Of je nu twee linkerhanden hebt en alles uitbesteedt of zelf de hamer oppakt: er zijn altijd zaken om rekening mee te houden bij een verbouwing. Soms lijkt het onschuldig, maar onvoorziene kosten zijn er áltijd.
Renovatie-check
Soms is je habitat toe aan een kleine opknapbeurt. Bijvoorbeeld omdat energie besparen hoog op je lijstje staat óf omdat je gewoon meer ruimte nodig hebt. Een renovatie betekent niet dat elke man zogenaamd een ervaren klusser moet zijn. Maar er zijn wel een aantal basistips, en die zetten wij op rij voor je. Alleen door alles in goede banen te leiden kom je uiteindelijk terecht bij je droomplaatje.
1. Droomrenovatie in beeld
Je huis verbouwen is geen makkelijk besluit. De renovatie gaat namelijk gepaard met veel details en moeilijke beslissingen. Alleen jij weet hoe de droomsituatie eruit moet komen te zien, waardoor elke beslissing in lijn met elkaar moet liggen.
Vooraf goed in beeld hebben wat de bedoeling is, is een must. Voordat je de sloophamer pakt en de nodige frustraties eruit wil slaan moet je wel weten waar je aan begint. Oftewel, planning is key.
2. Wat mag dat kosten?
Er zullen er maar weinig zijn die halsoverkop besluiten van hun krot een kasteel te maken. Een renovatie gaat gepaard met de nodige uitdagingen in het budget. Vandaar is het belangrijk vooraf geld opzij te hebben gelegd voor je verbouwing en je goed in de kosten in te lezen. Vraag diverse offertes op en zet het totale plan om in cijfers. Alleen door vooraf te weten of je plannen haalbaar zijn, heeft het zin.
3. Als je het doet, doe het goed
Iedereen wil ergens goed in zijn. Maar je eigen krachten kennen is net zo belangrijk. Klussen en verbouwen is niet voor elke man weggelegd. Een schroefje en een likje verf kan zelfs de meest onhandige man op aarde. Maar als je renovatie veel grotere plannen nastreeft, is het goed een expert in huis te halen. Ondanks dat je even wat budget opzij moet zetten voor deze vriendelijke klusexpert, betaalt het zich uit in kwaliteit. Vraag bijvoorbeeld rond naar een betrouwbare man, waardoor je weet dat de klus wordt geklaard zonder half werk.
4. Subsidie
We hebben het al over budget gehad, gelukkig kan er een cadeautje voor je zijn: een subsidie. Net als de subsidie voor een elektrische auto, kan je ook recht hebben op wat extra’s voor je verbouwing. Bijvoorbeeld voor isolatie of verduurzaming van je huis heeft de overheid een potje klaarstaan om je een handje te helpen. Zo help je niet alleen de wereld, maar ook je huis en bankrekening.
5. Ken de regels
In Nederland lijken we haast fan te zijn van lastige regeltjes en procedures. Open de Nederlandse wet en je raakt verstrikt in oneindige wetten. Ook bij de renovatie van je huis is het essentieel jezelf vooraf goed in te lezen. Bij veel verbouwingen heb je namelijk een vergunning nodig. De aanvraag hiervoor duurt vaak lang en kan flink in de kosten oplopen. Maar helemaal feest wordt het pas als je toch aan de slag bent gegaan zonder de verplichte papieren. Check dus goed of je een vergunning nodig hebt en zorg dat je er op tijd bij bent.
6. Uitbesteden is top, nonchalant worden niet
Ook al ben je de slimme jongen geweest door een aannemer in te huren, betekent dit niet dat het einde verbouwing is. Je dromen op papier krijgen is al lastig, laat staan dat een ander dit waar moet maken. Dat doe je door continu betrokken te blijven en een oogje in het zeil te houden. Als het toch niet naar wens is kun je tussentijds bijsturen.