Architecturale hoogstandjes die van groene energie een kunst maken

CREDITS: Adam Moerk // C.F. Møller Architect's Media Library

Zonnepanelen. De bouwstenen van een toekomst met groene energie. De architecten van duurzaamheid. Een mini-krachtcentrale op je dak.

Klinkt op papier dus prima. En toch zien heel veel mensen af van een paar panelen op hun dak omdat het zogenaamd lomp oogt. Klinkklare onzin natuurlijk: jij weet gewoon niet hoe je groene energie stijlvol aanpakt.

Inspiratie voor stijlvol ontwerp met groene energie

Er zijn namelijk genoeg gebouwen die bewijzen dat groene energie juist heel stijlvol kan zijn. Je moet alleen een beetje creatief zijn met de aanpak. En handig. En verrekte slim. Dat lijkt ons niet te veel gevraagd, toch? Om jou in ieder geval een beetje inspiratie te bieden – zodat je toch stijlvol je dak kan vol leggen – hebben wij de dikste gebouwen die op groene energie werken, even op een rijtje gezet. De architecten van deze ontwerpen hebben van groene energie een kunst gemaakt.

Google – Bay View Campus

We weten al een tijdje dat Google, ook op het gebied van groene energie, revolutionair is. Maar dat ze ook nog eens gevoel voor esthetics hebben? Dat is ook nieuw voor ons. De ‘Bay View Campus’ is de eerste keer dat Google zelf een grote campus heeft ontworpen en ontwikkeld, en ze doen het gelijk met verve. Het gebouw legt de lat voor duurzaam ontworpen op een eenzame hoogte met haar ‘dragonscale’ zonnepanelen. In totaal liggen er maar liefst 500.000(!) zonnepanelen op de campus, die in totaal maar liefst zeven megawatt aan energie generen.

NeoScape – 550 Spencer

Het ‘550 Spencer’ project in Australië is er eentje om door een ringetje te halen hoor. Het is het eerste gebouw in Australië dat goedkeuring kreeg om een geïntegreerd zon-PV-gevelsysteem te gebruiken, waardoor er opeens heel veel mogelijk is qua design. En dat design, hebben ze bijzonder goed aangepakt. In totaal krijgt het project maar liefst 1000 elektrische zonnepanelen die allemaal op glas lijken. Daardoor heeft het gebouw in plaats van een energiecentrale, meer iets weg van een casino waar James Bond vaste klant is.

CF Møller – Copenhagen International School for Nordhavn

Een kleurrijk gebouw met lovertjes vormen. Dat is wat wij zien als we naar de internationale school van Kopenhagen kijken. Waar we eigenlijk naar kijken? 12.000 zonnepanelen die door architectuurstudio CF Møller als gevelbekleding worden gebruikt. De panelen nemen maar liefst 6.048 vierkante meter in, waarmee het een van de grootste zonne-energie projecten in Denemarken is. De panelen wekken maar liefst vijftig procent van de elektriciteit op, die nodig is om het gebouw op jaarlijkse basis van stroom te voorzien. Stijlvol én functioneel.

Shigeru Ban Architects – La Seine Musical

Een zeilschip. Dat is volgens Shigeru Ban Architects exact wat het ontwerp van het glazen muziekcomplex in de buurt van Parijs voorstelt. Of, nouja, in de grote lijnen dan. ‘De vorm van het zonnepaneel is geïnspireerd op een zeil, dus we kunnen La Seine Musical vergelijken met een zeilschip,’ vertelde het bedrijf in een verklaring. De muur is op de rails gemonteerd en zijn ontwerp zorgt ervoor dat het lijkt alsof het gebouw daadwerkelijk rondvaart. Dit zorgt er ook meteen voor dat de lobby in de loop van de dag voorzien wordt van schaduw.

Kliment Halsband Architects – Chirurgische faciliteit, Mount Sinai Kyabirwa

Een innovatieve chirurgische faciliteit die volledig draait op zonne-energie midden in de rimboe van Oeganda. Klinkt als een fantasierijk iets, maar het is toch echt realiteit. De zonnepanelen vormen een soort boomachtige vorm, die over de gezondheidszorgfaciliteit in Oeganda golft. Het levert daarnaast niet alleen extra energie voor het gebouw op, maar het zorgt ook voor extra bescherming van de zon. ‘We zagen de zonnepanelen als bladeren van bananenplanten die de zon opvangen en schaduw bieden’, legt de studio uit.

LEES OOK
MANIFY Wrapped: de Rides van ’24
Finger snap. En het is weer 31 december. In no time is het jaar weer voorbijgevlogen, en wij ook…. Want men, we hebben weer een aantal zéér…