Een beetje man heeft zijn geschiedeniszaakjes op orde. En hij heeft zijn huis ingericht zoals dat alleen in films en series kan.
Omdat deze twee aspecten nu eenmaal horen in onze levensstijl, combineren we ze. We zetten de beste films en series met een rijke interieurgeschiedenis op rij. Want inspiratie, of het nu gaat om een nieuw vloerkleed of een complete make-over uit de jaren ’20, kan nooit kwaad.
Interieurfilms met een rijk verleden
Boardwalk Empire
Een meestermerk van onder anderen Martin Scorsese en Mark Wahlberg. Het verhaal speelt zich af aan het begin van de 20ste eeuw in Atlantic City. Eerst was de stad een trekpleister voor toeristen, maar gokken, corruptie en prostitué nemen de overhand. Daar kom je achter door de ogen van politicus en gangster Enoch “Nucky” Thompson. De politieke spelletjes worden vergezeld door jaren ’20-decors om je vingers bij af te likken. Een heerlijk tijdperk dat nooit gaat vervelen. Naast dat je interieurzintuigen geprikkeld worden, wil je direct ook terug getransporteerd worden om in de garderobes te duiken.
The Man in the High Castle
Gebaseerd op het werk van Philip K. Dick, biedt deze serie een alternatieve geschiedenis waarin de asmogendheden de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen. Met als gevolg dat er soms ronduit bizarre beelden voorbijkomen op je beeldscherm. Maar één ding is niet te ontkennen: de mix van stijlen die ze neer hebben gezet is abnormaal en inspirerend om te zien.
The Grand Budapest Hotel
De naam verraadt al veel goeds. Wie al eens Oost-Europa heeft verkend, weet inmiddels dat Boedapest vergezeld is met genoeg schoonheid. Dat blijkt in The Grand Budapest Hotel meer dan waar te zijn. Tussen de besneeuwde bergtoppen leidt deze film je niet alleen op een komische manier door een moordmysterie heen, maar ook door het hotel. Rode tapijten, marmer, ski-resorts en de mooiste verlichting in een lobby. De film is in het Duitse Görlitzer Warenhaus geschoten en laat je ogen kennismaken met veel interieurtips.
Downton Abbey
De Britse serie speelt zich af aan het begin van de 20e eeuw en volgt het leven van de aristocratische Crawley-familie en hun bedienden. Naast de vele maatschappelijke veranderingen van het Edwardiaanse en post-Edwardiaanse-tijdperk, word je ook verwend als je door een interieurbril kijkt. Het is soms niet alleen typisch Brits, maar ook gotische en Italiaanse invloeden zie je terug. Een perfecte mix.
The Marvelous Mrs. Maisel
In deze serie word je meegenomen in het leven van Miriam “Midge” Maisel in het New York van de jaren ’50 en ’60. Een carrièretijger die het probeert te maken in de stand-up comedy. Het kijkt niet alleen heerlijk weg door de scherpe humor, maar ook het heerlijke NY-stijltje: van toffe outfits tot de levendige setting van The City that Never Sleeps.
A Single Man
Geregisseerd door Tom Ford (altijd goed), biedt deze film een visueel portret van het leven van een Britse professor in het Los Angeles van de jaren ’60. De meeslepende ervaring met prachtige cinematografie en het even intrigerende verhaal maakt deze klassieker tijdloos.