Wat is eiwitpoeder en hoe gebruik ik het?

CREDITS: Unsplash | Indivar Kaushik

Eiwitpoeder is een veelal geroemd product in de fitnesswereld. Veel sporters gebruiken het vóór of na een intensieve krachttraining. Het fenomeen, dat ook door het leven gaat als proteïnepoeder, zorgt ervoor dat je extra eiwitten binnenkrijgt. Extra eiwitten die je nodig hebt omdat je regelmatig sport. Je lichaam heeft dat namelijk nodig voor het herstel én de groei van je spieren.

Wat is eiwitpoeder, plus tips voor gebruik

Waarom zijn eiwitten dan zo belangrijk? Eiwit levert aminozuren. Aminozuren in eiwitten zorgen voor versterking en herstelling van de lichaamscellen, waardoor jij gezonder kunt leven. En hoe gebruik je eiwitpoeder dan? Dat is vrij simpel: het is te verkrijgen in veel verschillende smaken. Daardoor kun je het makkelijk gebruiken in smoothies, in een shake of in gerechten. Zo kun je het toevoegen aan bananenpannenkoeken, waardoor je een kickstart-recept hebt in de ochtend.

Eiwitpoeder 2
Foto: Lyfe Fuel

Verschillende soorten whey

Whey is eiwit in de vorm van poeder. Kort door de bocht is whey het overgebleven gedeelte van melk dat wordt gebruikt bij het produceren van kaas. Dit wordt gezien als het beste eiwitpoeder dat er is. Er zijn drie verschillende soorten whey te onderscheiden. Het belangrijkste verschil is het eiwitgehalte in de poeder. Logisch, want daar draait het uiteindelijk om.

Whey concentraat

In whey concentraat vind je een eiwitgehalte tot 80% terug. De overige 20% bestaat uit koolhydraten, vetten en vezels. Concentraat wordt vaak gekozen omdat dit ook de goedkoopste variant is. Daarnaast heeft het vaak een betere smaak, omdat er meer koolhydraten en vetten in zitten.

Whey Isolaat

Als je whey isolaat koopt, dan koop je een eiwitpoeder met een eiwitgehalte van 90%. Isolaat bevat meer eiwit dan concentraat en is zuiverder, waardoor de prijs ook vaak een stuk hoger ligt. De koolhydraten en vetten zijn er uitgefilterd.

Whey Hydrolisaat

Hydrolisaat is het meest zuiver. Een favorietje onder de mensen die het meteen na het sporten gebruiken. Bij deze vorm van whey hoeft je lichaam minder te doen, waardoor je de eiwitten sneller opneemt.

workout
Foto: Anastase Maragos

Welke whey past bij jou?

Wanneer je een keuze moet maken uit de verschillende soorten eiwitpoeder, is het handig om te weten welk doel je voor ogen hebt. Een fanatieke sporter heeft een andere soort poeder nodig dan iemand die op dieet gaat.

Er zitten een aantal voedingsstoffen in eiwitpoeder die belangrijk zijn om in je lichaam op te nemen. In 100 gram eiwitpoeder zitten 401 kilocalorieën. Per soort eiwitpoeder verschilt de hoeveelheid eiwit, koolhydraten, vet, vezels en natrium. Zo vind je bijvoorbeeld in whey concentraat, zoals hierboven beschreven, meer koolhydraten en vetten terug.

Zoals gezegd heeft de ene variant meer eiwit, en de ander weer iets meer. In sommige supplementen kunnen de drie soorten whey gemixt worden. Op die manier krijg een aantal voedingsstoffen binnen die je niet zou krijgen als je één soort gebruikt. Hierbij is het wel belangrijk dat je portemonnee het toelaat natuurlijk.

Een laatste puntje: wat voor poeder je ook kiest, je doet er verstandig aan als je de voedingswaarden van tevoren doorneemt. In eiwitpoeder kunnen namelijk al snel overbodige smaak-, kleur- en zoetstoffen zitten. Die stoffen houd je liever buiten de deur.

wat is eiwitpoeder, Wat is eiwitpoeder en hoe gebruik ik het?
Foto: Sam Moqadam
LEES OOK
Zo maak je van je hobby je werk
Zo maak je van je hobby je werk
We kennen ze allemaal: de 9-tot-5 tijgers die overdag de afgelopen kwartaalcijfers eindeloos analyseren, maar de creatieve schoenen aantrekken zodra ze thuiskomen. Sommigen creëeren dan de mooiste…
Zo benut je jouw reistijd effectief
Zo benut je jouw reistijd effectief
Waar we ook gaan of staan, iedereen is tegenwoordig druk om zich van a naar b te verplaatsen. Naar studie, werk, familie, vrienden of een zakenreis. Uren…
Ook HOKA loopt sneakerloafer-wereld binnen
Ook HOKA loopt sneakerloafer-wereld binnen
Welkom in de wereld van de sneakerloafers, Franse Alpenvrienden. Nu HOKA niet meer alleen in de hardloop-scene domineert is het tijd voor de next step. Maak kennis…