Zo ontstaan wallen onder je ogen (en zo kom je er weer vanaf)

Druk. Druk. Druk. We weten het, amigo. Jij als echte carrièretijger staat 24/7 aan. Alles voor de business, hé.

Afkomen van de wallen

Lekker voor je bankrekening natuurlijk, maar minder voor je nachtrust. En dat merk jij niet alleen als je weer eens vermoeid op huis aangaat, je ziet het ook nog eens. De wallen onder je ogen hebben ondertussen bijna weer hun eigen wallen. Sterker nog, je kan bijna slapen op die kussens onder je ogen. Daar gaan wij verandering in brengen, amigo. Wij vertellen je precies hoe die wallen onder je ogen ontstaan en hoe je er weer vanaf komt.

wallen, Zo <strong>ontstaan wallen</strong> onder je ogen (en zo kom je er weer vanaf)

Zo ontstaan ze

Het antwoord lijkt heel simpel: je slaapt gewoon te weinig. Toch ligt het iets gecompliceerder dan dat. Hoewel slaap inderdaad wel degelijk een oorzaak is van wallen onder je ogen, is het niet de belangrijkste oorzaak. Als je echt heel veel last hebt van wallen onder je ogen, dan mag je wel een beetje pissed worden op die familie van je. “Voor alle soorten wallen zijn erfelijkheid en veroudering de grootste boosdoeners”, zo vertelt Selma Mekic, arts-onderzoeker bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Valt er iets aan de wallen te doen?

We horen je al denken: “daar valt dus helemaal niks meer aan te doen”, maar dat klopt niet helemaal. Hoewel het waar is dat bijna zestig procent van je hangende oogleden te danken is aan je genen, zijn er nog een aantal andere factoren. Veroudering klinkt namelijk ook als iets wat je niks aan kan veranderen, maar als jij eens in de zoveel tijd een peuk opsteekt, dan is er hoop voor je. Roken zorgt namelijk voor een versnelde veroudering en bovendien aan schade van de bloedvaten. Zo krijg je eerder rimpels, een droge huid en bovendien, you guessed it: wallen.

wallen, Zo <strong>ontstaan wallen</strong> onder je ogen (en zo kom je er weer vanaf)
Foto: Bigstock

De zon is vriend én vijand

De volgende factor waar je rekening mee kan houden is de zon. Het zorgt dan misschien voor een lekker kleurtje op je bol waardoor je ook weer minder last hebt van wallen, maar in de long run zorgt de zon echt niet voor een betere huid. Integendeel zelfs: de UV-straling zorgt voor een dunnere en bovendien slappere huid, waardoor hij eerder gaat hangen. En die oogleden zijn helaas voor jou geen uitzondering op de regel.

Zijn de wallen nog te herstellen?

Die ouderdomswallen die je nu al hebt zitten, daar is binnen een nachtje tijd weinig aan te doen. Tja, we zijn helaas geen magiërs. Wel zorgt voldoende nachtrust voor erger en herstelt het op de lange termijn echt wel het een en ander. Tijdens je nachtrust is je huid namelijk druk bezig met herstelwerkzaamheden. Er worden afvalstoffen opgeruimd en je huid probeert het vocht weer correct te verdelen. Dus, hoewel je slaap niet de grootste oorzaak is voor wallen onder je ogen, zorgt het wel voor het beste herstel.

Daarnaast zorgt te weinig slaap er ook voor dat je huid bleker oogt dan dat ‘ie daadwerkelijk is. En dat zorgt er weer voor dat die zwarte kringen onder je ogen beter zichtbaar zijn. Bovendien zijn de bloedvaten onder je ogen ook zichtbaarder als je vermoeid bent. Dat is te danken aan het feit dat je lichaam meer cortisol aanmaakt om te compenseren met de vermoeidheid. Zorgt er misschien voor dat je alerter bent, maar het zorgt ook voor vergrote bloedvaten.

Zo loop je er tiptop bij

Om ervoor te zorgen dat jij er dus niet 24/7 als een uitgebluste krant bijloopt, is het dus allereerst van belang dat je de sigaretten achterwege laat. Daarnaast moet je, wanneer de zon schijnt, de deur alleen uitgaan met een zonnebril en zonnebrand op. Last but not least: zorg altijd voor genoeg slaap. En mocht je dit nou allemaal al doen? Dan raden we je aan om een keer de huisarts te bezoeken voor een allergietest. Wanneer je bijvoorbeeld hooikoorts hebt dan is de vochtophoping rond de ogen ook een stuk erger.

wallen, Zo <strong>ontstaan wallen</strong> onder je ogen (en zo kom je er weer vanaf)
Foto: Bigstock
LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…