Wetenschap is natuurlijk belangrijk en geeft antwoord op veel vragen. Vaak heel belangrijk, maar soms op zijn minst opmerkelijk. Zo ook de vraag wat je persoonlijkheid met je sperma te maken heeft. We vragen ons af wie bij deze cruciale onderzoeksvraag is gekomen, want onderzoekers hebben er werk van gemaakt. Onderzoek wijst uit dat bepaalde eigenschappen de kwaliteit van je sperma kunnen beïnvloeden.
Dit zegt je persoonlijkheid over je sperma
Er was al eerder onderzoek gedaan, maar het zei nog niet genoeg. Zo vonden ze dat de kwaliteit van sperma gelinkt kon worden aan bepaalde eigenschappen. Deze eigenschappen waren bijvoorbeeld zelfverzekerdheid, extraversie en hoe sociaal ‘assertief’ je bent. Een team van onderzoekers aan de Oakland University voelde zich geroepen dit opnieuw te doen.
De kwaliteit van sperma werd overigens vastgesteld als bepaalde elementen die de vruchtbaarheid verhogen. Dus een goede kwaliteit zou uiteindelijk een hoge vruchtbaarheid betekenen.
Verloop van het onderzoek
Het team van psychologen, onder leiding van Tara DeLecce, onderzocht 45 mannen tussen de 18 en 34 jaar. Het onderzoek bestond uit verschillende fasen. Allereerst om hun persoonlijkheid ‘vast te stellen’. Daarna kwam een fase om bepaalde elementen in het sperma te meten. Ze controleerden dit bovendien voor andere factoren gerelateerd aan de gezondheid.
Ook stelde het team van DeLecce zes eigenschappen vast om de kwaliteit aan te meten. Dit ging om: bescheidenheid, emotionaliteit, extraversie, ‘aangenaamheid’, zorgvuldigheid en openheid voor nieuwe ervaringen. Aangenaamheid is vrij vertaald van het Engelse begrip in de studie: agreeableness. Ze wilden eigenlijk vast stellen welke unieke eigenschap iets zegt over de kwaliteit van sperma.
Deze eigenschap van je persoonlijkheid zorgt voor slechte sperma
De onderzoekers wilden geen te sterke conclusies trekken. Er was namelijk geen enkele eigenschap met een heel sterk positief verband. Ze vonden wel een negatief verband. Namelijk tussen een ‘aangename’ persoonlijkheid en kwaliteit van sperma. Een ‘aangenaam’ karakter staat dus gelijk aan ‘minder goede’ sperma. Niet echt lonend voor de attente man met een kinderwens.
Het onderzoek is overigens vrij voorbarig. Om echte conclusies te trekken, zouden de resultaten nog eens gerepliceerd moeten worden. Misschien beter van niet.