Clubhouse: alles over het nieuwe socialmedia-kanaal

CREDITS: William Krause | Unsplash

Clubhouse. De kans is groot dat je het voorbij hebt zien komen. Het is dé trend in social media. Beroemdheden als Elon Musk, Drake, Oprah en Ashton Kutcher – om er maar een paar te noemen – worden regelmatig gespot. Je krijgt er bijna FOMO van.

Clubhouse: afluisteren van telefoongesprekken, maar dan legaal

Nu horen we je denken: ‘Aah, wéér zo’n dertien in een dozijn communicatie-app.’ Deze keer is het toch nét iets anders. In tegenstelling tot andere apps verspilt Clubhouse geen tijd aan het delen van onnodige informatie.

Irrelevante info delen heeft de overhand gekregen. Wie interesseert het nu dat je vorig jaar naar Bali bent geweest? Of dat je bij een sterrenrestaurant een twintiggangenmenu hebt gegeten?

Niemand. Of ze zijn op één hand te tellen. Clubhouse doet het anders. En wij gaan je vertellen hoe.

Clubhouse-2
Foto: Josh Rose

Wat is Clubhouse?

Wat is Clubhouse nu eigenlijk? