Daar waar 476.000 jaar geleden de eerste houten gebouwen stonden, bouwen we de laatste decennia alles met steen.
Maar je weet wat ze zeggen: alles komt weer in de mode. Ook wanneer het op architectuur aankomt.
De mooiste houten gebouwen
De laatste jaren schetsen de architecten namelijk weer steeds vaker zogeheten timber-projects op hun bouwtekening. En dat verbaast ons niks, want er zitten enorm veel voordelen verbonden aan het bouwen met hout. Zo bouw je met hout een stuk sneller dan met stenen, levert het een lager gewicht op en is het CO2-neutraal. En, wat ons betreft nog belangrijker, ziet een houten gebouw er ook gewoon héél dik uit. Ook in huis: houten meubels, een houten vloer of een hardhouten deurkozijn ziet er allemaal gelikt uit. Om dat te bewijzen, hebben wij de mooiste houten architectonische kunstwerken op een rijtje gezet.
Mjøsa Tower, Noorwegen
Eén ding kunnen we je alvast verklappen: Noorwegen staat met stipt bovenaan als het aankomt op houten architectuur. Dat onderstrepen ze met de Mjøstårnet, oftewel de Mjøsa Tower. Dit gebouw telt maar liefst achttien verdiepingen en is daarmee vooralsnog officieel ’s werelds hoogste houten gebouw. Met de nadruk op vooralsnog, aangezien de houten Burj Zanzibar met 27-verdiepingen in Afrika onderweg is.
The Plus Factory, Noorwegen
“S werelds meest milieuvriendelijke meubelfabriek,” aldus The Plus Factory in Noorwegen. Het is een gewaagde uitspraak, maar als we kijken naar de gehele installatie, dan is die conclusie misschien wel juist. Deze fabriek van maar liefst 7.000 vierkante meter combineert namelijk energie-efficiënte strategieën die het energieverbruik met 90% verlagen in vergelijking met een ‘normale’ fabriek. Bovendien heeft de fabriek 900 zonnepanelen op het dak en 17 geothermische bronnen en warmtepompen achter de muur verborgen. Om The Plus Factory trouwens een keer te bezoeken moet je niet naar een industrieterrein, maar door de bossen van Magnor.
Liyuan bibliotheek, China
De natuur van een klein dorpje buiten Peking inspireerde Li Xiadong om een bibliotheek te bouwen. Eentje van glas, staal en bovendien héél veel hout. Het dak en de buitenmuren van de Liyuan bibliotheek bestaat volledig gemaakt van de twijgen van fruitbomen en zijn in verticale rijen opgestapeld. Door hun ongelijke vorm laten ze zo licht binnen, maar blokkeren ze wel de felle zon. Van binnen is de bieb eigenlijk één grote ruimte zonder stoelen of tafels. Bovendien moet je je schoenen binnen uitdoen om het hout te beschermen. Tja, je moet er wat voor over hebben. Het levert in ieder geval fraaie beelden op.
Fogo Island Inn, Noorwegen
Ooit gehoord van een 5-sterrenhotel waar alle kamers compleet gemaakt zijn van natuurlijke materialen? Nope, wij ook niet. Tot we ‘Fogo Island Inn’ tegenkwamen. Dit hotel gebruikt in haar kamers alleen hout, wol, katoen en linnen. Plastic doen ze niet aan. Bovendien is het naast de architectuur ook een bijzonder verblijf omdat het deel uitmaakt van een sociaal-economisch plan om de toekomst van het eiland wat rooskleuriger te maken. Middels Fogo Island Inn worden er banen gecreëerd voor de inwoners en heeft ze Fogo op de kaart gezet als internationale bestemming voor iedereen die dol is op kunst en natuur.
De Knarvik Community Kerk, Noorwegen
Aan de schilderachtige westkust van Noorden staat de kerk van Knarvik. Het gebouw is zorgvuldig aangepast aan de bestaande heuvels in de omgeving en heeft een uitermate herkenbare vorm door de oplopende dakvlakken. En natuurlijk door het hout. Dit hout komt voornamelijk fijn tot uiting in de bekleding én het interieur van de kerk. We hebben niet per se veel met religie, maar ook wij zouden hier dagelijks binnenlopen. Al is het om een kaarsje aan te steken en voor de rest te genieten van de architectuur.
Volga House, Rusland
In de buurt van de beroemde rivier de Wolga in Rusland staat een huis van drie verdiepingen van 133 vierkante meter. Elke vierkante meter is bedekt met houtwerk, terwijl het wel gebouwd is op een stenen fundering. Aan de buitenkant doet het huis een beetje denken aan zogeheten datsja-huizen uit het Sovjettijdperk door het hout, de vierkanten en overlappende panelen bestaande uit vierkanten en rechthoeken. Om het nog interessanter te maken zijn alle houten panelen in een andere bruinen tint geschilderd, waardoor het huis een van de meest unieke looks heeft die we ooit hebben gezien.
Mason Lane Farm, Amerika
De buren worden weggedreven omdat de CO2-uitstoot te hoog is. Daarom hopen wij de boeren een beetje inspiratie te geven met de Mason Lane Farm, zodat ze gewoon lekker met hun werk door kunnen. Deze boerderij schuur ziet er namelijk niet alleen heel vet uit, maar is ook nog eens CO2-neutraal. De schuur is gebouwd met lokaal geteelde bamboe en wordt voornamelijk gebruikt voor het drogen van hooi. Zelfs Den Haag heeft niks te mekkeren met deze schuur op je boerderij.