Wij weten nog wel hoe het was om tijdens de zomervakantie als 12-jarig jochie bij het voetbalveldje op de camping aan te komen.
De een zat een beetje Frans te lullen, terwijl de ander dan weer in het Spaans reageerde. Maar zodra er een voetbal tevoorschijn werd getoverd, maakte het allemaal niet meer uit welke taal er werd gesproken. Iedereen sprak de taal van voetbal.
Elk continent heeft zijn eigen voorkeuren qua sport
Of, nou ja, bijna iedereen. Eens in de zoveel tijd was er wel een Amerikaans kind die met gefronste wenkbrauwen afkeurend naar het voetbalveldje keek. Alsof ze er allergisch voor waren. Snapten wij destijds niks van natuurlijk, want vrijwel elke jongen in Europa leefde voor voetbal.
Sport is en blijft een magisch ding. Het verbindt, maar het drijft mensen ook uit elkaar. Sommige mensen leven voor een sport. Wat aangeeft dat meer is dan een wedstrijd tussen teams. Om dat te onderstrepen hebben we de populairste sporten per continent even op een rijtje gezet.
Azië – voetbal
Volgens de wereldvoetbalbond, speelden de Chinezen 2000 jaar geleden al ‘cuju’, oftewel kickball. Dat leek heel erg op voetbal, maar na verloop van tijd domineerde cricket de sportvelden van Azië. Tegenwoordig is cricket in landen als Pakistan en India nog steeds de meest beoefende sport, maar het laatste decennia heeft voetbal wel weer de troon overgepakt als meest populaire sport in Azië. En daar zijn topspelers als Son Heung-min medeverantwoordelijk voor.
Oceanië – Australian Football
Oceanië is voor ons toch ook een beetje het continent waar de ‘haka’ vandaan komt. En ja, daarom dachten wij stiekem een beetje dat rugby hier met stipt bovenaan zou staan. Het Australische mannenrugbyteam pakte in 2019 nog het wereldkampioenschap. Afijn, blijkbaar houden ze meer van sporten waar ze hun eigen regels mogen toepassen. En Australian Football is daar dus het bewijs van. Het lijkt een beetje op Gaelic football en het wordt gespeeld met een rugbybal op een cricketachtig ovaal veld. De spelers moeten vervolgens de bal tussen vier doelpalen trappen. Een combinatie van allerlei verschillende sporten dus. Aparte gasten in Oceanië.
Europa – voetbal
Ja, dit is toch wel een inkoppertje. Natuurlijk is voetbal de meest populaire sport in Europa. Niet heel gek, want voetbal is ook geboren in Europa; in Engeland om precies te zijn. Bovendien is Europa het continent met de meeste wereldkampioenschappen, en hebben de Europese clubs ook de meeste Club World Cup finales gewonnen. Je vindt dan ook voetbalvelden op de raarste plekken van de EU (zie onderstaande foto) en alleen in Nederland spelen er al maar liefst 1,3 miljoen mensen wekelijks wel een potje voetbal.
Afrika – voetbal
“Waka, waka, ey, ey, samina mina zangalewa, this time for Africa“. Wat een WK was dat zeg. Alles klopte: het officiële WK-lied, de sfeer, de vuvuzela’s. Alles. Niet heel gek dat sinds dat legendarische toernooi in 2010 de populariteit van voetbal alleen maar is gestegen. Van Zuid-Afrika tot Marokko spelen de Afrikanen overal een potje voetbal. Al komt atletiek, en dan voornamelijk hardlopen, op nummer twee best dichtbij. De Afrikaanse marathonlopers zijn bij vrijwel elk wereldkampioenschap of Olympische Spelen de favoriet.
Noord-Amerika – American Football
Wij trappen het liefst tegen een bal, maar de Amerikanen die vangen liever een bal en rennen er dan mee naar de achterlijn toe. American Football is zonder twijfel de populairste sport in Noord-Amerika. Of, nou ja, eigenlijk alleen in de VS, maar die hebben veruit de meeste inwoners, dus blijft American Football de populairste sport. De Canadezen kijken toch liever naar ijshockey, terwijl de Mexicanen gek zijn van voetbal. Legendes zeggen dat ze daar nog steeds ‘No era penal’ roepen.
Zuid-Amerika – voetbal
Wij denken dat we in Europa al gek zijn van voetbal, maar in Zuid-Amerika is het pas echt een kwestie van leven of dood. Pelé (tip: check zijn Netflix-docu), Messi, Maradona. Het zijn waarschijnlijk de drie GOAT’s van de sport, allemaal afkomstig uit Zuid-Amerika. Bovendien heeft Brazilië de meeste wereldkampioenschappen achter hun naam en is Argentinië de huidige wereldkampioen. Vrijwel elke andere sport die de Zuid-American spelen heeft wel invloeden van voetbal: futsel, strandvoetbal en voetvolley. Alles heeft in Zuid-Amerika te maken met voetbal.