Een nieuw jaar staat alweer om de hoek. Het is de periode waarin de verwachtingen van het nieuwe jaar al door je hoofd spoken en je de goede voornemens alvast noteert.
Maar die clichés als ‘meer sporten’, ‘gezonder eten’ en ‘minder drinken’? Die kennen we ondertussen wel, amigo.
Gooi de clichés uit het raam: zo stel je je jaardoelen op
Die waardeloze ‘goede voornemens’ van je, mag je meteen het raam uitgooien. Met die loze beloften van je, heb je na een maandje waarschijnlijk je goede voornemens alweer weggespeeld. Een goed begin is het halve werk. Reflecteren, prioriteren, meten en specificeren zijn allemaal van onmiskenbaar belang. Daarom leggen wij je uit hoe je je jaardoelen moet opstellen om ervoor te zorgen dat je het komende jaar compleet domineert.
Het afgelopen jaar in kaart brengen
Voordat je vooruit kijkt, moet je altijd eerst even terugblikken. Als jij als doel hebt om ‘meer geld te verdienen’ terwijl je in het afgelopen jaar wekelijks bakken met geld hebt gespendeerd aan whisky en bubbels, gaat er iets mis. Misschien is het dan een idee om in plaats van als doel te hebben om meer geld te verdienen, je doel te veranderen naar minder geld uitgeven. Misschien hè. Wij roepen ook maar wat. Door te reflecteren krijg je in ieder geval inzichten die je helpen om realistische doelen voor het komende jaar te stellen.
Blijf realistisch
We houden van ambitie. Maar, soms moeten we ook een beetje realistisch blijven. Ook wij willen dit jaar nog een miljardenvilla met een Lamborghini voor de deur en een stabiel huwelijk, maar we nemen ook gewoon genoegen met alleen de villa en de Lamborghini. Da’s meteen al een stuk realistischer. Tijd, middelen en capaciteiten zijn allemaal factoren om te overwegen tijdens het formuleren van je doelen. Als je hier haalbare doelen uit opstelt, zul je zien dat je meteen gemotiveerder bent om het ook daadwerkelijk voor elkaar te boksen.
Specifiek en meetbaar zijn
Een van de sleutels tot succes is het specifiek en meetbaar maken van je doelen. ‘Meer sporten’ is veel te vaag. Wat is meer sporten? En wat is genoeg voor jou? Laat die vage clichés dus lekker achterwege en specificeer. In plaats van ‘meer sporten’ of ‘gezonder eten’ kun je iets formuleren als ‘drie keer in de week naar de sportschool gaan’ of ‘dagelijks een portie groenten’. Op die manier weet je ook meteen of je je een beetje aan je doelen houdt. En dat kan ook lekker praktisch zijn: zoals ein-de-lijk een keer die bhv cursus behalen, bijvoorbeeld.
Blijf altijd positief
Een positieve mindset is altijd belangrijk. Ook tijdens het opstellen van je jaardoelen. Richt je daarom op iets wat je wilt bereiken in plaats van iets wat je wilt vermijden. ‘Meer tijd besteden aan mijn hobby’, klinkt al een stuk aangenamer dan ‘minder tijd verspillen aan sociale media’. Het zorgt ervoor dat je gemotiveerder bent, waardoor je het van nature ook eerder fixt.
Kleine stappen leggen een grote afstand af
Goed, het jaar is voorbijgevlogen. Ook voor ons. En toch: een jaar is eigenlijk best wel lang. In totaal heb je maar liefst 365 dagen om je doel te fiksen. Eitje, toch? Nou, wanneer je een groot doel opsplits in kleinere (sub)doelen wel. Een doel als ’twintig kilo afvallen’ lijkt een hele kluif, maar als je dit per maand verdeeld, wordt het opees een stukje makkelijker.
Persoonlijke groei is ook groei
We snappen dat het verleidelijk is om doelen te stellen die gericht zijn op prestaties. Maar je jaardoelen moeten ook gericht zijn op jou als persoon zijnde. Persoonlijke groei, is ook groei. Denk dus aan jaardoelen die ervoor zorgen dat je je vaardigheden, kennis en zelfbewustzijn stimuleren. Hoe verder jij als persoon bent, hoe verder je in het leven komt. Zo simpel is het.