Op deze manier kun je uitstelgedrag voorkomen

CREDITS: Viktor Hanacek | Picjumbo

De avond voor je deadline zit je te zwoegen achter je laptop. Je vraagt jezelf af hoe het wéér heeft kunnen gebeuren. Verrassend, uitstelgedrag. Je wilde eigenlijk al een week van te voren beginnen. De taken worden elke dag verschoven en het to-do lijstje wordt steeds langer.

Deadlines halen kan lastig zijn. Vooral als je alles last-minute nog moet doen. Daar komt ook nog eens bij dat je éigenlijk een (nieuwe) zorgverzekering wil afsluiten, maar dat je het toch weer even op zijn beloop laat.

Op deze manier kun je uitstelgedrag voorkomen

Uitstelgedrag klinkt dus als een klein probleem. Je kan het vast wel op een manier oplossen. Toch? Dat blijkt toch vele malen lastiger dan je denkt. Het komt neer op vele lastige termen en ingewikkelde onderzoeken over je hersenen. Hier is de luchtige versie van de uitkomst.

Uitstelgedrag
Foto: Marvin Meyer

Veel theorieën

Uitstelgedrag wordt veroorzaakt in je hersenen. Simpelweg even kijken wat in je hersenpan gebeurt, en problem solved. Tenminste dat zou je zeggen. Maar dat is juist het hele punt, dat kun je niet zien. Daarom zijn er ontzettend veel theorieën over uitstelgedrag. Dit zijn combinaties van wat we denken en wat we weten. In je eigen taal klinkt dat zo: ‘Je weet dat je te veel gezopen hebt, maar denkt dat je van tevoren te weinig gegeten hebt. In theorie ben je dus niet bezopen van de alcohol.’ Zoiets dan…

Je hersenen zijn opgedeeld in twee stukken. Het eerste stuk – je limbische systeem – zorgt ervoor dat je kunt snakken naar een pilsje. Of het zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen van Margot Robbie. Het houdt je dus in leven.

Het andere deel is verantwoordelijk voor je wijsheid, de prefrontale cortex. Dit zorgt ervoor dat je verstandelijke keuzes maakt en goed nadenkt voordat je iets doet. Althans, meestal dan. Je stelt dingen uit totdat dit deel van je brein zich bedenkt: je gaat niet dood, je doet alleen iets heel moeilijks. Dit zorgt er dan weer voor dat je je vrij goed voelt. Tot dat ene besefmomentje…

uitstelgedrag, Op deze manier kun je uitstelgedrag voorkomen
Foto: Minh Pham

Mindfullness meditation

Je meesterbrein is eigenlijk een plastic dril pudding. Het kan gevormd worden. Zo kun je je brein trainen door dingen te doen en gewoontes te verbreken. Dus ook om te voorkomen dat je voor het weggaan nog één biertje pakt. Dat is toch altijd vreselijk lastig. Psycholoog Tim Pychyl zegt eigenlijk het volgende over uitstelgedrag: ”Om uitstelgedrag tegen te gaan moet het emotionele deel van je brein worden verkleind, en het rationele deel worden vergroot. Zo maak je betere beslissingen.” Klinkt nog best simpel eigenlijk.

Dit kan worden gedaan door mindfullness meditation. Dit is vergelijkbaar met het ‘normale’ mediteren. Hoe meer je mediteert, hoe beter je beslissingen zal gaan nemen. Hierdoor zal het gemakkelijker worden om je aandacht bij je taak te houden. Zo zal je ook minder snel dingen uitstellen. Je moet wel in je achterhoofd houden dat na één keer mediteren je uitstelgedrag niet meteen is verdwenen. Dat zou wel erg makkelijk zijn.

Resultaat

Iedereen heeft er last van en helaas is er niet één simpele oplossing die werkt voor iedereen. Maar goed, uitstelgedrag kan dus worden opgelost. Een soort van. Het is namelijk niet gemakkelijk en kost veel oefening, maar het is mogelijk. Door die manier van mediteren hoef je dus niet een avond van te voren te zweten om het af te krijgen. Klinkt relaxed. Alleen nog even doen.

Uitstelgedrag
Foto: Avi Richards
LEES OOK
De kracht van de to-do-lijst
De kracht van de to-do-lijst
Het lijkt misschien een cliché: een simpele to-do-lijst om écht stappen te maken. Maar onderschat de kracht ervan niet. To-do-lijstjes zijn niet alleen een handige tool om…
Penthouse-alert: 3 ultieme kunststukjes
Penthouse-alert: 3 ultieme kunststukjes
Waar het voor velen een onmogelijke opgave lijkt om een ‘normaal’ huis te vinden, tikken anderen optrekjes op de kop die rechtstreek uit een droom lijken te…
Kerstfilms met een laag cringe-niveau
Kerstfilms met een laag cringe-niveau
F*ck. Het is alweer bijna december. Wishlists worden gemaakt, termen als kerst keuze cadeaukaart vliegen je om de oren en outfit-checks worden gedaan. Dat betekent ook: langzaamaan…
De stijlgeneratie van nu: oud
De stijlgeneratie van nu: oud
‘Vroeger’ moesten fashionmodellen graatmager zijn, geen rimpeltje op het voorhoofd hebben en was het (bijna) ‘hoe jonger, hoe beter’. Hoe anders is dat nu? Goed, we worden…