Onze favoriete Architecture Finds

CREDITS: Building Narratives | Bindloss Dawes

Eens in de zoveel tijd duiken we in het MANIFY-archief. Voor inspiratie, maar ook om te checken of we een samensmelting kunnen maken van onze favoriete finds. 

Dat doen we vaak met rides, maar nu gaan we onze architecturale hoogstandjes van de afgelopen tijd delen. Zin in.

MANIFY Archive-check: architecturale hoogstandjes

Hout als hoofdingrediënt

We beginnen met een (kleine) verzameling van kunststukjes met daarin een hoofdrol voor hout. Want of het nu gaat om het duurzame hardhout wat afkomstig is van loofbomen, of wanden die zijn gemaakt met Zweeds rabat: hout is altijd goed. Kijk maar eens naar deze pareltjes.

Liyuan bibliotheek, China

De natuur van een klein dorpje buiten Peking inspireerde Li Xiadong om een bibliotheek te bouwen. Eentje van glas, staal en bovendien héél veel hout. Het dak en de buitenmuren van de Liyuan bibliotheek bestaat volledig gemaakt van de twijgen van fruitbomen en zijn in verticale rijen opgestapeld. Door hun ongelijke vorm laten ze zo licht binnen, maar blokkeren ze wel de felle zon. Van binnen is de bieb eigenlijk één grote ruimte zonder stoelen of tafels. Bovendien moet je je schoenen binnen uitdoen om het hout te beschermen. Tja, je moet er wat voor over hebben. Het levert in ieder geval fraaie beelden op.

De Knarvik Community Kerk, Noorwegen

Aan de schilderachtige westkust van Noorwegen staat de kerk van Knarvik. Het gebouw is zorgvuldig aangepast aan de bestaande heuvels in de omgeving en heeft een uitermate herkenbare vorm door de oplopende dakvlakken. En natuurlijk door het hout. Dit hout komt voornamelijk fijn tot uiting in de bekleding én het interieur van de kerk. We hebben niet per se veel met religie, maar ook wij zouden hier dagelijks binnenlopen. Al is het om een kaarsje aan te steken en voor de rest te genieten van de architectuur.

Poscheboerderij

Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog wel iets langer plakken. En niet alleen voor de auto’s. Al krijgen de 930 Turbo, 911T,  914, 924 Turbo, 964 en 9934 S wel het podium dat ze verdienen.

Het architectenbureau Bindloss Dawes heeft namelijk de handen uit de mouwen gestoken en een garage ontworpen die bij zowel auto- als interieur liefhebbers goed in de smaak zal vallen. Met haar vijf houten traveeën en vele schuifdeuren, heeft de workshopruimte van buiten meer weg van een hypermodern Scandinavisch ogende schuurwoning. En in principe kan het dat in de toekomst ook zijn, aangezien Bindloss Dawes een ‘long-life, lose-fit‘ concept heeft gebruikt. Hierdoor is de ruimte momenteel nog een garage, maar kan het over vijf jaar tijd net zo goed dienen als gasthuis. You never know.

Foto’s: Building Narratives | Bindloss Dawes

Virgil Abloh x Louis Vuitton

Virgil Abloh staat bekend als de invloedrijkste ontwerper van onze generatie, maar eigenlijk ligt zijn expertise binnen de architectuur. De creatieve mastermind behaalde namelijk een masterdiploma in architectuur aan het Illinois Institute of Technology. Met zijn ontwerpen voor Off-White en Louis Vuitton integreerde hij vaak architecturale principes. En STATE of Architecture brengt met het project Virgil Abloh x Louis Vuitton een ode aan deze grootheid. En waar Virgil bekendstond om zijn statements, eert het architectenbureau hem met een gelijkluidende expressie: een statement maken als inspiratiebron.

Dit conceptuele project verlegt de grenzen van het denkbare met grote overhangen, minimale details en oranje accenten. Heel veel oranje accenten. De invloed van Virgil Abloh is onmiskenbaar. Zo staat op de voorkant van het paviljoen een grote titel tussen de bekende aanhalingstekens en vind je veel reflectie en semitransparante materialen terug. Een veelvoorkomend onderdeel in zijn ontwerpen. Ook de kenmerkende kettingen komen terug en voltooien de villa met een typerende Off-White-ambiance.

Foto’s: STATE of Architecture

Onderwaterrestaurant op hoog (zee)niveau

In het noorden van Noorwegen vind je het bruutste onderwaterrestaurant ter wereld. Under is perfect voor als je écht wil uitpakken. Het restaurant Under combineert lekker eten met een bloedmooi interieur. Het onderwaterrestaurant biedt plaats voor honderd gasten, en het gebouw zelf is een architectonisch juweeltje.

Het restaurant is 34 meter lang en ligt vijf meter onder water, waardoor het één is met de zee. De dikke betonnen muren tegen de ruige kustlijn zijn gebouwd om druk en schokken van ruige zee-omstandigheden te weerstaan. Het gigantische raam geeft een gruwelijk uitzicht op de zeebodem.

Foto’s: Under

Breiwerk in keramische tegels door Studio RAP

Majestueuze grachten, een overdosis aan toeristen en karakteristieke gevels. Het zijn dé kenmerken van onze hoofdstad. Hoewel dit beeld van Amsterdam nu toch al een tijdje bestaat, lijkt er enigszins verandering in te komen. Daar mogen we het in Rotterdam gevestigde architectenbureau Studio RAP voor bedanken.

Met gebruik van 3D-geprinte keramische tegels hebben ze een typerende gevel in Amsterdam omgetoverd tot om naar golfachtige breiwerken. Oftewel: het Ceramic House. Dit gebeurt in opdracht van een boetiek gelegen aan de P.C. Hooftstraat. Hoe kan het ook anders. De gevel valt met haar golfachtige ontwerp meteen op binnen de verder historische omgeving. Zonder het verleden buiten beschouwing te laten, natuurlijk.

Foto: Riccardo De Vecchi // Studio RAP

LEES OOK
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Stilstaand water gaat stinken. Als je lang in jouw appartement, huis of penthouse bivakkeert, ben je soms toe aan vernieuwing. Verhuizen kan dan een oplossing zijn, maar…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…