Barbecuen | Manify Interests #28

CREDITS: Andrik Langfield
[powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: De barbecue

Vorige keer: Kleiduifschieten[/powerkit_alert]

Barbecuen is iets wat we met zijn allen altijd graag doen. Lekker buiten zitten met een drankje, vlees en groente op de barbecue en alleen maar gezelligheid. Barbecuen kan met veel verschillende middelen waarbij je verschillende technieken gebruikt. We gaan je vandaag uitleggen welke technieken en soorten barbecues je kunt gebruiken om je gasten te imponeren!

De geschiedenis van barbecuen

Traditiegetrouw beginnen we met een stukje historie. Het is enorm mannelijk om te barbecuen maar het is minstens net zo mannelijk als je ook het een en ander van barbecue weet.

Zoals je zou verwachten stamt het barbecuen uit de tijd dat we voor het eerst vuur gingen maken. En dat was noodzakelijk, want rauw vlees is nou eenmaal niet zo heel lekker verteerbaar. Toen we het vuursteenmes met zijn allen hebben uitgevonden konden we vlees ontdoen van de huid die daar aan vast zat. Vervolgens kon alles aan het spit en barbecuen maar!

Zo rond de 17e eeuw, toen we de wereld aan het verkennen waren met onze zeilboten, hebben we iets van de mensen op de Caribische Eilanden geleerd. Als je vlees aan een spit reeg en het langzaam gaar zou laten worden boven een fikkie, zou het langer houdbaar blijven.

In de oude Indiaanse taal betekend barabicu ‘het heilige vuurbed’. Vervolgens hebben de Spanjaarden daar barbacoa van gemaakt, en wij vervolgens weer barbecue. Simple as that!

barbecuen, Barbecuen | Manify Interests #28
Foto: Teddy Kelley

Manieren om te barbecuen

Wij mannen denken dat we alles van barbecuen afweten, met het zelfvertrouwen zit het dus in ieder geval wel snor. Wij weten namelijk zeker dat de meeste mannen maar twee manieren om te barbecuen kunnen opnoemen! Stop maar eens even met lezen en bedenk hoeveel manieren jij kan opnoemen. We kunnen je vertellen dat er vier manieren om te barbecuen zijn.

De eerste manier ken je: barbecuen met kolen, houtskool of briketten. Wat is dan het verschil tussen houtskool en een briketten horen we je denken? Houtskool brand een stuk sneller en wordt heter dan briketten, en geeft daarnaast een authentieker smaak af. Briketten branden dus langzamer en worden minder warm. Beide zijn ze geschikt voor alle barbecue-technieken, zoals roken of slow cooking. Bij briketten heb je iets meer tijd om bier te drinken, want bij houtskool zal je er bij moeten blijven.

Voor veel mannen is barbecuen op houtskool en briketten de enige mogelijke manier om te barbecuen. Want manier nummer twee, op gas barbecuen, is uit den boze. Als je gaat barbecuen op houtskool krijg je een hele authentieke rokerige smaak, die je met gas onmogelijk nagebootst krijgt. Anderen zeggen weer: ik barbecue graag zo vaak mogelijk en zijn daarom niet tegen de makkelijkere optie om op gas te werken. De gasbarbecue is ideaal voor in het park, vaak klein, compact en makkelijk mee te nemen. Prima om een paar satétjes en hamburgers op te bakken terwijl je aan het water ligt te relaxen!

Dan hebben we nog twee manieren te gaan. Waar we tegenwoordig massaal in elektrische auto’s aan het rijden zijn, barbecuen we natuurlijk ook elektrisch. Allemaal beter voor het milieu en zo. Sommigen noemen het eerder gourmetten in de tuin, dan barbecuen. En wij horen daar bij.

Last but not least is er de pelletbarbecue. Dit is een barbecue waar je een samengeperste brandstof in je barbecue doet. De zogeheten pellets. De pelletbarbecue is eigenlijk deels elektrisch. Hij word namelijk voorzien van stroom die de pellettoevoer digitaal regelt. Zo kan je heel makkelijk een tijdje wegblijven van je barbecue omdat het computertje in de barbecue alles zelf regelt. Het enige wat je moet doen is zorgen dat er voldoende pellets in de toevoer zitten. Een pelletbarbecue is in de VS razend populair, omdat je er uitstekend mee kan roken.

barbecuen, Barbecuen | Manify Interests #28
Foto: Myles Tan

Verschillende technieken bij het barbecuen

Een zomerbarbecue kunnen we denk ik wel organiseren toch mannen? Hier hoeven we denk ik niet zo veel over uit te leggen. Zorg voor een lekker koud flesje rosé of witte wijn, zet de Desperados en cocktails koud, zonnebril op en grillen maar. We gaan je wel uitleggen welke technieken er bij barbecuen komen kijken, zo kan je lekker blijven variëren.

Laten we eerst beginnen met vertellen dat je je barbecue altijd moet indelen met een indirecte zone en een directe zone. Dat wil zeggen dat je de kolen maar aan één kant moet leggen, of maar één kant van je gasgrill aan hoeft te slingeren. Op deze manier kan je alles veel beter controleren.

Roken
Laten we beginnen met roken, roken is een techniek waar je veel geduld bij nodig hebt. Het gaat op een tergend laag tempo, goed werkt heeft tijd nodig. Roken is eigenlijk indirect grillen. Je doet dit dus over indirecte hitte, bij een temperatuur van ongeveer 90 tot 110 graden Celsius.

Je maakt bij het roken ook altijd gebruik van een flink stuk rookhout. Dit kan een stuk kersenhout zijn, appelhout, berkenhout of eikenhout. Dit geeft jouw creaties een hele aparte karakteristieke smaak. Bij een kolenbarbecue leg je het stuk rookhout in de kolen en laat je de klep zo veel mogelijk dicht. Bij een gasbarbecue heb je in sommige modellen een ingebouwde cilinder die je kan uitschuiven. Hier kan je dan rookschaafsel in leggen (want een blok is te groot) en krijg je ook prima rook om mee te koken!

Low & slow
Daarnaast is er nog een techniek die met indirect grillen te maken heeft. Deze techniek heet ‘low & slow’. Eigenlijk redelijk vanzelfsprekend. Je laat ook hier een stuk vlees heel langzaam garen, vaak doe je er een flinke lading kruiden en specerijen op, zodat je een goede korst om te vlees krijg.

Dan is er last but not least nog de techniek waarbij je alles over directe hitte helemaal tot potlood verbrand, maar die techniek proberen we niet te hanteren. Gebruik zo min mogelijk directe hitte. Dit heb je eigenlijk alleen nodig als je de steaks even goed wil dichtschroeien.

barbecuen, Barbecuen | Manify Interests #28
Foto: Paul Hermann
LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…