In 1856 begon de St. Liboriuskerk met het bedienen van Duitse rooms-katholieken. Daarmee was het de oudste neogotische kerk ten westen van de Mississippi.
Een échte plek van God dus. Maar of de heer deze kerk nog weleens bezoekt? Dat durven we te betwijfelen.
Kerk nu een plek van creatievelingen
136 jaar na de oprichting werd de kerk namelijk gesloten en diende het destijds als daklozenopvang. Toen het onderhoud van de kerk te lastig werd, werden de sleutels overhandigd aan Blum. De beste man zag een klein projectje wel zitten en met een ‘waarom ook niet’-mentaliteit begon hij aan de bouw van het indoor skatepark. Daarmee is het ondertussen meer een plek voor de groep waar de originele bewoners van de ‘skatebaan’ een hekel aan hebben. Tja, skaters zijn nou eenmaal niet door iedereen geliefd.
Meer dan ‘alleen een skatepark’
Om het trouwens alleen een skatepark te noemen is niet helemaal fair. Daar doen we SK8 Liborius namelijk een stuk tekort mee. Blum heeft samen met de heren Bedwell en Joss Hay een plek gemaakt die niet alleen voor skaters is, maar voor alle creatievelingen. De ruimte wordt omgevormd door een waar kunstcentrum, een bed- en breakfast en een makerspace waar je kan leren te skaten, houtbewerken en lassen.
Oude kerk levert heerlijke beelden op
“We willen niet voor altijd ondergronds blijven. We willen wat we doen aan de hele stad aanbieden, want ik denk dat het iets heel waardevols is,” zo sprak Blum zelf over het project. Wij denken in ieder geval dat het niet heel lang underground meer blijft. De foto’s spreken namelijk boekdelen.
Dit artikel over het heilige skatewalhalla verscheen eerder in MANIFY Magazine #6. Nog meer van dit soort vette content op de kracht van papier? Koop ‘m hier. 27