De zomer is volop bezig en neemt één probleem met zich mee: koud bier. Parkjes, sloepjes huren, strand, allemaal momenten waarbij het lastig is om die heerlijke biertjes van je koud te houden. Want dat is natuurlijk een must! Of toch niet? Als het over pils gaat zeker wel, maar er zijn genoeg biertjes die je helemaal niet in de koelkast hoeft te bewaren!
Uiteraard zitten hier een paar guidelines aan vast. Met deze richtlijnen kan je de mist niet meer ingaan en heb je een optimale smaakbeleving.
[powerkit_alert type=white]Wij spraken internationaal bier sommelier, entertainer en horeca-expert Ivo Thijssen van Bierproeven.nu. Hij is onder andere gespecialiseerd in de beleving van bier en heeft ons het een en ander verteld over de temperaturen waarop biertjes het lekkerst zijn.[/powerkit_alert]Deze lauwe biertjes besparen je ruimte in de koelkast
Bier moet op de juiste temperatuur geschonken worden om de door de brouwer bedoelde, en dus meeste smaak naar boven te halen. Over het algemeen worden ondergistende bieren, zoals pils, bij een lagere temperatuur gedronken. Daarentegen drink je bovengistende bieren bij een warmere temperatuur. Voornamelijk donkere bieren met een hoger alcoholpercentage kunnen warmer worden gedronken. Bijvoorbeeld Gerstewijn bieren of Quadrupels vallen ook onder de ‘op temperatuur te schenken bieren’.
Ondergisting vs. bovengisting
Het grote verschil tussen onder- en bovengisting heeft te maken met de temperatuur tijdens het gistingsproces. Bij bovengisting gebeurt dit onder een relatief hoge temperatuur (15ºC tot 25ºC). Hierdoor blijft het gist op het brouwsel drijven, vandaar ‘bovengisting’. Bij ondergisting (tussen 4ºC en 15ºC) zakt de gist af naar de bodem van de kuip.
Op welke temperatuur moeten deze bieren dan gedronken worden?
Bieren die donker zijn en een hoger alcoholpercentage hebben, kunnen dus beter op relatief hogere temperatuur geschonken worden. Maar over welke temperaturen hebben we het dan?
- Biertjes met meer dan 10% alcohol moeten altijd boven de 10ºC gedronken worden.
- Ondergistende bieren drink je tussen de 3ºC en 8ºC.
- Bovengistende bieren drink je vanaf 6 en kan zelfs oplopen tot kamertemperatuur.
Welk biertje bij welke gelegenheid?
In de zomer beland je wel eens op het strand, mocht het weer ontzettend meevallen in Nederland. Als dit voorkomt is een dorstlessend biertje natuurlijk het beste. Deze bieren drink je rond de 3ºC. Je kan ze zelfs nog kouder drinken mocht je echt dorstig zijn, alleen de smaak neemt wel af. Maar hey, wat gaat er boven een ijskoud pilsje? De lauwe bieren zijn weer beter te combineren met een goed gerecht.
Biertjes op kamertemperatuur
Dit is natuurlijk een subjectieve vraag, iedereen weet natuurlijk zelf beter op welke temperatuur ze het liefst een biertje nuttigen. Echter waren wij wel benieuwd naar de mening van specialist Ivo Thijssen en hebben we gevraagd naar zijn favoriete biertjes op kamertemperatuur
Al snel antwoordde hij ‘Hertog Jan Grand Prestige’ en de ‘Gouden Carolus Cuvée’ van de Keizer Blauw. Beiden bieren moeten geschonken worden tussen de 10ºC en 12ºC. Twee bieren die zeker de moeite waard zijn om te proeven!