‘Lees een goed boek voordat je gaat slapen.’ Vinden we fijn, maar een sinister randje in een boek misschien wél nog lekkerder.
Zo’n boek dat je als een sleepauto over de A27 meetrekt langs onheilspellende woorden en zinnen. Je kunt zelf wel bijremmen, maar het boek doet het werk. De benaming? Thrillers.
Spannende boeken: thrillers die je als zoete broodjes wegleest
Nu schrijven de John Grishams van deze wereld heel wat corrupte en spionage-achtige verhalen weg. En die lezen, volgens de miljoenen fans, ook makkelijk weg. Hoeveel leestekens erin de thrillerboeken staan, zö veel opties zijn er ook. Daarom reiken we een (niet corrupte) helpende hand uit, en zetten we vijf snoeiharde must-reads voor je op rij. Hoef jij niet meer verder te zoeken.
Marc Cameron, Tom Clancy Rode winter
Een parel in het Tom Clancy-universum van Marc Cameron. In deze thriller wordt teruggegrepen op de de beginjaren van Jack Ryan bij de CIA. Voor de liefhebbers, en dat zijn er veel: er zijn al meer dan 100 miljoen Clancy’s verkocht, een ware must-read, dus.
Tom Clancy Rode winter speelt zich af in Nevada, 1985. Een F117 (de Nighthawk) stort als meest geavanceerde Amerikaanse straaljager neer in de woestijn. Voor de Sovjet-Unie is er één hoofddoel: het ultrageheime wapen in handen krijgen. Terwijl het gebeurt, neemt in Oost-Berlijn een mysterieus figuur contact op met de CIA. En niet zomaar, maar met een voorstel dat té mooi lijkt te zijn. Er worden namelijk spionageplannen van zijn regering aangeboden in ruil voor politiek asiel.
Om te checken of de overloper de waarheid spreekt, moet er dus aan de andere kant van de Berlijnse muur onderzoek gedaan worden. Deputy Director James Greer weet dat er maar één man is voor de klus: Jack Ryan. Maar zal het Ryan lukken, met de Oost-Duitse geheime politie op zijn hielen, om op tijd antwoorden te vinden? Voordat de Koude Oorlog overgaat in een Rode Winter? Dat zijn de vragen…
Marc Cameron, Tom Clancy Rode winter
Deon Meyer, Leeuw
Een nieuw hoofdstuk in de zinderende serie rondom rechercheur Bennie Griessel, van de beste misdaadschrijver van Zuid-Afrika: Deon Meyer. In Leeuw kampen rechercheurs Bennie Griessel en Vaughn Cupido met veel persoonlijke issues, maar de wereld van verraad, valse identiteiten en staatscorruptie dendert natuurlijk door.
De twee zijn bezig met twee grote zaken. Een jonge vrouw verdwijnt spoorloos na een fietstocht op Stellenbosch Mountain. De man die later haar lichaam vindt vertelt de politie dat hij denkt dat ze door een luipaard gedood is. De inspecteurs vragen zich af of dit echt zo is, of dat haar doodsoorzaak wellicht wat verontrustender is. Intussen onderzoeken ze ook de gruwelijke moord op de lokale advocaat Basie Small. Maar Bennie is afgeleid door het feit dat zijn verloofde Alexa hun trouwdatum al op korte termijn wil prikken, terwijl Vaughn op zijn beurt ook strubbelt met relatieproblemen. Dat kunnen ze er eigenlijk niet bij hebben.
In de Okavangodelta van Botswana, ver weg van de prachtige wijnlanden van Stellenbosch, wordt natuurgids Chrissie Jaeger gerekruteerd door een bende voormalige leden van de special forces , die haar als lokaas willen gebruiken bij een overval. Maar de operatie loopt vreselijk mis en nadat de man van wie ze houdt voor haar ogen wordt neergeschoten, vlucht Chrissie het land uit.
Terry Hayes, Het jaar van de sprinkhaan
De Ik ben Pelgrim-schrijver Terry Hayes liet de thrillerliefhebbers trillen, maar na een wachttijd van tien jaar, was daar zijn comebackboek Het jaar van de sprinkhaan. En die werd ontvangen met quotes als ‘Een actuele versie van James Bond zonder de glamour (en de grapjes)., in De Volkskrant. Nu zijn er al meer dan 50.000 exemplaren van het filmisch geschreven boek verkocht.
