouwen voorbij, meest vieze filmpjes worden verstuurd en gênante momenten worden opgehaald. Niks is beter dan op een oersaaie dag even de groepsapp door scrollen of iemand belachelijk maken.

Een vriendenteam oprichten is een must do voor iedere man. In dit artikel gaat het vooral over een vriendenteam in de sport voetbal, dat mede komt doordat ik zelf voetbal. Maar in een andere sport is het ook meer dan goed mogelijk om een vriendenteam op te richten. Check hieronder mijn eigen vriendenteam met een opmerkelijke pose.

Foto: Roy IJpelaar

Het bericht Waarom ook jij en je vrienden een vriendenteam moeten oprichten verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Tim van de Pas
Dit zijn de beste Manify Interests van 2019 https://www.manify.nl/manify-interests/dit-zijn-de-beste-manify-interests-van-2019/ Wed, 08 Jan 2020 05:00:15 +0000 https://manify.nl/dit-zijn-de-beste-manify-interests-van-2019/ In 2019 hebben we heel wat Manify Interests geschreven over uiteenlopende hobby's. Veel onderwerpen zijn voorbij gekomen, maar ook voor 2020 hebben we al heel wat nieuwe ideeën in de pot zitten. We gaan veel sporten, buitenlandse activiteiten naar Nederland halen en voor wie wat minder actief is: er zal genoeg aan bod komen. Afgelopen...

Het bericht Dit zijn de beste Manify Interests van 2019 verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
In 2019 hebben we heel wat Manify Interests geschreven over uiteenlopende hobby's. Veel onderwerpen zijn voorbij gekomen, maar ook voor 2020 hebben we al heel wat nieuwe ideeën in de pot zitten. We gaan veel sporten, buitenlandse activiteiten naar Nederland halen en voor wie wat minder actief is: er zal genoeg aan bod komen. Afgelopen jaar ging snel voorbij met toffe hobby's voor jou en de boys!

Mocht je er een paar gemist hebben of wil je ze gewoonweg nog eens lezen? Dan maken we het makkelijk voor je: dit zijn de beste Manify Interests van 2019.

Any suggestions voor 2020? Laat het ons vooral weten!

Deze Manify Interests zijn het meest gelezen

1. Vriendenweekend organiseren | Manify Interests #30

2. Calisthenics | Manify Interests #31

Manify Interests 2019

3. Youngtimers | Manify Interests #53

Youngtimers

4. Klussen | Manify Interests #41

Klussen-1

5. Sleutelen | Manify Interests #56

Manify Interests Sleutelen

6. Barbecuen | Manify Interests #28

Manify Interests 2019

7. Masseren | Manify interests #42

masseren-1

8. Wijn maken | Manify Interests #54

Wijn maken

9. Moonshine | Manify Interests #58

Moonshine

10. Vrijgezellenfeest organiseren | Manify Interests #60

Vrijgezellenfeest

 

 

 

 

 

Het bericht Dit zijn de beste Manify Interests van 2019 verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Bonsai | Manify Interests #62 https://www.manify.nl/manify-interests/bonsai/ Wed, 25 Dec 2019 09:00:29 +0000 https://manify.nl/bonsai-manify-interests-62/ Bonsai In Japanse tuinen zie je prachtige miniatuur bomen waar soms al meer dan 1000 jaar voor wordt gezorgd. Deze Bonsai bomen worden tijdens hun groei zodanig gemanipuleerd dat het een miniatuurboom blijft, maar wel de uiterlijke kenmerken van een volwassen boom heeft. Een Bonsai wordt vaak vanaf de scheut, zaaiing of stek gekweekt, maar...

Het bericht Bonsai | Manify Interests #62 verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Bonsai

Vorige keer: Kickboksen

Bonsai

In Japanse tuinen zie je prachtige miniatuur bomen waar soms al meer dan 1000 jaar voor wordt gezorgd. Deze Bonsai bomen worden tijdens hun groei zodanig gemanipuleerd dat het een miniatuurboom blijft, maar wel de uiterlijke kenmerken van een volwassen boom heeft. Een Bonsai wordt vaak vanaf de scheut, zaaiing of stek gekweekt, maar je kunt tegenwoordig ook bomen kopen die al deels gevormd zijn.

