MANIFY voorspelt: zo gaat de wereld van morgen eruitzien

CREDITS: Unsplash | Drew Beamer

Man man man, wat is er de afgelopen maanden veel gebeurd. Het lijkt net alsof we in een zieke game zitten en elke week een nieuw level betreden. De wereld staat op zijn kop en er zijn veel dingen veranderd. Dat Australië begin dit jaar in de fik stond bleek nog niks te zijn. Er zijn zoveel gebeurtenissen in een korte tijd geweest. De wereld gaat nóg sneller veranderen en wij gaan een compleet nieuwe toekomst tegemoet.

Let’s take a look in the future with MANIFY

Dus laten we even met z’n allen gaan relativeren en vooruit kijken in de toekomst. Want een ding is zeker: we kunnen niet meer terug gaan naar hoe het was. Maar hoe ziet de toekomst er dan precies uit?

Werk

We zijn massaal overgestapt naar thuiswerken en op afstand vergaderen is nog nooit zo normaal geweest. De gehele situatie heeft tot andere inzichten geleid op het gebied van werken en de functie van het kantoor. Bedrijven zijn op zoek naar wat de juiste balans is tussen thuiswerken en werken op kantoor. Om in deze zoektocht antwoorden te vinden zijn er honderden onderzoeken gestart door heel Nederland.

Toe aan verandering

De Nationale Vacaturebank en Intermediair hebben bijvoorbeeld aan ruim 1000 Nederlanders gevraagd wat zij vinden van het werken op afstand. De meerderheid van de ondervraagden is daar positief over. Maar ze zijn vaak wel toe aan verandering van hun omgeving.

In de toekomst zullen bedrijven moeten gaan kijken naar de mogelijkheden wat betreft thuiswerken. Er wordt namelijk geconstateerd dat we prima online contact kunnen houden. Op lange termijn kan dit wel je sociale leven gaan veranderen, hiervoor kan een slim kantoor met eventuele aangepaste tijden de oplossing zijn. Je kan jezelf namelijk afvragen; is het voor het werk dat ik doe echt nodig om elke dag op kantoor aanwezig te zijn?

toekomst
Foto: Avi Richards

Smart-office concepten

Grote bedrijven – maar ook kleine ondernemingen – zullen opnieuw moeten gaan kijken naar de werkomgeving. Bijna nog nooit is gezondheid op de werkvloer zo’n belangrijk item geweest als nu en dat gaat alleen nog maar belangrijker worden. De rol van slimme kantoorgebouwen die eventueel zijn uitgerust met de nieuwste technologieën zal belangrijker worden.

Hierbij kan je denken aan vernieuwde ventilatiesystemen, beweging-en sportfaciliteiten, hygiënische materialen voor meubilair en gezondere voeding in de kantines. Ook een touchless omgeving waarmee je het aantal contactmomenten kan verminderen klinkt als verklaarbare oplossing. Op die manier kan je bijvoorbeeld door middel van spraakbediening werken.

Wanneer een bedrijf de werknemers de mogelijkheid geeft om vaker vanuit thuis te werken, is het verstandig om met een smart-office concept aan de slag te gaan. Doordat je werknemers minder frequent naar kantoor komen en het aantal werkplekken daardoor kan verminderen, is het handig dat je werknemers weten of er een werkplek vrij is. Via een app kan je bijvoorbeeld werkplekken reserveren, beschikbaarheid van ruimtes opgeven en parkeerplaatsen in de gaten houden.

Moeilijker aan een baan komen 

De werkloosheid in Nederland is, mede als gevolg van de coronacrisis, opgelopen tot 3,6 procent van de beroepsbevolking. Het aantal mensen met een betaalde baan is flink gedaald. Vooral onder jongeren tot 25 jaar, aangezien zij vaak een tijdelijk of flexibel contract hebben. Zo worden ook contracten voor bepaalde tijd minder snel omgezet in contracten voor onbepaalde tijd. Het is in deze tijd dus niet verkeerd om je beste beentje voor te zetten en alles uit je werk te halen nu het nog kan.

Pupose-vol vergaderen

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een groot deel zijn collega’s mist en toe is aan verandering in zijn omgeving. In de toekomst zullen kantooromgevingen hierop worden aangepast. Het worden ontmoetingsplekken waar fysiek kan worden gebrainstormd en mensen samen kunnen werken. Waarbij het ook mogelijk is om de vergadering digitaal bij te wonen.

De coronacrisis heeft namelijk ook voor een verandering gezorgd ten opzichte van vergaderingen. Als jij anderhalf uur moet gaan reizen voor een vergadering en er geen knopen worden doorgehakt, zul je al snel denken: ‘Waarom hebben we dit niet via een online vergadering besproken.’

