Dit zijn de voor- en nadelen van je slaapposities

Tijdens het slapen gebeurt er niet zoveel. Of we moeten een feestje op de planning hebben staan, dan is het opeens een heel ander verhaal.

Afijn, doordeweeks houden we ons nog regelmatig in. En dan is het nachtleven eigenlijk maar weinig aan. Het licht gaat uit en wij liggen voor pampus. Zo simpel is het. Of nouja, zo simpel lijkt het.

De slaapposities die het beste werken voor jouw spieren

In realiteit gebeurt er namelijk stiekem toch best heel wat met je terwijl je slaapt. Daarmee doelen we trouwens niet op de spinnen die je zogenaamd in je slaap eet. Sidenote: dat is gewoon een fabeltje, dus je kan met een gerust hart naar bed toe. Nee, nee. We doelen natuurlijk op alles wat er met je lichaam gebeurt tijdens je slaap. Vooral de rust van je spieren is tijdens je slaap van belang. Naast het beste matras en het juiste licht (of de juiste mate van donkerheid), hebben slaapposities ook invloed. Zéker op je spieren, dus we nemen ze eens onder de loep.

dronken
Foto: Bigstock

Op je buik liggen

Laten we direct met de slechtste keuze beginnen. Op je buik liggen blijkt namelijk funest te zijn voor je nek en rug. Het enige voordeel wat je aan op je buik liggen hebt, is dat je minder kans hebt om te snurken. Misschien klinkt dat aantrekkelijk voor je vriendin, maar door deze positie aan te nemen kunnen je rug- en nekwervels heel moeilijk in een rechte lijn komen waardoor je er sneller last van krijgt. Mocht dit toch echt jouw slaappositie zijn, dan raden we je aan om tenminste een klein en stevig kussen onder je buik of heupen te drukken. Hierdoor neemt je wervelkolom nog een beetje een natuurlijke houding aan.

Op je rug slapen

Als we toch op die rug en nek van je letten, dan schrijven de wetenschappers je voor om voornamelijk op je rug te liggen. De rug en de nek nemen hierdoor een neutrale positie in, waardoor er geen extra druk komt op de rest van je lichaam. Exact hoe we het willen. Je moet alleen met deze positie oppassen als je last hebt van slaapapneu en ervan houdt om bomen om te zagen tijdens het slapen. Door op je rug te liggen snurk je namelijk het snelst en door de slaapapneu daalt het zuurstofniveau. Hierdoor sta je soms ‘stikkend’ op en het kan zelfs leiden tot slaperigheid overdag, overgewicht en geheugenklachten. En dat allemaal door de manier waarop je in bed ligt.

naakt slapen
Foto: Adi Goldstein

Op je zij slapen

Goed, die wetenschappers mogen lullen wat ze willen. Wanneer het aankomt op snurken en slaapapneu is op je zij slapen namelijk de meest verstandige optie. Het probleem met deze positie is alleen dat je heel snel geneigd bent om scheef te gaan liggen als je op je zij slaapt. Dat is allesbehalve bevordelijk voor je spieren kunnen we je verklappen. Het is daarom van belang dat je vanaf je nek tot je benen in een rechte lijn ligt. Die foetushouding laat je dus maar lekker achterwege.

Wat we je ook adviseren als je vaak op je zij slaapt, is om een mediumzacht matras uit te kiezen zodat de heupen en schouders in een correcte houding blijven liggen. Anders heb je de kans om zenuwen en bloedvaten af te knellen van de arm die onder je lichaam ligt. En ja, dat is natuurlijk niet heel relaxed wakker worden.

Op welke zij moet ik dan slapen?

Als op je zij liggen nog steeds het meest aantrekkelijk klinkt, dan hebben we ook direct een advies voor je klaar liggen op welke zij je dat dan moet doen. Zo ver gaat de wetenschap. Het is bewezen dat je linkerzij het best is om je nachtrust op te krijgen. De reden daarachter is best simpel: je maag en alvleesklier zitten voor het grootste gedeelte aan de linkerkant van je lichaam, waardoor het bevorderlijker werkt voor je spijsvertering. Vooral als je dus net een late night snack naar binnen hebt gewerkt, is op je linkerzij slapen best een goede keuze.

naakt slapen
Foto: Diego Lozano
LEES OOK
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Stilstaand water gaat stinken. Als je lang in jouw appartement, huis of penthouse bivakkeert, ben je soms toe aan vernieuwing. Verhuizen kan dan een oplossing zijn, maar…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…