Paleis Het Loo, de Ridderzaal en het Paleis op de Dam. Stuk voor stuk architectonische meesterwerken waar wij als Nederlanders terecht trots op zijn.
Gebouwen die doordrenkt zijn met de grandeur van vervlogen tijden. Prachtig. Maar tegenwoordig? Tja, tegenwoordig wijzen we Almere aan als het moderne architectonische hoogtepunt van Nederland.
De dikste creaties van architectenbureau STATE of Architecture
Een grotere downgrade is bijna onvoorstelbaar. Sorry Almeerders, soms doet de waarheid pijn. Maar goed, we begrijpen zelf ook wel dat functionaliteit tegenwoordig belangrijker is dan stijl. En dat is prima, want het kan moeiteloos hand-in-hand met elkaar gaan. Helaas hebben de architecten die verantwoordelijk zijn voor de eentonige rijtjeshuizen in de zielloze Vinex-wijken dat niet door.
Om te laten zien hoe het wél moet, lichten wij één van de architectenbureaus uit die het wel aandurft om nieuwe golven te creëeren in een zee van eentonigheid: STATE of Architecture. Met hun gedurfde ontwerpen dagen ze de uitgebluste moderne architectuur uit. Hier volgen ze geen trends, maar creëren ze nieuwe. Gecombineerd met functionaliteit. Pak je notitieblok er dus maar en take notes: dit zijn de dikste creaties van het architectenbureau. En om het verhaal met een statement af te maken: twee van de grootste STATE of Architecture-projecten bevinden zich nu in Almere. De benodigde architectonische upgrade komt er dus glansrijk aan.
7 Series House: ode aan de achterlichten van BMW
Bij deze villa gaat de liefde van BMW’s verder dan de auto’s in de garage. STATE of Architecture heeft de achterlichten van de 7-serie gebruikt als inspiratiebron. Gedurfd, met een spectaculair resultaat.
De zwevende basislijn en de twee eindstukken die schuin aflopend naar boven gaan bij de achterlichten, zijn toegepast in de architectonische belijning. Met name die schuine elementen zijn goed zichtbaar. Om het loskoppelen van de achterlichten mogelijk te maken is het tussenliggende deel uitgevoerd in spiegel, zodat het lijkt te zweven.
Verder komt ‘zweven’ vaker terug door de elegante overlappende volumes die zonder zichtbare kolommen in de lucht hangen. ’s Avonds komt de villa helemaal tot leven dankzij strakke LED-belichting die de prominente elementen van de villa accentueert. Voor een ruig en robuust randje – een specialiteit van het architectenbureau – is er gebruik gemaakt van wit stucwerk, geborsteld aluminium en witte Italiaanse leisteen.
De natuur wordt subtiel geïntegreerd binnen de villa dankzij de vele patio’s en vloer-tot-plafond ramen. Hierdoor waan je jezelf midden in de Larense heide. En ook een beetje in het zwembad die de linker- en rechtervleugel met elkaar verbindt. Een architectonisch pareltje waar Gaudí himself trots op zou zijn.
Foto’s: STATE of Architecture
Shifted House: dansen met het landschap
Door naar een villa die lijkt te dansen met het landschap: Shifted House in Hilversum. De strakke, geometrische vormen van dit project spelen perfect in op de omgeving en het architectenbureau maakt slim gebruik van de heuvel waar de villa op gebouwd is. Hierdoor heb je zelfs vanuit de kelder een adembenemend uitzicht en biedt elke verdieping een ander perspectief, waardoor het huis vol verrassingen zit. Met 650 vierkante meter is er genoeg om binnen van te genieten: een garage voor drie auto’s, vier luxe slaapkamers en een doorlopend binnen-buiten-zwembad kun je letterlijk ‘shiften’.
De twee hoofdvolumes van de villa creëren een centraal plateau met een ruime zithoek en een dakraam dat naadloos aansluit op het binnenzwembad. Van bovenaf heeft de villa een origami-achtige vorm, wat de gedurfde ontwerpmethode van STATE of Architecture nog eens benadrukt.
Virgil Abloh x Louis Vuitton: verlegt de grenzen van het denkbare
Virgil Abloh staat bekend als de invloedrijkste ontwerper van onze generatie, maar eigenlijk ligt zijn expertise binnen de architectuur. De creatieve mastermind behaalde namelijk een masterdiploma in architectuur aan het Illinois Institute of Technology. Met zijn ontwerpen voor Off-White en Louis Vuitton integreerde hij vaak architecturale principes. En STATE of Architecture brengt met het project Virgil Abloh x Louis Vuitton een ode aan deze grootheid. En waar Virgil bekendstond om zijn statements, eert het architectenbureau hem met een gelijkluidende expressie: een statement maken als inspiratiebron.
Dit conceptuele project verlegt de grenzen van het denkbare met grote overhangen, minimale details en oranje accenten. Heel veel oranje accenten. De invloed van Virgil Abloh is onmiskenbaar. Zo staat op de voorkant van het paviljoen een grote titel tussen de bekende aanhalingstekens en vind je veel reflectie en semitransparante materialen terug. Een veelvoorkomend onderdeel in zijn ontwerpen. Ook de kenmerkende kettingen komen terug en voltooien de villa met een typerende Off-White-ambiance.
Foto’s: STATE of Architecture
Signature Island: luxe en decadentie op een eiland
We sluiten af met misschien wel ons favoriete project van STATE of Architecture: Signature Island. Bij de Messi-fans onder ons gaat waarschijnlijk wel een belletje rinkelen bij het aanzien van deze villa. Het heeft namelijk veel weg van het concept van Veliz Arquitecto, speciaal ontworpen voor de GOAT van het voetbal. Don’t shoot the messenger.
Zoals de naam al doet vermoeden, is de woning gebouwd op een eigen eiland, waar vier thema’s samenkomen: luxe en elegantie, verbinding met de natuur, iconisch en tijdloos karakter en natuurlijke zichtlijnen en verlichting. En dat allemaal in een krachtige driehoekvorm die symbool staat voor energie en kracht. Door de verschuivende oriëntatie binnen de vleugels van de driehoek, heb je op iedere verdieping een ander uitzicht en een unieke ervaring.
De patio is het hart van het eiland en dient ook als oriëntatiepunt. Het keldergebied is aan de ene kant in het strand verzonken en aan de andere kant gedeeltelijk in de zee. Om het decadentie-gehalte nog een boost te geven wordt de villa verrijkt met een helikopterplatform, een jachthaven en een paardenstal. Een architectonisch hoogstandje dat de term ‘luxe’ opnieuw definieert.