Career Guide I: de vacaturechecklist

CREDITS: Scott Graham | Unsplash

Een carrière maken. Dat is een succesverhaal dat je alleen zelf kunt schrijven. Máár, net zoals met veel dingen in het leven, je kunt het niet hélemaal alleen. Daarom geven we Career Coach Evoke het podium en een tekstuele microfoon. Wekelijks schrijft het al twintig jaar bestaande carrièreplatform een artikel om jouw leven te verbeteren door je carrière een boost te geven.

Deze week: check deze vier dingen in elke vacature

Het is niet eenvoudig om de juiste baan te vinden. Een baan vinden, dat is meestal geen probleem. Maar dé baan vinden, dat is andere koek. Er zijn veel factoren die een rol van betekenis spelen, en dat is per baan verschillend, maar één ding komt áltijd terug: de vacature zelf. Zo’n tekst doorspitten kan lastig zijn, want wat zijn nou de belangrijkste dingen om op te letten? En hoe weet je of een vacature wel écht bij jou past? Nou, Evoke reikt je handvatten uit door middel van een vacaturechecklist.

De vacaturechecklist waarvan je niet wist dat je ‘m nodig had

Een plek waar jij helemaal past qua skills, maar waar je ook op je gemak bent qua bedrijfscultuur en collega’s. Hoe vind je die? In ieder geval door goed te kijken naar vacatures met beschikbare functies binnen je vakgebied. Tussen de (geschreven) regels door kom je veel interessante dingen tegen die je veel vertellen over potentiële baan. Mits je weet waar je naar moet kijken, natuurlijk. Daar helpt Evoke je graag bij: dit zijn dé vier dingen waar je op moet letten.

, <strong>Career Guide I:</strong> de vacaturechecklist
Foto: The Intern – Warner Bros Inc.

Bedrijfscultuur-verdieping

De bedrijfscultuur, het karakter van een organisatie achter de schermen, vormt een belangrijk aspect bij het vinden van de juiste (starters)baan. Het is daarom ook erg belangrijk je goed te verdiepen in de sfeer en bedrijfscultuur van een organisatie – voor een match met jouw karakter. Ga je bijvoorbeeld graag op een vriendschappelijke manier om met collega’s, en vind je het leuk om nét te lang te blijven hangen bij de koffieautomaat? Let in een vacature dan op deze termen voor een grote kans om raak te schieten:

  • Informele bedrijfssfeer
  • Platte organisatie
  • Weinig hiërarchie
  • Familiebedrijf

Everyone silent, listen to my money talk

Iedereen weet hoe belangrijk het is, en toch blijft het vaak een beetje vaag. Wat stelt de organisatie beschikbaar voor jouw inzet en bijdrage aan hun bedrijf? Elke vacaturetekst zal je iets vertellen over de arbeidsvoorwaarden, primair (salaris) en secundair (extra’s, zoals vakantiedagen en pensioen), maar vaak is dit in algemene termen. Het is niet echt to the point. Want wat is een marktconform salaris? En zijn die secundaire arbeidsvoorwaarden wel realistisch?

Evoke zet het salaris duidelijk in de vacatures – onder ‘Salaris’ – zodat je meteen weet waar je aan toe bent. Andere platformen en bedrijven kunnen daar nog een beetje geheimzinnig over doen in hun vacatures.

Mocht je tegen zo’n geheimzinnige omschrijving aanlopen, vraag er dan concreet naar. Zelfs al voordat je overweegt om op gesprek te gaan. Mail of bel gewoon en vraag ronduit: ‘Aan welk salaris moet ik denken? Hoeveel vakantiedagen zijn gebruikelijk bij jullie organisatie? Werken jullie met reiskostenvergoeding?’ Ook al voelt dat misschien lastig: het doet ertoe. Hiermee laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en jij kunt daarop baseren of de vacature bij je past.

Weet je niet wat een ‘goed’ salaris is voor een bepaalde functie? Of hoeveel vakantiedagen eigenlijk normaal zijn? Om hier achter te komen kun je eens bij oud-klasgenoten te rade gaan hoe hun arbeidsvoorwaarden eruitzien. En je kunt altijd de CAO van de branche bekijken. Grote organisaties hebben vaak hun eigen CAO. Daarin staat precies aangegeven wat er is afgesproken over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Even uitpluizen, maar dan heb je ook wat.

, <strong>Career Guide I:</strong> de vacaturechecklist
Foto: Margin Call | Lionsgate

Het stappenplan

‘It always seems impossible until it’s done,’ zei Nelson Mandela ooit. En tja, uitdagingen zijn ook belangrijk in je carriere. Wat heet: juist in je baan wil je obstakels die te groot lijken overwinnen. Daarom is het goed om te weten welke stappen kunnen volgen als je eenmaal de baan hebt. En hoe je die kunt gaan zetten in de loop van je carrière.

Let daarom bij het doornemen van een vacature goed op bepaalde indicatoren hiervoor – zaken die ervoor zorgen dat jij uitgedaagd blijft en jezelf blijft ontwikkelen. Ff vraag er naar in je reactie op een vacature:

  • Stelt de organisatie een studiebudget beschikbaar?
  • Zijn er interne trainingsmogelijkheden?
  • Of volg je voorafgaand aan je start een bepaald inwerktraject?

Wil je je onderzoek nog iets grondiger doen, dan zou je mensen die er werken kunnen opzoeken op LinkedIn. Kijk maar eens naar hun functieomschrijvingen: zijn die door de loop van de tijd aangepast, doordat ze zijn doorgegroeid? Dat geeft een goed beeld van de organisatie en wat voor kansen er liggen.

Uitdaging & afwisseling

Je baan bepaalt een groot deel van je leven, dus laat het dan maar een verrijking zijn, toch? De werkzaamheden die je uitvoert moeten je plezier geven, geen tegenzin. Kijk daarom of je een aantal van deze vragen kunt beantwoorden in de vacature:

  • Wat voer je uit op een gemiddelde werkdag? Hoezeer spreekt je dat aan?
  • Is het veel van hetzelfde, of is elke dag anders? Is dat wat je wil?
  • Spreken de projecten, de branche en de producten van de organisatie je aan? Werk je bijvoorbeeld graag aan grote machines, of juist met high tech nanotechniek? Doe je dat graag voor toepassingen in de automotive branche, of lever je liever een bijdrage aan betere zorg? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen, in het grotere plaatje?

Op die manier kun je beslissen of de baan jou biedt wat je wil. Vooral op dagelijkse basis, want het maakt of breekt je dag. Let daarbij ook op de mogelijkheid tot aanpassingen. Blijken de werkzaamheden in de praktijk toch te eenzijdig, te veel, te weinig, te zwaar, te veel buiten de deur of juist teveel op dezelfde plek – zijn er intern dan mogelijkheden om dat bij te sturen? 

Goed, iedereen weet: al doende leert men, dus door veel de praktijk in te duiken weet je wat je wél en niet wil. Maar door deze checklist heb je al wat antwoorden op belangrijke vacature-vragen.

, <strong>Career Guide I:</strong> de vacaturechecklist
Foto: Antenna | Unsplash
LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…