Waarom ‘slechte’ gewoontes soms voordelen hebben

Slechte gewoontes. Iedereen heeft er weleens last van. Het zijn van die vervelende dingen waarvan je weet dat je het niet moet doen, maar toch overkomt het je. Nu hebben wij gelukkig ook positief nieuws. Sommige slechte gewoontes hebben ook positieve gevolgen. Zoals Johan Cruijf ooit zei: “Ieder nadeel heeft zijn voordeel.” Als je jezelf confronteert met een slechte gewoonte van je, dan kun je het ook vanuit de positieve kant gaan bekijken.

Slechte gewoontes zijn soms gewoon oké

Kijk, tuurlijk is het niet de bedoeling dat je jouw spaargeld opgokt in een online casino. Of dat je vijfdaagse kroegweek hebt in plaats van een werkweek. Maar goed, dat hoeven we je niet uit te leggen. Wij hebben hier slechte gewoontes voor je die wel gewoon keiharde voordelen hebben. Period. 

Lui zijn en uitslapen

Onthoud dat lui zijn niet altijd slecht is. De mensen die het wiel uitvonden waren immer ook lui. Zij hadden geen zin om spullen van A naar B te moeten sjouwen en kwamen daarom met een eigen oplossing. Zelfs Bill Gates zei ooit dat hij liever een lui persoon aanneemt om een moeilijke taak uit te voeren. Hij geeft als reden dat deze personen hiervoor vaak de makkelijkste uitvoering bedenken.

Oók uitslapen kan allesbehalve slecht zijn. Soms zal je wel eens denken: “Jezus Christus, waarom heb ik nu weer tot 12:00 in bed gelegen?!” Maar dit is niet zo erg. Naar je lichaam luisteren is namelijk het beste wat je kan doen. Als je te weinig slaapt doordat je denkt dat het zo hoort, ben je verkeerd bezig. Als je zo nu en dan doordeweeks een korte nacht hebt, mag je van ons uitslapen!

naakt slapen
Foto: Bianca Castillo

Wiebelen

Zit je heel de dag met je voet te wiebelen of met je vinger te tikken en wordt je omgeving er helemaal gestoord van? Geen zorgen. Het stimuleert namelijk het metabolisme, oftewel de stofwisseling. Dit zenuwachtige getik of gewiebel voorkomt jou daardoor hart- en vaatziekten. Dit komt doordat deze bewegingen de bloedsomloop in onze ledematen stimuleren. Wanneer je dus de hele dag achter je bureau zit, kun je beter wiebelen, tikken of bewegen om toch je bloedsomloop te verbeteren.

Dagdromen

Misschien kun je het nog wel herinneren: een leraar die jouw naam door de klas roept, omdat je naar buiten aan het staren bent. Dagdromen doet bijna iedereen en misschien wist je zelfs al dat dit niet eens zo slecht is. Als je vastloopt in een taak is het vaak verstandig om het even te laten liggen. Twaalf minuten van je tijd is al voldoende.

In die twaalf minuten mag je naar buiten staren of een rondje lopen. Laat je gedachten de vrije loop. De beste ideeën ontstaan als je hoofd leeg is.
, Waarom <strong>&#8216;slechte&#8217;</strong> gewoontes soms voordelen hebben
Screenshot The Big Lebowski | PolyGram Filmed Entertainment

Klagen

Hoe irritant is het als je collega áltijd klaagt. Of misschien ben jij het zelf wel die klaagt. Je zou zeggen dat klagen alleen maar nadelen heeft, maar dat is niet zo. Mensen die klagen hebben hun hart op de tong liggen en zeggen gewoon wat ze denken. Mits je het goed doet, want je kan klagen én je kan klagen.

Als je een effectieve klacht indient om gericht een probleem op te lossen, dan helpt dat jou en je collega’s juist verder. Je dient wel subtiel te klagen. Op een rustige manier en doelgericht.

Voor de tv hangen

Hoppa! Je hoeft jezelf niet meer schuldig te voelen als je in één avond Netflix hebt uitgespeeld. Mensen die af en toe hun favoriete film of serie vanaf de bank bekijken hebben meer zelfcontrole. In andere situaties dan. De zelfcontrole die je opbouwt als je helemaal op de bank ligt, zorgt ervoor dat jouw gedragingen in andere situaties smoothverlopen.

Netflix Gaming
Foto: Unsplash –
LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…