Bonsai is een oude en zeer verfijnde Aziatische kunstvorm. Het betekent echter niet dat deze hobby je met de paplepel ingegoten hoeft te worden. Ook zonder groene vingers kun je deze bijzondere hobby uitproberen. Je zult je nieuwe aanwinst goed in de gaten moeten houden en  verzorgen. De hobby bestaat uit drie onderdelen: kweken, stileren en verzorging.

Het kweken van een Bonsai

De eerste stap is het regelen van een boom. Je kunt deze aanschaffen als een pre-bonsai, dit is een boom die nog moet worden gesnoeid en gevormd. Of je kunt een boom kweken met behulp van verschillende kweektechnieken.

Het is erg belangrijk dat je kiest voor een boom die past in de door jou gekozen omgeving. Ga je de boom binnen houden? Of zet je hem juist buiten op het terras? Voor binnenshuis wil je gaan voor een (sub)tropische boom, deze zijn beter bestand tegen te temperaturen. Ga je de boom echter buiten houden, dan kun je het beste kiezen voor een inheemse soort. Iedere boom heeft zo zijn eigen wensen en eisen. Denk hier goed over na bij de keuze voor een soort.

Wanneer je hebt gekozen voor een soort, kun je gaan kijken naar hoe je aan de boom gaat komen. Zoals al eerder uitgelegd kun je hem zelf kweken. Hierbij moet je echter drie tot vijf jaar wachten voordat je echt aan de slag kunt. Daarom kun je het beste kiezen voor een starterset. Zo heb je een boom en alle nodige materialen tot je beschikking.

Bonsai Manify Interests
Foto: Bérénice Blanc

Het vormen van de boom

Nu je een boom hebt, is het tijd de boom te gaan vormen en stileren. Dit is het creatieve deel van de Bonsai hobby. Daarentegen is dit ook het lastigste deel. Hierbij is ervaring erg van belang, maar een aantal basis skills kun je snel leren.

Snoeien is van groot belang bij het vormen van een Bonsai. Bij het snoeien ben je op zoek naar een afspiegeling van een volwassen boom. Hiervoor heb je in ieder geval een concaaftang nodig, deze gebruik je voor het snoeien van dikkere takken. De tang laat een holle wond achter, die mooier en sneller geneest. Bij het snoeien van een Bonsai zijn er een aantal richtlijnen waar je je aan kunt houden als amateur:

  • Snoei wanneer er twee takken op gelijke hoogte ontspringen
  • Snoei wanneer takken onnatuurlijke kronkels vertonen
  • Haal takken weg die onregelmatig dik zijn aan de uiteinden

Naast het snoeien is ook het vormen, ofwel bedraden van de boom een belangrijk onderdeel van het vormen. Door een ijzerdraad rond de takken te wikkelen, kun je de takken vormen in de richting die jij wilt. Dit kun je het hele jaar door doen, maar haal de draad op tijd er af, om ingroeien te voorkomen. In het groeiseizoen kan dit al na een aantal maanden gebeuren.

Het verzorgen van een Bonsai

Zorgen voor een Bonsai is - in tegendeel tot wat velen denken - niet super ingewikkeld. Let goed op het soort boom waar je voor hebt gekozen. Daarbij zul je af en toe plantenvoeding moeten geven.

Hoe vaak je je boom moet bewateren hangt af van een aantal factoren. Zo is de soort, de grootte en de plaats belangrijk. Het klimaat heeft grote invloed op de waterconsumptie van de boom. Beoordeel zelf wanneer je boom een slok water lust. Dagelijks is niet nodig, maar laat je Bonsai ook zeker niet uitdrogen.