In Het jaar van de sprinkhaan gaat een CIA-agent, Kane, op jacht naar een terrorist die de wereld een kopje kleiner wil maken. Hoe is hij te vinden? Door een sinistere tatoeage van een sprinkhaan op zijn rug…
Voor Kane, en alle spionnen voor de CIA in Verboden Gebieden, hebben grenzen geen betekenis. Toegang verschaf je, je doet wat nodig is en daarna ontsnap je weer. Je weet wanneer je moet rennen, wanneer je je moet verstoppen en wanneer je moet schieten. Maar soms zijn er tóch plekken waar deze regels niet gelden. Het is simpelweg té gevaarlijk, ook voor een man als Kane. Het No Man’s gebied, waar de grenzen van Pakistan, Iran en Afghanistan samenkomen, is zo’n plek. Kane gaat daarheen om een man met cruciale informatie voor de veiligheid van het Westen te evacueren. Maar zo’n beetje het tegenovergestelde gebeurt. Hij ontmoet een vijand die de wereld tot aan de rand van de afgrond zal brengen. Een angstaanjagende, intelligente, wrede man met bloed aan zijn handen en wraak in zijn hart.
Terry Hayes, Het jaar van de sprinkhaan
David Baldacci, Staatsgeheim
Voor wie David Baldacci nog niet kent: in Nederland en Vlaanderen zijn al meer dan 2 miljoen van zijn boeken verkocht. Zo die staat. En Staatsgeheim is het vervolgboek op De 6:20 man dat het aantal nog verder zal opkrikken. Ook dit boek is weer onmiskenbaar een Baldacci, vol met goede dialogen en stevige karakters. De hoofdvraag van het boek: kan Homeland Security-agent Travis Devine de moord op een CIA-agent oplossen voordat Amerikaanse staatsgeheimen in verkeerde handen vallen?
Door de moord op CIA-agent Jenny Silkwell in een kustplaatsje in Maine, maakt Homeland Security zichzelf namelijk zorgen over de nationale veiligheid. Jenny’s laptop en telefoon worden vermist, boordevol staatsgeheimen, zijn vermist en dat kan talloze agenten in gevaar brengen. De belangen zijn te groot om de lokale politie het werk te laten doen, dus er wordt een speciaal onderzoeker aangesteld: voormalig Army Ranger Travis Devine.
Meneer Devine, en zijn analytische geest, is bijzonder geschikt voor complexe, hoogwaardige taken. Zo ontrafelde hij één van de grootste financiële samenzweringen aller tijden, tijdens zijn kortstondige carrière op Wall Street. En hoewel de moord Jenny Silkwell op het eerste gezicht niet al te moeilijk lijkt, steekt de vork anders in de steel. Het lichaam is onder aan een klif gevonden en ze lijkt van grote afstand te zijn neergeschoten. Maar de stadjes koesteren diepe geheimen en Jenny’s familie en de lokale bevolking staan wantrouwig tegenover de buitenstaander. Niemand, van Jenny’s broer tot de kreeftenvisser die Jenny’s lichaam vond, lijkt zichzelf helemaal open te stellen. Terwijl Travis de bewoners van Putnam langzaam maar zeker beter leert kennen, roept elk antwoord dat hij vindt nog meer vragen op.
John Grisham, Het ultimatum
Heb je The Firm met Tom Cruise gezien? Ja? Top, dan weet je ook dat dat een verfilming is van de bestseller Advocaat van de duivel van Josh Grisham. En Het ultimatum is het vervolg op dit boek van de grootste legal thriller-auteur ter wereld. Er zijn namelijk al meer dan 300 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht, in meer dan 40 talen. Daar zijn onder andere de altijd goed geconstrueerde plots verantwoordelijk voor.
Het ultimatum is geen uitzondering. In dit boek staat centraal hoe is het afgelopen met Mitch en Abby McDeere nadat ze advocatenkantoor Bendini, Lambert & Locke in Memphis hadden ontmaskerd en het land waren ontvlucht. Dat las je namelijk in het startschot van Grishams carrière Advocaat van de duivel. Onder onheilspellende zinnen als ‘Tien dagen om een leven te redden’ en ‘Eén seconde om het te beëindigen’ is het vijftien jaar na dato. Mitch en Abby zijn neergestreken in Manhattan, waar Mitch partner is geworden in een van de grootste advocatenkantoren ter wereld.
Wanneer een vroegere mentor in Rome hem om een gunst vraagt, raakt Mitch betrokken bij een sinistere zaak die wereldwijd verstrekkende gevolgen heeft en die zijn collega’s, vrienden en familie in groot gevaar brengt. In het verleden heeft Mitch laten zien dat hij zijn vijanden te slim af kan zijn, maar deze keer lijkt hij geen kant op te kunnen.