Als je denkt dat de sobere outfits van Mark Zuckerberg en Steve Jobs niet uitzonderlijk zijn, heb je het mis. Van jou wordt verwacht dat je in je beste pak een presentatie geeft. Figuren als Zuckerberg lopen in een hoodie een meeting binnen en zouden nog geprezen worden ook. Waar vroeger de stof en design van je kleding juist prestige uitstraalden, is dat nu anders. Juist de rijken mensen lopen vaak in simpele, bijna saaie, kleding. Waarom doen ze dat? En waarom kom jij niet zomaar weg met zulke kleding op je werk? Er is onderzoek gedaan naar waarom zij daar wél mee weg komen.
Waarom jij andere kleding draagt op je werk dan extreem rijke mensen
Op de Amerikaanse universiteit Harvard hebben Silvia Bellezza, Francesca Gino en Anat Keinan onderzoek gedaan naar hoe non-conformistische kleding je status kan bepalen. Dit kan overigens zowel goed als slecht zijn. Super interessant, want we zien de norm tegenwoordig veranderen van wat men op werk of überhaupt buitenshuis draagt. Dit geldt overigens voornamelijk voor extreem rijke mensen. Of vrouwen die na hun work-out de yoga pants de hele dag aanhouden. We don’t mind.
Hoe werkt ongewone kleding statusverhogend?
We zien een CEO met sneakers en een shirtje vaak wel degelijk als iemand met status. Maar het wijkt natuurlijk wel af van de ‘norm’ en het beeld wat we hebben van een rijk, succesvol persoon in een strak pak. In het onderzoek is naar voren gekomen dat er voorwaarden zijn om alsnog status uit te stralen, ondanks je ‘afwijkende’ kleding.
Ten eerste moeten degenen die je observeren wel bekend zijn met de omgeving. Als men in dezelfde omgeving werkt als jij kennen ze de indicaties. Ze weten dat een leidinggevende status op een kantoor niet gepaard gaat met een badge of gouden ketting. Ze weten dus dat je niks te bewijzen hebt. Je hebt genoeg status om dit niet te hoeven uitdrukken in dure kleding of gadgets.
Kleding die afwijkt van de norm op je werk
Daarnaast moeten er duidelijke regels zijn die je overtreed. Loopt iedereen op je werk eigenlijk in pak? Als jullie dress-code al heel informeel is, val je natuurlijk niet op. Dan doe je ook niks bijzonders om jezelf te onderscheiden. Het moet wel opzettelijk overkomen. Een politie-agent valt met zijn uniform op een politiebureau tussen zijn collega’s ook minder op. Maar als hij op straat loopt, denken we toch allemaal zwetend aan de snoepjes die we vroeger gestolen hadden bij de drogist.
Bovendien valt je statement vooral op bij mensen die dergelijke uitingen ook waarderen. Iemand die graag zelf ook een unieke uitstraling wil hebben, zal het eerder status toekennen. Het zal dus niet voor je gehele publiek gelden dat je hiervoor geprezen wordt. Het moet wel begrepen worden.
Wat maakt dan het verschil?
Je moet een statement maken die je je kunt permitteren. Op het moment dat je afwijkt van de norm moet dit ook wel echt zijn omdat je ervan kúnt afwijken. Je kunt het je veroorloven dat men een paar scheve blikken werpt op je All Stars en ripped jeans. Want dit gebeurt vooralsnog wel. Toen Mark Zuckerberg zijn eerste presentatie gaf voor een hoop rijke investeerders kreeg hij wel de nodige dosis kritiek. Het is nu wat duidelijker waarom hij wegkomt met deze kleding; hij heeft zin en tijd om moeite te steken in zijn kleding. En hij kan het nog maken ook.
Dit geldt overigens ook voor celebrities en andere rijke lui, die vroeger met dure bondjassen door LA heen liepen. Nu zie je ze in (nog steeds dure) sport- en outdoorkleding. Athleisure (Netflix-tip) noemen ze dit in de V.S., alleen het verschil is dat deze mensen wel degelijk uitdenken wat ze dragen.
Aangezien we niet allemaal multi-miljardairs zijn, kunnen we ons dat niet veroorloven. Je wilt namelijk ook niet respectloos overkomen. Als jij nog hard aan het timmeren bent aan je weg naar de top, kun je je wellicht beter aan de sociale norm houden. Ook zul je je dan in een pak wel zekerder voelen als je die hoge pief te woord moet staan.
Als je je eerste million dollar plan hebt verkocht, mag je je hoodies tevoorschijn halen op je werk. Can’t touch this.