Terwijl de ene persoon het wel prima vindt om nog afzonderlijk van elkaar te wonen, ziet de ander het binnen enkele maanden al zitten om samen te wonen. Een grote stap waar uiteraard heel wat geregel bij komt kijken: van gezamenlijke kosten tot aan een verblijvingsbeding. Dan nog het dilemma of je een huis gaat kopen of een huis gaat huren.
Je zal blij zijn als je al die stappen erop hebt zitten. Vervolgens kan jij je dan eindelijk richten op het leukste gedeelte: de inrichting en het settlen in jouw eigen stekkie. Om je iets minder hoofdpijn te bezorgen, helpen wij jouw graag een handje met wat er komt kijken bij het samenwonen. Kleine moeite, grote vriend.
Samenwonen, dit is wat er allemaal bij komt kijken
Een samenlevingscontract is toch wel de rode draad als je gaat samenwonen. Hierin staat onder andere precies aangegeven welke spullen van jou zijn of welke jullie juist samen hebben gekocht. Ook worden hierin de afspraken opgenomen over de financiën. Dit gaat van geld voor de boodschappen tot aan de rekeningen voor gas, water en licht. Het is niet verplicht, maar vaak is een overeenkomst nodig voor bijvoorbeeld je pensioenfonds.
Je stelt samen met je partner één contract op of kiest ervoor om een notaris in te schakelen. De kosten van het document verschillen per notaris, aangezien de notaristarieven vrij zijn. Een zoektocht naar de meest geschikte notaris is dus niet geheel onverstandig. Contract opgesteld? Dan zetten jullie beiden je handtekening et voilà.
Bedenk wel dat je vanaf nu een verzamelinkomen hebt. Dit heeft invloed op eventuele subsidies voor bijvoorbeeld huur of zorg.
Gezamenlijke kosten
In het contract maak je onder andere afspraken over de gezamenlijke kosten. Jullie bepalen samen hoeveel ieder aan huur, hypotheek of boodschappen betaalt. Geen wet die daarbij aan te pas komt. Het is dus belangrijk om hier samen een goede verdeling over af te spreken. De makkelijkste manier is om alle inkomsten op een grote hoop te gooien en hier alle uitgaven uit te betalen. Hou beide naar ratio wat geld in je zak om te sparen en aan jezelf uit te geven. In de praktijk zal je niet snel kiezen voor deze methode als je net gaat samenwonen, maar het is uiteindelijk wel het handigste.
Soorten uitgaven
De soorten uitgaven kan je onder verdelen in vaste lasten, huishoudelijke uitgaven en reserveringsuitgaven. Voor deze laatste soort zet je geld opzij om in de toekomst een uitgave te kunnen doen. Denk aan die ene verre reis of het vervangen van je kapotte wasmachine.
Uiteraard hoef je niet alle kosten te verdelen. Persoonlijke uitgaven betaal je logischerwijs zelf. Je vriendin zit er namelijk niet op te wachten om jouw met bier doordrenkte avondjes in de club te betalen. Kosten als internet, boodschappen of huur zijn daarentegen wel gezamenlijke uitgaven. Hierover maak je juist wél een verdeling wat betreft de betaling. Fifty fifty is daarbij niet altijd het eerlijkst. Kijk vooral naar de verhouding van jullie inkomens, zodat jullie procentueel evenveel overhouden voor de persoonlijke uitgaven. Deze bankzaken kan je het beste regelen via een gezamenlijke rekening. Die rekening staat dan op jullie beide namen.
Dubbele rekeningen
Grote kans dat jullie een aantal dezelfde verzekeringen en abonnementen hebben. Zo hebben jullie beide een Netflix-abonnement in je eigen huis. Beetje overbodig om deze beide te houden. Controleer daarom welke gemeenschappelijke verzekeringen en abonnementen jullie apart van elkaar hebben. Door één verzekering af te sluiten waar jullie samen gebruik van kunnen maken ben je voordeliger uit. Zo kan je bij de meeste zorgverzekeraars jouw partner meeverzekeren. Je profiteert daarmee van een collectieve korting en bespaart zo op lange termijn heel wat kosten. Ook zal je op zoek moeten gaan naar een provider voor het internet en de TV in jullie nieuw huis. Je kan makkelijk op internet vergelijken, om zo de beste deal te bemachtigen kan jou heel wat geld besparen. Katsjing!
Fiscaal partners
Sorry. We moesten een keer beginnen over een van je grootste vijand: de belasting. Samenwonen heeft namelijk ook hiervoor gevolgen. Zodra je getrouwd bent, geregistreerd partner bent of samen een huis bezit worden jullie fiscaal partners. Gelukkig levert het dit keer vooral voordelen op. Zo mag je als fiscaal partners een aantal aftrekposten naar eigen keuze verdelen. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf wie de hypotheekrente van zijn inkomen aftrekt. Ook mag je vermogen in box 3, zoals spaargeld en beleggingen, optellen en is voor het dubbele bedrag vrijgesteld voor de vermogensrendementsheffing.
Het is daarom van belang om jullie verzamelinkomens te checken. Dit is het belastbare inkomen waarover je inkomstenbelasting betaalt na aftrek van eventuele aftrekposten. Voor die inkomstenbelasting zijn er drie soorten inkomen. Het belastbaar inkomen uit werk en woning (box 1), het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) en de eerder genoemde box 3. Geeft je misschien wat hoofdpijn bij het uitzoeken, maar het levert je gegarandeerd voordeel op!
Zekere voor het onzekere
Je denkt er nog niet over na als je besluit samen te wonen, maar er zullen ook afspraken moeten worden gemaakt als jullie uit elkaar gaan of een van jullie overlijdt. Voor dit laatste neem je een verblijvingsbeding op in je samenlevingscontract. Dit zorgt ervoor dat de gezamenlijke bezittingen automatisch naar je partner gaan. Als je geen verblijvingsbeding opneemt, zullen de gezamenlijke bezettingen – en dus ook je huis – naar de wettelijke erfgenamen gaan.
Ook wordt in het contract opgenomen hoe je deze kunt beëindigingen. Dit is vooral een leidraad bij een scheiding. Zo kunnen er afspraken instaan over de manier waarop gezamenlijk vermogen of schulden worden verdeeld. Vaak geldt er echter dat gezamenlijke schuld ook na de scheiding blijft staan. De schuldeiser zal dan ieder afzonderlijk aanspreken voor de gemaakte schulden. Hopelijk heb je dat gedeelte van het contract nog lang niet nodig en kan je nu eindelijk genieten van een prachtig onderkomen met je partner.
En vergeet je de housewarming niet?