Hybride werken in het buitenland: must-knows op een rijtje

De kantoortuin is vandaag de dag geen synoniem meer voor sardines in blik. We hebben geen dagelijkse zorgen meer over die ene zwetende collega. Waarom? Omdat het fenomeen hybride werken de overhand heeft genomen. Zo kun je marineren in de zon, terwijl je wel je to-do-list afwerkt op je laptoppie. Klinkt als muziek in de oren, maar het is niet voor elk persoon met een hartslag weggelegd. We zetten een aantal zaken voor je op rij.

Dit moet je weten over hybride werken

Onder de hippe social wappies ook wel bekend als ‘remote work’. Betekenis: we hoeven geen 9 tot 5 werkdagen op kantoor te draaien. Er kan vandaag de dag héél easy vanuit huis gewerkt worden, maar bijvoorbeeld ook in een camper, een bestelwagen of een caravan. En dat kun je dan weer gewoon doen in het buitenland. Weet je wel, daar waar de zon nét iets vaker schijnt. Heel Nederland lijkt daardoor overgehaald om te gaan hybride werken. Soms door zwevende inspiratie-quotes op The Gram, soms door iemands eigen levensdoelen. Dit moet je over het fenomeen weten:

#1 Het verbetert werkprestaties en maakt gelukkiger

Aah, meteen een belangrijke. Een goed begin is het halve werk, toch? Volgens onderzoek van New York Times blijkt hybride werken in het buitenland een positieve invloed te hebben op de prestaties van werknemers. Als je weg bent van de dagelijkse rituelen zoals opwarmmaaltijden, die berg meurende onderbroeken en het geblaf van je buren, werk je ook beter. Klinkt logisch. Hierdoor kunnen we ons beter concentreren en ervaren we minder stress.

We hebben geen prestatiedruk meer voor een bonus, je vergeet die ene manager met het humeur van je schoonmoeder en je hoeft minder vrije dagen op te nemen. Hierdoor neemt de kans op overspannenheid fors af en worden we een stuk gelukkiger. Die werkvakantie lijkt haast wel een no-brainer dus. Heb jij je koffers en paspoort met die altijd beschamende pasfoto ondertussen ook al klaar staan? Tranquilo mi amigo! Bij het inchecken en douane sta je toch wel even in de rij.

Toch goed om in de gaten te houden: jouw successen zullen niet under the radar blijven, waardoor je baas meer gaat verwachten. Zorg er dus voor dat je je mannetje staat door je eigen grenzen te bewaken. Te veel werk en verwachtingen leidt er nog toe dat we vergeten onszelf op de eerste plek te zetten. Daarnaast komt ook heimwee naar thuis, familie, vrienden en eigen taal al snel om de hoek kijken. Denk daarom goed na of dit echt is wat je wilt voordat je met trillende knieën langs de marechaussee wandelt.

gelukkig
Foto: Barbara Verge

#2 Toeristenbranche heeft ook weer werk

De door corona zwaar getroffen toeristenbranche heeft de afgelopen tijd ook weer reden voor een Vrijmibo gehad. Hotels bieden namelijk steeds vaker reispakketten aan om hybride werken gemakkelijker te maken en ook de vraag voor huurhuizen is flink toegenomen volgens onderzoek van Airbnb. Hierdoor stijgen de inkomsten voor deze bedrijven terug naar de groene cijfertjes en kunnen wij weer aanbakken als een kreeft in zon in tegenstelling tot het hondenweer in Nederland. Zij blij, wij blij, toch?

Helaas heeft de tijdelijke sluiting van de branche ervoor gezorgd dat er grote schulden zijn achtergebleven. Nu de toerisme weer op gang komt, maken hotels en eigenaren hier goed gebruik van. Om de schulden te compenseren kunnen de prijzen voor een onderkomen flink opgelopen zijn. Check daarom goed of jouw werkvakantie haalbaar is. Zeker een belangrijke vraag als vaste kosten in Nederland door blijven lopen.

#3 Werkgevers zijn steeds flexibeler

Door hybride werken kan iedereen werken op de manier die zij het prettigste vinden. Je baas zal vast vergeten dat je het liefste niet werkt, maar helaas is dat geen optie. Doordat de vraag voor hybride werken flink is toegenomen, zijn werkgevers haast wel verplicht flexibeler te zijn. Want zeg nou eerlijk, met de krapte op de arbeidsmarkt wandelen we toch zo de deur uit naar een andere baan!

Dacht je nou echt dat werkgevers je zomaar los gaan laten? Natuurlijk niet. Hybride werken zorgt ervoor dat werkgevers ook meer flexibiliteit van ons verwachten. Die ene meeting tussendoor, ’s avonds toch dat mailtje beantwoorden of dat onschuldige taakje oppakken. Dit leidt dan ook vaak tot een inbreuk in de balans tussen werk én privé. Zorg ervoor dat dit gescheiden blijft.

#4 Géén uit de hand gelopen vrijmbo’s meer

Werken in het buitenland vergelijken we haast allemaal met de hemel op aarde. Het klimaat, eten en omgeving zijn inderdaad een tikkie aangenamer dan in ons kikkerlandje.

Daarentegen brengt hybride werken ook wel wat problemen met zich mee. Collega’s zien elkaar nooit meer en je bent haast vergeten wie die ene zwetende collega is. Hierdoor moeten bedrijven moeite doen en geld uitgeven om meetings en teambuildingactiviteiten te organiseren. Leuk en aardig dat hybride werken, maar niet alleen rozengeur en maneschijn dus. Zeg nou zelf, bijpraten met collega’s over het uit de hand gelopen avondje stappen is veel leuker dan opstaan met je laptoppie en een overvolle mailbox.

Ondanks de mentaliteit die we hebben dat het overal beter is dan in Nederland, blijkt werken op afstand niet altijd feest te zijn. De laptop blijft langer aan, de mailbox blijven checken, heimwee en een hap uit de bankrekening. Al klinkt een werkvakantie sowieso een stuk aangenamer dan werken vanuit je home office. Kun je de weerleiding van een andere werkomgeving wel weerstaan? Houdt in ieder geval goed rekening met de voor- én nadelen. Als je er toch voor kiest het vliegtuig in te stappen, vergeet jezelf niet in te smeren en met volle teugen te genieten.

hybride werken in buitenland
Foto: Kornél Máhl
LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…