Bonsai worden per definitie in kleine potjes geplant, daardoor is er weinig ruimte voor aarde. Dit maakt het bemesten van je boompje erg belangrijk. Voor verschillende soorten bomen zijn er verschillende meststoffen. Volg gerust de instructies op deze meststoffen.

Waar je boom zich het lekkerst voelt hangt af van de soort. Bonsai die binnen staan hebben een redelijk hoge temperatuur en veel licht nodig. Bomen voor buiten moeten ook in de winter buiten blijven. Je moet ze in de winter wel beschermen tegen vorst. Het opkweken van een Bonsai is voor veel mensen een uitdaging, maar wel een bijzondere hobby. Hiervan wordt je echt zen!

Bonsai Manify Interests
Foto: Alex Holyoake

Het bericht Bonsai | Manify Interests #62 verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Teun Ligtenberg
Kickboksen | Manify Interests #61 https://www.manify.nl/manify-interests/kickboksen-manify-interests-61/ Wed, 18 Dec 2019 05:00:36 +0000 https://manify.nl/kickboksen-manify-interests-61/ Kickboksen Aanstaande zaterdag mogen we weer genieten van een Glory Collision 2. Dat zegt je misschien niet zo veel, maar Rico vs. Badr zou toch wel een lichtje moeten laten branden. Aanstaande zaterdag staan deze twee grootheden weer tegenover elkaar in Collision 2. Het is erg vermakelijk om Kickboksen te kijken, maar er zit veel...

Het bericht Kickboksen | Manify Interests #61 verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Kickboksen

Vorige keer: Vrijgezellenfeest organiseren

Kickboksen

Aanstaande zaterdag mogen we weer genieten van een Glory Collision 2. Dat zegt je misschien niet zo veel, maar Rico vs. Badr zou toch wel een lichtje moeten laten branden. Aanstaande zaterdag staan deze twee grootheden weer tegenover elkaar in Collision 2.

Het is erg vermakelijk om Kickboksen te kijken, maar er zit veel meer achter dan slaan en schoppen. Let's kick-off!

De geschiedenis van kickboksen

Net als veel andere vechtsporten vindt kickboksen ook zijn oorsprong in Japan. Maar de sport heeft zich ook ontwikkeld in de Verenigde Staten. Hier werd de sport in de jaren '60 erg populair. De sport is ontstaan als systeem om verschillende stijlen vechtsporters zich met elkaar te laten meten. In Japan vloeide het kickboksen voort uit de hardere karatestijlen in combinatie met thaiboksen.

Kickboksen is een een combinatie van stoten uit het boksen en trappen uit vechtsporten zoals karate en teakwondo. Hoewel Thaiboksen (Muay Thai) erg lijkt op kickboksen is er een degelijk verschil. Zo zijn elleboogstoten bij kickboksing niet toegestaan en zijn de traptechnieken anders. Dit verschil wordt veroorzaakt door het scoringssysteem. Bij Thaiboksen is het de bedoeling je tegenstander zo hard mogelijk te raken, terwijl het er bij kickboksen om draait om zoveel mogelijk punten te scoren.

Verschillende klassen

Natuurlijk kun je grootheden als Badr Hari en Rico Verhoeven niet tegenover jochies zetten. Daarom is de sport opgedeeld in verschillende klassen.

  • J-Klasse
    • Dit is de jeugd klasse waarin je tot je zestiende in vecht. Je bent dan verplicht hoofd- en scheenbescherming te dragen. Ben je 16+? Dan stroom je automatisch door naar de N-Klasse.
  • N-Klasse
    • Stroom je door vanuit de J-Klasse of begin je pas na je zestiende? Dan begin je in de zogenaamde Nieuwelingen-Klasse. Hierin vechten jongeren en volwassenen die nog niet veel ervaring hebben. Wanneer je verder wilt moet je minimaal drie keer een wedstrijd winnen.
  • C-Klasse
    • De C-Klasse is voor volwassenen die al enige ervaring hebben. Wil je door naar de volgende klasse, dan moet je minimaal zes wedstrijden winnen om te promoveren. Het aantal gewonnen wedstrijden wordt bijgehouden door de kickboksbond en in jouw persoonlijke boekje.
  • B-Klasse
    • Om vanuit de B-Klasse door te stromen naar de A-Klasse moet je heel hard werken om acht wedstrijden te winnen. Op dat moment mag je door. Het is echter wel verstandig om na te gaan of je al klaar bent voor de hoogste klasse. Je hoeft niet direct door te stromen.
  • A-Klasse
    • Dit is de klasse voor de echte vechthonden. In deze klasse vechten grootheden zoals Badr en Rico. In deze klasse worden wedstrijden gevochten waar het grote publiek graag naar kijkt.

