Hopelijk heb jij hier en daar al wat heerlijke borrels op het terras gepakt. Het is er met het heerlijke weertje nou eenmaal de tijd voor.
Of probeer je de vrijmibo’s bij jou thuis nog even uit te stellen omdat je je eigenlijk kapot schaamt voor de achterstallige klusprojecten en je Guiness World Records-waardige verzameling aan onkruid in de tuin?
Zo ga jij deze zomer klussen aan je huis én tuin
Wij staan gelukkig voor je klaar, amigo. Er is nog genoeg tijd om je huis en tuin te pimpen. Bovendien is klussen met de zon (als het niet té warm is) op je kop toch een stuk aangenamer dan met koud weer. Wij hebben een aantal klussen kant-en-klaar voor jou geformuleerd. Ook voor de mensen die twee linkerhanden hebben.
Stuccen werkt beter in de zomer
Staat dit al een tijdje op de planning? Dan biedt de zomer de perfecte omstandigheden om je stucadoorsgereedschap tevoorschijn te halen. Als het buiten namelijk koud is, duurt het langer voordat een kamer droog genoeg is. In de zomer gaat het proces allemaal nét iets sneller. En daar houden we van, snelheid. Let er wel op dat extreme warmtes weer problemen met zich mee kunnen brengen. Als je de buitenmuur stuct, staat hij volledig in de zon waardoor je het risico loopt op scheuren. Een ideale ‘stuctemperatuur’ ligt dan ook rond de 20 tot 25 graden. Een zomeravond waarin je niks te doen hebt is dus ideaal.
Aan de ramen en kozijnen klussen
De zomer is gewoon de periode waarin alles spic en span moet zijn. Niet alleen je summer body, je tuin en je RyanAir boekingen maar ook vooral de ramen en kozijnen. Als de zon fel aan het schijnen is zie je namelijk alle smeer des te beter. De ramen mogen dus goed gewassen worden, en de kozijnen zijn vast en zeker ook wel weer toe aan een opknapbeurt. Hiermee zorg je er niet alleen voor dat je woning er uitnodigend uitziet, maar ook dat je kozijnen langer mee kunnen.
Aan je eigen veranda klussen
Oké, misschien is deze optie wat minder weggelegd voor de mensen met twee linkerhanden, maar daar komen we op terug. Als jij nog geen waardige Vrijmibo-veranda achter je huis hebt, dan is het echt tijd om er eentje te bouwen. Als eerste ga je natuurlijk meten, waarna je aan de slag kan met een bouwtekening. Daarna koop je al je benodigdheden in zoals houten planken, dakbedekking, boormachines en noem het zo maar op. Begin daarna met de fundering, waarna je de pilaren en de gevelbak kan plaatsen. Vanaf daar bevestig je de dwarsbalk en bouw je het dak van de veranda. Als dat allemaal achter de rug is kan je aan de slag met het afwateringssysteem. En zoek je nog inspiratie voor de inrichting, kijk dan hier.
Beitsen voor mooier hout
Besluit je die veranda van je nou met hout in elkaar te timmeren, dan is het ook geen verkeerd idee om direct het hout te beitsen. Zeker niet als het nog zomer is. Al lijkt ons dat stug, want met die veranda ben je wel een aantal weken kwijt. Anyways, door te beitsen verzeker je jouw hout van een langere levensduur en bovendien zorg je voor een frisse look. Dat gaat niet alleen op voor je eigen houten veranda, maar ook bijvoorbeeld voor je houten schutting. Je hebt voor beitsen geen grondverf nodig, en na het schuren en ontvetten kan je het direct aanbrengen op jouw veranda of schutting.
Likje verf kan altijd
Het is nooit een verkeerd idee om een extra likje verf aan te brengen. En in de zomer is het weer een beetje hetzelfde principe als het stucwerk. Je hoeft niet bang te zijn dat je verf na de klus niet snel genoeg opdroogt, want hé, het zonnetje schijnt. Of, nouja, daar gaan we voor het gemak maar vanuit. Je weet het maar nooit in Nederland. Goed, eerst even schuren, alles afplakken, ontvetten en je bent helemaal ready om je tuin een extra boost te geven. Ga alleen niet bij 30 graden verven, want dan zie je binnen no time blaasjes in je verf.