Ja ja, nu weet je wel wat bitcoins en overige cryptomunten zijn. Als je jouw telefoon opent krijg je nagenoeg direct een nieuwsbericht over crypto in je feed. Dat betekent in ieder geval dat je interesse hebt in deze wereld, maar het betekent óók dat er gewoonweg heel veel over wordt geschreven. Iedereen met een hartslag heeft overwogen om in te stappen, maar niet iedereen durft het aan.
En dat komt bijvoorbeeld door kennis die op dit moment ontbreekt. Terecht natuurlijk, want er zitten risico’s aan. Je kan er veel geld mee verdienen. Alleen je weet ook dondersgoed dat de markt kan instorten. Daarom hebben wij de experts van Litebit gevraagd om in jip-en-janneketaal de wereld van crypto uit te leggen. Vandaag staan stablecoins op het menu.
Stablecoins: de ruggengraat van de crypto-industrie
Stablecoins. Misschien heb je géén idee waar het voor staat, of je weet als geen ander dat ze een essentieel onderdeel zijn van de cryptocurrency-industrie. Deze jongens maken namelijk de afwikkeling tussen bedrijven op grote schaal mogelijk. Daarmee zijn ze een ongekend belangrijk doel voor retailklanten.
Stabielere marktprijs
Maar zonder regels geen crypto-industrie. Ook bij stablecoins ligt de regeldruk hoog. Héél hoog. De coins zijn zo belangrijk geworden dat USDT volgens de marktkapitalisatie de op twee na grootste valuta van alle andere crypto’s is geworden. USDT is een valuta die ontworpen is om een stabiele marktprijs te handhaven ten opzichte van de dollar.
Er zijn veel misvattingen en mythes rondom stablecoins. We leggen je graag uit dat dit geen typische cryptovaluta is, maar toch potentie heeft om misschien wel de belangrijkste technologie op de wereldmarkt te worden.
Wat is een stablecoin?
Cryptocurrencies worden meestal niet uitgegeven door een enkele entiteit. In plaats daarvan zijn ze meestal afhankelijk van een gedecentraliseerd model. Ze bepalen zelf het inflatiepercentage en hoeveel munten er ooit zullen ontstaan.
Stablecoins vertrouwen daarentegen op een gecentraliseerd model. Dit betekent dat een enkele entiteit deze munten uitgeeft en garandeert dat deze munten worden gedekt door echte fiat-valuta. Stabieler dus.
Het meest succesvolle bedrijfsmodel in dat opzicht is Tether. Een naam om te onthouden. En vooral het product USDT, wat dus simpelweg een token is die wordt ondersteund door de Amerikaanse dollar. Daarnaast timmeren de coins USDC en BUSD ook aan de weg. De eerstgenoemde trok de aandacht van Visa, maar de BUSD wordt gebruikt in het Binance-ecosysteem.
Stablecoins worden aangedreven door slimme contracten. Dit betekent dat het eenvoudige tokens zijn die kunnen worden uitgegeven of verbrand door het desbetreffende slimme contract. Om meer flexibiliteit te creëren worden de meest voorkomende stablecoins uitgegeven op verschillende blockchains. Uiteindelijk vertrouwen ze op een gecentraliseerde uitgever die de waarde garandeert, maar wordt aangedreven door gedecentraliseerde technologie.
Waarom zo belangrijk?
Cryptocurrencies zijn zeer onstabiel. Dat maakt ze aantrekkelijk om te handelen, maar ook ongeschikt voor verrekening. Traditionele bankoverschrijvingen zijn erg traag. Een transactie van China naar Zuid-Afrika kan dagen of weken duren, maar de cryptocurrency-industrie is gebaseerd op internationale handel in een zeer rap tempo.
Niet alleen detailhandelaren houden ervan om geld van de ene beurs naar de andere te verplaatsen. Marktmakers, makelaars en beurzen zelf hebben de behoefte om snel transacties af te wikkelen die niet onderhevig zijn aan volatiliteit (de mate van beweeglijkheid op de markt). Stablecoins kunnen worden ingewisseld voor US-Dollars, euro’s of Rubel om indien nodig een verrekening op eigen bankrekening af te ronden. Het is dus een geavanceerde vorm van contant geld die universeel kan worden gebruikt voor handels- en reguliere transacties.
Verschil tussen een stablecoin en een wrapper?
Stablecoins vertegenwoordigen de waarde van een activum op de blockchain als een token. Een vergelijkbaar concept zijn de zogenaamde wrappers. Een wrapper lijkt erg op een stablecoin, maar vertegenwoordigt geen fiat-valuta of een echt handelsartikel zoals goud.
In plaats daarvan vertegenwoordigt een wrapper de waarde van een cryptocurrency binnen een DeFi-protocol. Een DeFi-protocol is een beweging die gebruikt wordt om traditionele financiële producten om te zetten in transparante protocollen. Zonder tussenpersonen, dus een gedecentraliseerde financiering.
Laten we naar wBTC kijken bijvoorbeeld. Hier staat de wrapper voor Bitcoin, maar dan op de Ethereum-blockchain. Met wBTC kunnen gebruikers profiteren van het aanhouden van Bitcoin en zijn volatiliteit, terwijl ze tegelijkertijd communiceren met DeFi-producten voor lenen, lenen, liquiditeitsmining enz.
Evenals bij stablecoins zijn er gedecentraliseerde wrappers die niet afhankelijk zijn van een enkele entiteit als uitgever van de wrapper. Maar er is ook een gecentraliseerde versie waarbij gebruikers hun BTC naar een enkele entiteit sturen en de verpakking in ruil daarvoor ontvangen.
Gaan stablecoins contant geld vervangen?
Dit is niet vergezocht. Projecten zoals Facebook’s Libra, dat pas onlangs is omgedoopt tot Diem, laten zelfs zien dat er een markt is en dat ook deelnemers buiten de crypto-industrie geïnteresseerd zijn.
Overheden bespreken ook de mogelijkheid van digitale versies van fiat-valuta. Of contant geld en bankoverschrijvingen tot het verleden gaan behoren, valt nog te bezien. Niet alle regeringen staan open voor het idee van stablecoins. De meeste westerse landen zijn nog aan het experimenteren en bewegen nogal traag, terwijl China ondertussen een eigen CBDC (Central Bank Digital Currency) heeft aangenomen, uitgegeven door de regering. Naar verwachting zal Europa binnen twee jaar een digitale versie van de euro ontwikkelen.