Naast verschillende klassen heb je ook nog verschillende wedstrijdvormen. Deze verschillen per kickboksbond en per wedstrijd. Het is maar net welke je vecht en wat de precieze regels zijn, maar grofweg zijn er een aantal varianten.

Foto: Hermes Rivera

Verschillende wedstrijdvormen

In Nederland lijkt het kickboksen het meest op K-1, alleen bij kickboksen mag er wel geclincht worden. Clinchen is dat je het hoofd van de tegenstander naar beneden drukt gevolgd door een kniestoot of uppercut. Afhankelijk van de klasse en wedstrijdvorm wordt deze na een tijd opgebroken door de scheidsrechter. Dit zijn de verschillende wedstrijdvormen die er bestaan:

  • Semi-contact
    • Bij deze vorm wordt er gescoord op stoot en traptechnieken. Bij ieder punt wordt de wedstrijd stilgelegd. Je krijgt twee punten voor een trap tegen het hoofd, drie voor een gesprongen trap tegen het hoofd. Een stoot levert één punt op en een trap naar het lichaam twee, spring je daarbij, dan krijg je drie punten.
  • Light-contact
    • Er worden punten gehaald op basis van het scoren van punten als bij semi-contact, alleen wordt er continu doorgevochten totdat de bel klinkt of dat er een fout wordt gemaakt. De winnaar is degene met de meeste punten of wanneer je je tegenstander knock-out mept.
  • Full-contact
    • Bij full-contact gaat het er nog harder aan toe en dat vinden de meeste toeschouwers het leukste om te kijken. Hierbij komen KO's regelmatig voor.
  • Forms/kata's
    • Bij deze vorm wordt een oefening uitgevoerd waarover een jury punten toekent. Heb je de meeste punten, dan win je de wedstrijd. Simpel zou je zeggen...

Trainen, trainen en nog eens trainen

Tijdens een kickbokswedstrijd zul je zeer explosieve kracht moeten uitoefenen. Hiervoor moet je lang en hard trainen om een wedstrijd überhaupt door te komen. Tijdens de wedstrijd ga je verzuren, maar je moet door kunnen. Dit is trainen, trainen en nog eens trainen.

Energiesystemen

Je lichaam beschikt over drie verschillende energiesystemen, de fosfaatpool, het melkzuursysteem en het zuurstofsysteem.

De fosfaatpool is een voorraad energie die reeds in de spieren aanwezig is. Met deze voorraad kun je je spieren 10 seconden maximaal inspannen of 20 tot 30 seconden lichte inspanning.

Vervolgens schakelt je lichaam over op het melkzuursysteem. Wanneer dit wordt uitgeput begin je last te krijgen van melkzuur. Dit is de verzuring die je voelt in je spieren en zorgt voor spierpijn. Melkzuur is een restproduct wat overblijft bij verbranding van energie waarbij niet genoeg zuurstof aanwezig is.

Vanaf het begin van je inspanning draait het zuurstofsysteem mee, maar het heeft even tijd nodig om op gang te komen. Een soort dieselmotor dus. Dit duurt zo'n 2 tot 3 minuten voordat je hart en longen op gang zijn om voldoende zuurstof naar je spieren te krijgen. Vandaar de waarde van een warming-up.