Er zullen purpose-volle vergaderingen ontstaan waarbij je zowel fysiek als online aanwezig kunt zijn, maar waar alleen de belangrijkste zaken in worden besproken. Dit sluit ook weer aan bij het indelen van je eigen tijd waardoor je vaak productiever kunt werken.

toekomst, MANIFY voorspelt: zo gaat de wereld van morgen eruitzien
Foto: Annie Spratt

Sociaal

Dat je werkleven op zijn kop staat kun je nog mee dealen, maar dat ook je sociale leven er anders uit gaat zien is wel een dingetje. De goede, oude tijd dat je spontaan op stap gaat is een beetje voorbij. Binnen een 1,5 meter-maatschappij is spontaniteit niet meer de orde van de dag. Dit maakt het allemaal wat lastiger dan dat je gewend bent. Desalniettemin maakt het een leuke uitje plannen niet onmogelijk. Het vergt alleen wat meer tijd van je om alles te plannen.

We worden allemaal wat losser

Gelukkig heeft onze min-pres het weer toegestaan dat we een biertje kunnen drinken op het terras. Als we ons allemaal aan de regels houden die daarbij horen, zou het zomaar eens kunnen zijn dat we dit mogen blijven doen. Wellicht wordt het allemaal wel wat losser en mogen we met tien maten op het terras zitten in plaats van vier.

Een festivalletje pakken hopen we in 2021 toch wel weer te kunnen doen. Heel Nederland helemaal leip aan de alcohol, drugs en soa’s omdat we eindelijk weer mogen. Toch zal dit er ook anders uitzien dan dat we gewend zijn. We merken dat mensen, ondanks dat ze heel graag willen, ze toch voorzichtig blijven. En terecht ook, want we willen natuurlijk geen tweede piek. 2020 was ruk, maar laten we er dan met zijn allen voor zorgen dat we in 2021 weer kunnen knallen.

toekomstFoto: Austin Neill

Intiemer

Maar hoe gaan we dan met z’n alle keihard feesten als het weer mag? In bubbels, met een tijdslot, met vakken of hebben we schijt? Wellicht dat de festivals hun aantal bezoekers moeten halveren. Of misschien ontstaat er wel een hele goede balans tussen publiek halveren en mensen die helemaal niet meer de behoefte hebben om drukte op te zoeken.

Binnen een 1,5 meter-maatschappij gaan we van spontaan naar intiem. We kunnen dan misschien niet meer spontaan iets doen, maar wat we doen maken we veel intiemer mee. Niet alleen met de mensen met wie je gaat, maar ook de activiteit zelf. Feesten, terrassen en festivals zijn schaars op dit moment waardoor we er extra van genieten als we het wel meemaken.

Reizen

Wat betreft reizen kan je het net als werken vanuit twee kanten bekijken. Veel mensen zullen blij zijn als ze er weer op uit mogen en die zullen ook het liefst gelijk het vliegtuig pakken om eindelijk hun droomreis te maken. Aan de andere kant heb je mensen die bewuster gaan nadenken over de gevolgen. In beide gevallen is er wat voor te zeggen. Veel mensen verwachten dat in de toekomst bijvoorbeeld vliegreizen weer gewoon teruggaan naar zoals het vroeger was. Aangezien we eerder crisissituaties hebben meegemaakt en daarna ook weer in vliegtuigen zijn gestapt.

Toch vinden veel professoren dat we terug moeten naar kleinschaligheid, waardoor er uiteraard wel een ander prijskaartje zal ontstaan. Daarentegen zal de ervaring van het reizen weer bijzonder worden. En zal de budgettoerist die voor €20,- naar Barcelona vliegt een andere manier moeten gaan zoeken. De experts vinden dat overheden meer moeten gaan investeren in fietspaden in plaats van in vliegtuigen. Zodat ook vakanties in eigen land of meerdaagse stedentripjes aantrekkelijker worden.

Vakantie in eigen land

Want waarom zouden we niet in ons eigen kikkerlandje op vakantie gaan? Voor veel mensen zal het even wennen zijn, maar Nederland heeft genoeg moois te bieden. Zo kan je heerlijk op het strand gaan liggen of meerdere steden bezoeken door je eigen ultieme citytrip te plannen. Of fiets de 5 meest brute mountainbikeroutes in Nederland.

Voor meer inspiratie voor prachtige plekken in ons eigen landje kan je hier klikken.

toekomst
Foto: LOGAN WEAVER
LEES OOK
De 9 verschillende soorten katers
De 9 verschillende soorten katers
Vriendelijke vriend, de komende tijd ga je ‘m waarschijnlijk ‘flink raken’. En dat voel je de volgende ochtend. Toch is de ene kater de andere niet. Het…
MANIFY Christmas Gift Guide
MANIFY Christmas Gift Guide
X-mas. Een mooie tijd, máár: de voorbereidingen kunnen nog weleens een dingetje zijn. Kerstdinerstress, outfits samenstellen én een gift verzinnen. Over dat laatste zijn hele films geschreven (check…
Pinterest Drop #73: Christmas Aesthetic
Pinterest Drop #73: Christmas Aesthetic
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…
8 steengoede, klassieke ‘niet kerstfilms’
8 steengoede, klassieke ‘niet kerstfilms’
Tijdens de kerstdagen worden alle televisiezenders, Netflix aanbevelingen en andere kanalen overspoelt met slechte kerstfilms. Grote kans dat Micheal Bubble inmiddels helemaal je neus uit komt en…