Filosofie | The Bookshelf #10

Steeds meer mensen pakken ’s avonds een boek in plaats van een Netflix-aflevering. Een goede ontwikkeling, maar wat moet je nou lezen? In The Bookshelf behandelen we iedere week een onderwerp en zoeken daarvoor boeken bij elkaar die je eigenlijk al had moeten lezen. Mocht je er eentje zijn ontgaan, vind je hem hier!

Deze keer: Filosofie

Boeken over filosofie

Als we goed naar onszelf kijken zijn we eigenlijk allemaal filosofen. De een wat meer dan de ander, maar allemaal denken we na over keuzes die we dagelijks maken en de gevolgen daarvan. Sommigen gaan verder door vragen te stellen als: wat is de zin van het leven? Lekker zweverig allemaal, maar toch doe je vaak iets omdat je het belangrijk vindt of omdat het op je pad komt. Filosofie is een van de oudste theoretische disciplines in de menselijke wetenschap. Filosofen leefden al 2.600 jaar geleden, maar vandaag de dag verschijnen er nog steeds veel boeken over de denkwijze. Deze keer in The Bookshelf: Filosofie

Everything is f*cked – Mark Manson

Mark Mansoon kennen we van het boek The Subtle Art of Not Giving a F*ck en nu heeft hij een nieuw boek: Everything is f*cked. In dit boek kijkt hij naar onze huidige samenleving en hoe we ons laten leiden door geld, entertainment en het wereldwijde web. En hoe een teveel aan iets goeds ons de das om kan doen. We hebben een oneindige kennis met toegang tot technologie, onderwijs en communicatie maar worden overspoelt met een gevoel van algemene hopeloosheid. Lezen die handel!

12 Regels voor het leven – Jordan B. Peterson

In het boek, 12 regels voor het leven, maakt Jordan B. Peterson korte metten met moderne clichés van wetenschap, geloof en menselijke natuur. Tegelijkertijd transformeert en verrijkt hij de zienswijze van zijn lezers. Deze psycholoog, cultuurcriticus en hoogleraar deelt zijn kijk op onze knuffel en verontschuldig cultuur waarin we zijn grootgebracht.

Tijd en hoe die te besteden – James Wallman

In dit boek van James Wallman legt hij uit hoe we kunnen voorkomen dat we onze tijd verspillen. Het is tenslotte ons kostbaarste bezit, waar we maar weinig vat op kunnen krijgen. De verspilling kunnen we voorkomen door te begrijpen welke ervaringen vreugde en succes met zich meebrengen. En welke juist helemaal niet. Wallman legt uit dat het mogelijk is om een keuze te maken tussen goede en lege ervaringen.

De 22 levenslessen die vogels ons leren – Philippe J. Dubois

De 22 levenslessen die vogels ons leren geeft ons een inzicht in wat we kunnen leren van vogels in hun natuurlijke omgeving. Ze leren ons dat we soms ook hulp nodig hebben van kleinere soorten in ons milieu. Je zult ontdekken dat een roodborstje veel grotere ballen heeft dan een adelaar. Daarnaast laat de Noordse Stern ons het plezier van het reizen zien. Dit boek brengt je even terug naar de basis!

Stoïcijnse levenskunst – Mairiam van Reijen

Mensen lijden niet door de dingen die ze overkomen, maar door hun gedachten daarover. Irrationele gedachten veroorzaken negatieve gevoelens en emoties als angst, teleurstelling, irritatie en jaloezie. Ons brein is de sterkste spier die we hebben en deze kunnen we maar beter tot het optimale gebruiken. Aan de hand van dagelijkse voorbeelden laat Miriam van Reijen ons zien hoe het mogelijk is te leven zonder irritatie en zinloze emotie.

Filosoferen doen we allemaal. Je gaat niet ontkennen dat je niet je diepe levensvragen bespreekt met je vrienden in de kroeg. Breng één of al deze boeken bij je maten onder de aandacht. Dan kun je pas echt filosoferen!

Filosofie
Foto: Clem Onojeghuo
LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…