Kickboksen
Foto: Mark Adriane

Techniek in plaats van kracht

Een vechter verliest zelden een wedstrijd op kracht, maar juist op uithoudingsvermogen. Een goede techniek is veel belangrijker dan veel kracht. Krachttraining in natuurlijk belangrijk op de spieren te trainen op de enorme belasting, maar techniek maakt echt het verschil. Je kunt nog zo hard kunnen stoten, maar als je mist verspil je veel nuttige energie.

Daarbij wil je ook kunnen incasseren. Het is belangrijk dat je de goede houding aanleert zodat je jezelf kunt beschermen tijdens een gevecht. Door goed te leren incasseren neemt de angst voor een stoot of trap af.

Doen!

Allemaal mooi deze regeltjes, verhalen en tips. Maar wil je de sport echt begrijpen en je tegenstander kunnen lezen. Dan zul je eraan moeten geloven en naar een kickboksschool. In heel Nederland zijn er heel wat scholen te vinden. Tijdens het trainen ben je echt niet alleen maar aan het sparren, maar trainen je met een zak en een trainer. Alvast beginnen? Start dan met touwtjespringen. Fight!

Kickboksen
Foto: Solal Ohayon

Het bericht Kickboksen | Manify Interests #61 verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Teun Ligtenberg
Vrijgezellenfeest organiseren | Manify Interests #60 https://www.manify.nl/manify-interests/vrijgezellenfeest-organiseren-manify-interests-60/ Wed, 11 Dec 2019 09:00:26 +0000 https://manify.nl/vrijgezellenfeest-organiseren-manify-interests-60/ Een vrijgezellenfeest organiseren Wanneer een van je beste vrienden zijn vrijheid opgeeft en gaat trouwen is het tijd om hem nog even onder te dompelen in wat hij straks allemaal niet meer kan. Daarom ga jij als best man zijn vrijgezellenfeest organiseren. Je wilt dat dit een herinnering wordt waar jullie het nog steeds over...

Het bericht Vrijgezellenfeest organiseren | Manify Interests #60 verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Vrijgezellenfeest organiseren

Vorige keer: Bijen houden

Een vrijgezellenfeest organiseren

Wanneer een van je beste vrienden zijn vrijheid opgeeft en gaat trouwen is het tijd om hem nog even onder te dompelen in wat hij straks allemaal niet meer kan. Daarom ga jij als best man zijn vrijgezellenfeest organiseren. Je wilt dat dit een herinnering wordt waar jullie het nog steeds over hebben als jullie klein kinderen inmiddels gaan trouwen. Er staat je dus heel wat te regelen! Uitpakken maar!

Vrijgezellenfeest organiseren - Where to start?

Wanneer je kijkt naar The Hangover dan weet je precies wat je niet wilt. Ongegeneerd zuipen in een stripclub totdat bijna stikt in je eigen kots. Laten we dit vooral voorkomen. Een bachelor party moet een feest zijn om nooit te vergeten, maar dan niet omdat jij en je maten allerlei dingen hebben gedaan die totaal niet door de beugel kunnen. Het is een samenvatting van de soon to be bruidegom zijn leven en wat daarbij hoort verschilt per persoon. Er zijn wel een aantal stappen die je moet doorlopen voor het ultieme vrijgezellenfeest organiseren.

1. Wat is het budget?

Regel nummer één: de bruidegom hoeft niet te betalen. Daar zijn zijn vrienden voor. Als best man is het jouw taak om geld bij elkaar te sprokkelen. Het is dus zaak een reëel budget op te stellen. Zorg dat jullie hierdoor niet worden beperkt, maar dat ook weer iedereen mee kan doen.

Mocht je een weekend weg willen, regel dan alles op tijd! Zo kan iedereen op tijd beginnen met sparen. Dan kun je tijdens je bachelor weekend all out!

2. Wie nodig je uit?

Het vrijgezellenfeest draait om de bruidegom. Degenen die je uitnodigt moeten dus dicht bij hem staan. Je moet de overweging maken: wie wel? en wie niet?

