Majestueuze grachten, een overdosis aan toeristen en karakteristieke gevels. Het zijn dé kenmerken van onze hoofdstad.
Hoewel dit beeld van Amsterdam nu toch al een tijdje bestaat, lijkt er enigszins verandering in te komen. Daar mogen we het in Rotterdam gevestigde architectenbureau Studio RAP voor bedanken.
Breiwerk in keramische tegels door Studio RAP
Met gebruik van 3D-geprinte keramische tegels hebben ze een typerende gevel in Amsterdam omgetoverd tot om naar golfachtige breiwerken. Oftewel: het Ceramic House. Dit gebeurt in opdracht van een boetiek gelegen aan de P.C. Hooftstraat. Hoe kan het ook anders. De gevel valt met haar golfachtige ontwerp meteen op binnen de verder historische omgeving. Zonder het verleden buiten beschouwing te laten, natuurlijk.
Oorspronkelijke voorgevel digitaal geherinterpreteerd
Het silhouet van de oorspronkelijke voorgevel is digitaal geherinterpreteerd, wat alleen maar verder bijdraagt aan de ‘wauw-factor’ van het ontwerp van Studio RAP. Om de visuele orde van de rest van de karakteristieke straat niet helemaal uit balans te brengen, wordt de gevel opgedeeld in een drievoudige structuur. ‘We hebben extra aandacht besteed aan de verbinding van de flushes tussen de nieuwe gevel en de gevel van het naastgelegen gebouw aan de rechterkant,‘ vertelde mede-oprichter van Studio RAP, Lucas ter Hall in gesprek met Dezeen.
Een Rotterdamse ode aan Mokum
En voor de rasechte Mokumers nu boos worden dat een studio uit Rotterdam de binnenstad van Amsterdam onder handen neemt: de materialen zijn volledig geinspireerd op de uitgebreide keramiekcollectie uit het Rijksmuseum en de erfenis van keramische kunst en architectuur binnen Amsterdam. ‘We lieten ons inspireren door de kunst van het breiwerk, waarbij we de complexe lagen integreerden, zoals de elegantie van de plooien, het ingrijpende garen en het patroon van de steken, en dat vertaalden in het uiteindelijke gevelontwerp,’ schetst ter Hall.
Golvende gevels van Studio RAP leveren prachtige beelden op
Op de begane grond zijn de tegels geglazuurd in een parelachtig witte kleur, met hints van geel door pottenbakkerij Royal Tichelaar. Die naam doet waarschijnlijk wel een belletje branden. Iets met een mandje van Tichelaar dat korter moet. Boven bestaan de stenen dan weer uit drie tinten rood die op hun plaats worden gehouden laser-gesneden stalen cassettes. En dat levert allemaal prachtige beelden op.