Of je nu een als een roofdier op je prooi afgaat of een meester in verstoppen bent: netwerken is dé manier om je carrière naar een hoger niveau te tillen.
Deuren die gesloten zijn, openen zich door je netwerk.
Beginnersguide voor netwerken
En ja, soms is het ook meer oppervlakkig geneuzel en voelt het een beetje als een real-life Linkedin-pagina aan. Een beetje het idee van: ‘kijk eens hoe goed ik ben’. Lijkt waardeloos, maar uit onderzoek blijkt dat mensen met sterke netwerken eerder een hoger salaris en promoties binnenslepen. Dan lullen wij opeens heel graag mee met de senior manager van een of ander advocatenbureau mee over zijn rondreis in Zuid-Amerika. Want als diezelfde manager je naam laat vallen voor een vacature, ben je al snel binnen. Om jou een beetje op weg te helpen hebben wij dé guide voor netwerken opgesteld. Van waarom visitekaartjes drukken een must-do is tot voorbeelden voor het openen van een small talk. Mooi meegenomen: het is echt niet allemaal jasje-dasje meer, hoor.
De introverte netwerker
Dus, je gaat naar een netwerkborrel. Stap één in de pocket. Klasse. Alleen de zakenlui die rond de eerste tafel staan te schaterlachen, dragen te strakke pakken om geen manager of CEO te zijn. En dat schrikt toch een beetje af. Kijk daarom eens of er ‘slapende connecties’ aanwezig zijn – oftewel, mensen die je al kent, maar een tijdje niet hebt gesproken. Het is al helemaal ideaal als ze staan te praten met andere mensen, want dan wordt je geïntroduceerd bij de rest van de tafel en sta je zonder dat je het door hebt te netwerken met nieuwe connecties.
Skip de small talk
Zonder small talk is er geen netwerkborrel. Tegelijkertijd zit er niemand te wachten op je verhalen over je pasgeboren kitten. Volgens Marissa King, professor aan de Yale School of Management, geven de meeste mensen de voorkeur aan diepgaande gesprekken. Zelfs als je ze voor het eerst spreekt. Goed, je moet het ook weer niet overdrijven. Je trapt niet af met de vraag of ze gelukkig zijn, ofzo. We noemen even wat voorbeelden hoe het wél kan:
- Geen: ‘wat doe je voor werk?’, maar: ‘wat vind je het leukst/waardevolst aan je werk?’
- Geen: ‘wat is je huidige rol?’, maar: ‘welke functies hebben je gebracht waar je nu bent?’
- Geen: ‘waar kom je vandaan?’, maar: ‘welke plekken hebben het meeste indruk op je gemaakt?’
Wees lekker jezelf
Ah, is ‘ie hoor. Het heerlijke cliché waarin wij je vertellen dat je gewoon jezelf moet zijn. En toch is het zo. Authenticiteit wint altijd. Wees eerlijk en vooral jezelf. Wanneer jij dagenlang voor de spiegel je praatje hebt ingestudeerd, prikken mensen daar binnen een paar seconden doorheen. Neem jezelf ook vooral niet te serieus. Zo lang je geen levens redt is je werk echt niet zó belangrijk. Ook al ben je de CEO van een of andere multinational.
Focus op je waarde
Mensen houden ervan wanneer je expertise uitstraalt. Benadruk dus je unieke vaardigheden en kennis in plaats van lukraak meepraten met onderwerpen waar je eigenlijk geen verstand van hebt. Een IT-er die over interieurdesign praat, valt al snel door de mand. En een interieurdesigner die over de nieuwste computersoftware meepraat idem dito. Profileer je dus als expert op één onderwerp.
De do’s and don’ts van netwerken
Uiteraard zijn er ook nog de praktische zaken. De do’s and don’ts, zoals wij het even noemen. Eerst de do’s:
- Hou een visitekaartje op zak: hoe fix je anders die follow-up?
- Je outfit draagt bij aan hoe mensen over je denken
- Luister meer dan dat je praat
- Vraag anderen ook naar een visitekaartje: leuk dat jij hem bij je hebt, maar toon interesse en vraag hem ook aan andere mensen
En de don’ts:
- Alleen over jezelf praten: niemand houdt van een semi-narcist
- Neem niet alleen, maar geef ook: help anderen ook met je expertise, netwerken komt van twee kanten
- Niks meer van je laten weten: fix die follow-up via LinkedIn
- Laat je niet intimideren door titels
Hou vol en let op die follow-up
Als je dit allemaal hebt toegepast tijdens je eerste netwerkborrel, heb je waarschijnlijk een goede indruk achtergelaten. Nu is het zaak om vol te houden. Netwerken stopt niet na het eerste gesprek. Volg dus op met een bedankje en je bent goed op weg om je carrière naar nieuwe hoogten te tillen.