Die collega's waarmee hij iedere vrijdagmiddag en avond mee de kroeg in duikt lijken misschien goede vrienden van hem maar je kunt je afvragen of dat wel zo is. Waarschijnlijk gaan ze enkel de kroeg in om hun frustraties van die week nog eens door te spreken. Daarbij moet je ook letten op de verschillende karakters die je wilt uitnodigen. Is de één wat meer ingetogen terwijl de ander het liefst zijn repertoire afwerkt in de karaoke microfoon, dan is de wellicht de verkeerde combi.

Mocht je er echt niet uitkomen, dan kun je de wet van natuurlijke selectie toepassen. Zet je het budget wat hoger en haken er een aantal af. Dan vinden zij het niet zo belangrijk om erbij te zijn. Zo houdt je enkel de harde kern over! The Golden Circle is hier!

3. Het doel van het vrijgezellenfeest

Zoals we al eerder zeiden: The Hangover hoeft niet in jouw draaiboek voor te komen. Een kleintje is natuurlijk onvermijdelijk met de hoeveelheid alcoholische versnaperingen die jullie waarschijnlijk zullen wegwerken. Maar het doel van de bachelor party moet zijn om nog één keer los te gaan met de bruidegom zijn beste vrienden voordat hij zit vastgeketend in de kooi genaamd 'het huwelijk'.

Daarbij is het een mooie aangelegenheid om bijvoorbeeld zijn middelbare schoolvrienden eens beter te leren kennen. Eigenlijk is het een feest om de band met de boys nog even te versterken voordat jullie je maat voor het komende jaar weinig zullen zien.

Peil goed wat de bruidegom wil. Misschien hoeft hij helemaal niet naar een dik partyeiland met een villa waarin je verstoppertje kunt spelen. En is hij het liefst toch in die ene kroeg waar het voor jullie allemaal begon. Onthoud: het draait om de bruidegom.

Foto: Yutacar

4. Stay OK!

Ga je meerdaags? Dan is de perfecte Airbnb een must! Hier moeten voldoende manden aanwezig zijn voor de katers om in te rusten. Maar een koelkast voor een koude rakker mag ook niet ontbreken. Een flinke leefkeuken voor het welverdiende katerontbijt en een chille hang-out zijn daarbij niet weg te denken. Hierbij zul je je ook weer aan het budget moeten houden.

Je blijft vast geen midweek hangen in jullie appartement, huisje of villa, zo is een korte wandeling naar het centrum of de tramhalte ook een aanrader. Je wilt tenslotte niet je te zatte maat drie kilometer naar huis moeten rijden in een gejatte kruiwagen.

5. Activiteiten

Een marathon bank hangen kun je weer als je thuis bent van het vrijgezellenfeest. Tijdens het feest zullen er ook wat activiteiten moeten plaatsvinden. Daarbij hoef je de vossenjacht naar de bruidegom niet in te calculeren. Geloof me, die regelt hij zelf wel!

Je kunt gaan voor de standaard activiteiten zoals karten of midgetgolfen, maar dat is bij lange na niet meer bijzonder. Je zou beter gaan voor iets waar je later ook nog iets aan hebt. Ga je eigen Gin maken. Doe een solex-tour langs alle lokale bierbrouwers of ga samen met je vrienden een dagje je frustratie afreageren op auto's en oude TV's. Dan heb je direct leuke verhalen!

Op de dag van de kater kun je het beste rustig beginnen. Maar het lamballen kan natuurlijk niet de hele dag duren.

6. Het ultieme einddoel

Heb je alles geregeld, de juiste mensen bij elkaar en de bruidegom weet nog van niets. Dan heb je het goed gedaan en kan de bachelor party beginnen.

Het is jouw taak als best man om alles op rolletjes te laten verlopen en de bruidegom een ervaring te bezorgen waar zelf jij jaloers op bent! Met de juiste mensen, hoeveelheid bier en leuke activiteiten moet het wel goed komen!

Proost!

