Een vierdaagse werkweek: dit zijn de voor- en nadelen

CREDITS: Pexels | Tim Gouw

In het noorden houden ze niet zo van 40-urige werkweken en daarom komt er vaak nieuws uit de Scandinavische hoek als het gaat om minder werken. Zo bestaat er wat verwarring over recente uitspraken van de Finse premier. Ze zou tijdens een debat hebben gepleit voor een werkweek van vier dagen met zes werkuren per dag. Dit deed ze echter toen ze nog geen premier was, van een wetsvoorstel is daarom geen sprake. Deze recente gebeurtenis riep op het MANIFY hoofdkantoor de volgende vraag op: Wat zijn de voor- en nadelen van een werkweek van vier dagen?

32 uur per week op de werkvloer, wat zijn de voor- en nadelen?

Het liefst worden we allemaal slapend rijk, maar voor de meesten is dit niet weggelegd. Daarom sta je iedere week vroeg op om acht uur van je dag aan je baas te verkopen tegen een bepaald tarief per uur. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de werknemers minder zou willen werken maar dat de vermindering van salaris een enorme drempel is. Op het gebied van onze gezondheid zouden we er in ieder geval flink op vooruit gaan!

vierdaagse werkweek, Een vierdaagse werkweek: dit zijn de voor- en nadelen
Foto: Bruce Mars

Betere gezondheid

Een vierdaagse werkweek zou een flinke positieve invloed hebben op de gezondheid van de werknemers. Volgens de CNV vakbond houden we elkaar gevangen in een ziekmakend en peperduur systeem. Zo zou bijna de helft van de werknemers (46 procent) vastzitten tussen werk, privé en andere verplichtingen en zelfs 58 procent geeft aan meer tijd te willen voor het privéleven. Daarbij ervaart 54 procent een hoge werkdruk en zit zelfs 16 procent tegen een burn-out aan. Dit zijn omgerekend 1,4 miljoen mensen die op knappen staan, aldus het onderzoek.

Daarentegen zeggen juist werkgevers dat ze willen dat parttimers meer gaan werken om de fulltimers te ontlasten. Een typisch gevalletje van het kastje naar de muur.

Toename van productiviteit

Door minder te werken zou je als werknemer een stuk productiever worden. Met die extra dag weekend heb je meer tijd om je lichaam weer op te laden. Dit resulteert in meer energie om te knallen op je werk en minder ziekteverzuim. Er is tenslotte meer tijd om te relaxen en bij te komen van een drukke werkweek. Een dikke win voor je werkgever!

Meer tijd voor je eigen bedrijf

Loop je al tijden met het idee om voor jezelf te beginnen maar weet je het begin niet te maken. Het is goed mogelijk dat je de tijd niet weet te vinden, omdat je je vijf dagen per week laat afbeulen door je werkgever. Door een vierdaagse werkweek, heb je die extra dag om te rusten of om te gaan zitten aan die boekwerken van de Kamer van Koophandel. Die extra vrije dag is het uitgelezen moment om je droom waar te maken! Kun je je baas voortaan gewoon facturen sturen. Uurtje? Factuurtje!

Meer werk in minder tijd

Wanneer je minder tijd op de werkvloer besteedt heb je vanzelfsprekend minder tijd om hetzelfde werk te verzetten. Je zult daarom je prioriteiten op orde moeten krijgen. Die wekelijkse meeting waarin je eigenlijk enkel de gebeurtenissen van het weekend met elkaar bespreekt zou je beter skippen, want die tijd kun je veel beter besteden.

Ben je niet vies van een tandje bijzetten, dan is dit voor jou geen nadeel!

vierdaagse werkweek, Een vierdaagse werkweek: dit zijn de voor- en nadelen
Foto: Bruce Mars

We’re is your commitment!?

Sommige werkgevers zien een werkweek van minder dan vijf helaas nog steeds als een gebrek aan motivatie en toewijding. Dit zal lang niet overal zo zijn, maar ze bestaan nog wel.

Een naar gevolg is dat de kans op meer verantwoordelijkheid kleiner is of een eventuele promotie zal uitblijven. Uiteraard kun je met je werkgever in dialoog gaan om aan te tonen dat jouw parttime contract niets te maken heeft met weinig motivatie.

Een vierdaagse werkweek hoeft geen 32 uur te zijn

Een vierdaagse werkweek betekent niet dat het ook een 32-urige werkweek is. Het komt steeds vaker voor bij bedrijven dat er per dag één uur extra gewerkt wordt. Dan werk je dus vier dagen van negen uur. Dit fenomeen wordt steeds meer geaccepteerd en is dan eigenlijk als het ware een fulltime job. Het voordeel hiervan is dat het inclusief het salaris is wat erbij hoort. Dit is te danken aan het feit dat je verantwoordelijkheden hetzelfde blijven. Een goede optie om eens voor te leggen bij de grote baas.

Dagje thuiswerken

Is het voor jou geen optie om een vierdaagse werkweek te werken wil je toch meer tijd voor jezelf? Dan is een dag thuiswerken wellicht een optie. Deze tijd zou je kunnen zien als extra tijd die je kunt gebruiken om taken te doen als wasjes draaien of tijd die je bespaart omdat je niet hoeft te reizen. Niet iedereen woont tenslotte op vijf minuten fietsafstand.

Daarbij bespaar je ook veel energie die je nu niet verbruikt. Wanneer iedereen op dezelfde dag zou thuiswerken zou jullie kantoor een dag extra ‘uit staan’. Niet alleen goed voor jou, maar ook voor het milieu! Daarbij helpt een andere omgeving je aan anderen en nieuwe ideeën, die hoofden van je collega’s hoef je toch echt niet vijf dagen per week te zien.

vierdaagse werkweek, Een vierdaagse werkweek: dit zijn de voor- en nadelen
Foto: Shridhar Gupta
LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…