Zo krijg jij na een opleiding jouw droombaan

Als je klaar bent met je opleiding wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk aan de slag bij een baan in hetzelfde straatje. Vaak is die baan lastig te vinden en beland je ergens tien straten verderop. Niet echt de reden waarvoor jij al die jaren met je neus in de boeken hebt gezeten. Je wilt gewoon die ene baan zien te bemachtigen. Niets meer en niets minder. Met deze tips heb je de grootste kans van slagen om aangenomen te worden bij jouw droombaan.

jouw droombaan, Zo krijg jij na een opleiding jouw droombaan

Zo krijg jij na een opleiding jouw droombaan

Maak een goede CV

Zonder CV maak je niet een al te beste eerste indruk. Zorg daarom dat die in ieder geval goed is. Je vaardigheden, ervaring, kwaliteiten en een scheutje persoonlijkheid moeten naar voren komen. Werk onderstaande punten af en regel die CV!

1. Verwerk de juiste onderdelen

Een CV moet uniek zijn en eruit springen, maar er zijn wel een aantal onderdelen die er sowieso op of juist niet op moeten staan. Check je contactgegevens en verwerk je opleiding, kwalificaties, werkervaring en vaardigheden. Referentiepersonen op je CV vermelden is altijd een bonus. Geeft toch weer een extra bevestiging aan je toekomstige werkgever.

2. Presentatie is alles

Je CV moet duidelijk zijn, maar zorg ervoor dat hij niet té standaard is. Die heeft de werkgever al wel vaker voorbij zien komen en spreekt hem de tiende keer ook niet meer aan. Verzend je jouw CV digitaal? Zorg er dan voor dat je hem als PDF-bestand verstuurd en de bestandsnaam betrekking heeft op de functie waarnaar je solliciteert.

3. Niet meer dan twee pagina’s

Als je net klaar bent met je studie kan je nu eenmaal nog geen waslijst aan werkervaring hebben. Je CV kan dan ook niet langer zijn dan twee A4’tjes. Hou dingen daarom beknopt en bewaar je levensverhaal tot het sollicitatiegesprek.

4. Controleer de functieomschrijving

Bij iedere functieomschrijving zijn wel een aantal vereisten. Misschien zoekt het bedrijf wel iemand met een rijbewijs of iemand die bij welke situatie dan ook stressbestendig blijft. Zet jouw skills op je CV en de werkgever voelt zich direct meer aangetrokken. De vaardigheden moeten natuurlijk wel kloppen. Anders zal je bij het gesprek al snel door de mand vallen en dat wil je dan ook weer niet.

5. Vul gaten op

Misschien heb je bij je werkervaring of studietijd enkele gaten in de tijdlijn. Geen probleem, maar vul deze op met wat je dan wél aan het doen was. Als je bijvoorbeeld hebt gereisd zijn je vaardigheden verder ontwikkeld. Verander die ontbrekende gaten daarom in iets positiefs.

Krijg meer werkervaring

Werkgevers vinden het goed om te lezen dat je beschikt over de gevraagde vaardigheden, maar zien dit ook graag in de praktijk terug. Als je nog echt nul werkervaring hebt wordt het lastig om aan te tonen dat je over die vaardigheden beschikt. Ga dan op zoek naar lokale bedrijven die jou voor een korte periode mee willen nemen in het bedrijf. Desnoods onbetaald. Zie het als een investering voor de toekomst. Het bedrijf heeft er een extra kracht bij en jij kan voortaan je vaardigheden in de praktijk aantonen. Je zal misschien vaak een ‘nee’ te horen krijgen, maar blijf proberen. Gebruik je netwerk van familie en vrienden en je zal echt wel een bedrijf vinden die je met open armen ontvangt. Bepaal van tevoren goed aan welke vaardigheden je wilt werken. Zodra je die onder die knie hebt kom je veel sterker over bij het solliciteren naar je droombaan. Daarnaast heb je er ook direct een referentie bij. I-de-aal.

Onderscheid jezelf

Je kan nu dan wel een perfecte CV en een lijst met relevante werkervaring hebben, maar waarom zou je jouw vaardigheden niet laten zien? Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een baan in de copywriting, start dan een eigen blog. Geen reden om het niet te doen. Je vindt het namelijk sowieso te gek om te doen, en je toekomstige werkgever is alleen maar meer van je onder de indruk. Weer een stap dichter bij je droombaan.

Bereid het gesprek voor

Je hebt er zo veel aan gedaan om je te onderscheiden, dat je wel uitgenodigd moet worden voor het sollicitatiegesprek. Schouderklopje voor jou! Bereid je gesprek nu voor en doe onderzoek naar het bedrijf. Zorg dat je ook vragen kan terug stellen aan de werkgever. Het heet niet voor niets een gesprek en ze hebben echt niet alleen vragen voor jou. Zorg ervoor dat je op tijd bij het gesprek aankomt. Kleed je slim, zie er verzorgd uit en geef een stevige handdruk. Slappe handdrukken maken namelijk niet een al te beste indruk.

Geef niet op

Genoeg inspanningen gedaan, maar het kan nog altijd gebeuren dat je wordt afgewezen. Al die inspanningen voor niets denk je misschien. Zeker niet waar. Sollicitatiegesprekken zijn nooit tijdsverspilling. Je hebt sowieso wat geleerd van het gesprek en blijkbaar klikte er iets niet helemaal. Door naar de volgende werkgever die dezelfde droomfunctie aanbiedt waarbij de klik wel aanwezig gaat zijn. Ga ervoor en krijg na een opleiding jouw droombaan!

jouw droombaan, Zo krijg jij na een opleiding jouw droombaan

LEES OOK
Weekend Desires #360
Weekend Desires #360
Het is je weer gelukt: je hebt het weekend overleefd. Knap, hoor. Vier het met onze desires van The Gram: View this post on Instagram A post…
Bentley reserveert spot in de streetwearwereld
Bentley reserveert spot in de streetwearwereld
De klassieke, Britse stijl van Bentley Motors lijkt gemaakt voor op maat gemaakt krijtstreeppakken of ligt in één lijn met de dandy-stroming. Máár het historische automerk zet…
Oogverblindende Ferrari-video’s
Oogverblindende Ferrari-video’s
Een Ferrari is oogverblindend. En dat is ook waarom socialmediakanalen bepakt zijn met video’s van de Italiaanse kunststukjes. Daar pluk je als autoliefhebber de vruchten van. Van…