Vrijgezellenfeest
Foto: Kats Weil

Het bericht Vrijgezellenfeest organiseren | Manify Interests #60 verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Teun Ligtenberg
Sleutelen | Manify Interests #56 https://www.manify.nl/motor/sleutelen-manify-interests-56/ Wed, 13 Nov 2019 10:30:54 +0000 https://manify.nl/sleutelen-manify-interests-56/ Sleutelen Niet iedere man is gezegend met twee rechter handen, maar veel kun je leren. Zo ook sleutelen. Even je eigen grasmaaier repareren, de boogies van je auto vervangen of je brommer van vroeger opknappen. Het zijn allemaal dingen die je zelf kunt leren met wat moeite, vieze handen en ome Google kom je een...

Het bericht Sleutelen | Manify Interests #56 verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Sleutelen

Vorige keer: Trailrunning

Sleutelen

Niet iedere man is gezegend met twee rechter handen, maar veel kun je leren. Zo ook sleutelen. Even je eigen grasmaaier repareren, de boogies van je auto vervangen of je brommer van vroeger opknappen. Het zijn allemaal dingen die je zelf kunt leren met wat moeite, vieze handen en ome Google kom je een heel eind!

Gewoon aan de slag

Je kunt nog zo veel voetbal kijken, maar daar win je geen gouden schoen mee. Bij sleutelen werkt het net zo. Je moet het doen en gaandeweg wordt je er steeds beter in, omdat je leert van eerder gemaakte fouten. Nou is het helemaal niet erg om af en toe wat technische informatie te raadplegen want hier leer je ook van. Maar het beste kun je het leren van een mentor. Zo had jouw vader je eigenlijk moeten leren hoe je je scooter opvoert. Maar is dit niet het geval, dan helpen wij je een eind op weg!

Jouw eerste project

Om echt te leren sleutelen en alles te begrijpen over een voertuig moet je deze eigenlijk helemaal uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Daarna moet hij het nog steeds doen natuurlijk. Voor jouw eerste project kun je het beste kiezen voor een 'makkelijk' voertuig. Een oude Puch of projectauto is dan prima.

Je kunt van vrijwel ieder voertuig een technische handleiding vinden. Hierin kun je vinden hoe een voertuig in elkaar zit en hoe het onderdeel voor onderdeel is opgebouwd. Zo kun je beginnen met een eenvoudig klusje zoals de ruitenwissers vervangen.

YouTube is je vriend

Zoals bij veel dingen kun je alles vinden op het wereldwijde web. Zo ook wanneer je wilt sleutelen. Van vrijwel ieder onderdeel zijn filmpjes te vinden hoe je deze het beste kunt vervangen. Zo ben je snel op weg en begrijp je direct wat er wordt bedoeld en moet gebeuren.

Manify Interests Sleutelen - 3
Foto: Elvis Bekmanis

Simpele eerste klussen

Je zult ergens moeten beginnen en daarom kun je het beste beginnen met iets makkelijks. In de zomer gaan we met z'n allen massaal richting het zuiden met onze auto en in de winter richting de sneeuw. Maar het is super zuur wanneer je dan halverwege je reis langs de kant staat. Daarom is het slim om een zomer/wintercheck te doen en wie kan dat nou beter dan de eigenaar himself. Tijdens deze zomer/wintercheck loop je verschillende punten van jouw auto langs zodat zelfverzekerd op pad gaat. Dit is waar je allemaal op moet letten:

  • Bandenprofiel
    • Is het bandprofiel nog diep genoeg? Dat kun je zien aan de hand van slijtage-indicatoren in de brede gleuven van je band. Een nieuwe band heeft gemiddeld 7,5 mm profiel en een band komt niet meer door de APK bij minder dan 1,6 mm. Ga je voor veilig, dan vervang je de banden onder de 2 mm.
  • Bandenspanning
    • Voordat je vertrekt check je de bandenspanning. Dit draagt bij aan de veiligheid en besparing van brandstof. In jouw boekjes en vaak in de bestuurdersdeur staat de aanbevolen bandenspanning aangegeven. En vergeet dat reservewiel niet!
  • Ruitenwisservloeistof
    • Tijdens het rijden is het handig dat je ten alle tijden de ruiten kunt sproeien. Top daarom deze vloeistof af voordat je op reis gaat. Dit doe je bij de dop met een ruit en sproeier icoontje onder de motorkap. Let daarbij op het jaargetijde, niet alle ruitenwisservloeistoffen bevatten anti-vries. In de winter kan jouw zomerruitenwisservloeistof dus aanvriezen.
  • Oliepeilen en vullen
    • Olie zorgt ervoor dat alle onderdelen goed lopen en dat je motor schoon en koel blijft. Bij erg oude olie kan deze gaan werken als een soort schuurmiddel, omdat er allerlei vervuiling in de olie zit. Wanneer je de olie gaat peilen moet je zorgen dat de auto horizontaal staat en dat de auto al een kwartier stil staat. De olie heeft dan tijd om terug te lopen naar de onderkant waar gemeten wordt.
    • Het oliepeil moet tussen min en max zitten. Zit deze eronder vul dan de olie bij totdat deze weer mooi tussen de twee waarden zit. Let op: teveel olie is ook niet goed, vul heb daarom met kleine beetjes. De hoeveelheid tussen min en max is over het algemeen ongeveer een liter.
    • Gebruik altijd de juiste olie voor jouw motor en neem altijd een liter reserve olie mee. Check dus in de boekjes even welke olie je moet hebben.
  • Koelvloeistof
    • Controleer je dit bij een warme motor, dan moet je eerst voorzichtig de dop losdraaien totdat deze sist. Dan is de druk eraf en kun je hem veilig open draaien. Doe je dit niet, dan kan de koelvloeistof in je gezicht spuiten. Open de dop altijd met een doek. Het koelvloeistofreservoir zit vaak een rond doorzichtig tankje.
  • Remvloeistof
    • De remvloeistof heeft een gele dop met een remlogo er op. De remvloeistof is een gesloten systeem, dus de vloeistof daalt enkel door het verslijten van de remblokken. Daalt deze erg snel dan heb je waarschijnlijk een lekkage. Zorg dat bij het bijvullen deze vloeistof niet in aanraking komt met andere onderdelen, het vreet namelijk alles weg.
  • Verlichting
    • Check voor je gaat goed de verlichting van je auto. Ook de verlichting die niet constant aan is zoals de achteruitrijlamp en de remlichten. Neem daarnaast ook zeker een setje reservelampen mee. In veel landen is dit overigens ook verplicht!

Al deze punten kun je makkelijk zelf controleren en bijvullen waar nodig. Zo bespaar je jezelf flink wat kosten en het is nog leuk ook. En ga je op wintersport, check dan de wintersport auto checklist.

Wat als de auto niet start?

Een motor is een complex apparaat en er kunnen allerlei oorzaken zijn waarom een motor niet wil starten. Zelf kun je een aantal dingen controleren. Zo kan het natuurlijk zo zijn dat de accu leeg is gelopen omdat je de auto lang niet hebt gebruikt of de lampen aan hebt gelaten. Maar ook de kou heeft grote invloed op de accu. De accu meet je makkelijk door met een multimeter.

Is er meer aan de hand, dan kun je de OBD raadplegen. De On-Board Diagnostics vertellen jou precies wat voor storingen de auto heeft. Deze kun je kopen in allerlei varianten. Tegenwoordig heb je er veel die uit te lezen zijn door middel van een app op je smartphone. Daarnaast kunnen deze apps ook het vermogen en het verbruik bijhouden voor je. Erg handig!

Kennis delen met anderen

Wanneer je eenmaal veel kennis hebt opgebouwd is het natuurlijk leuk om deze te delen met anderen. Dit doen veel mensen door het helpen van vrienden en bekenden. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon aan jouw droomauto blijven sleutelen.

Manify Interests Sleutelen - 2
Foto: Oli Woodman

Het bericht Sleutelen | Manify Interests #56 verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Teun Ligtenberg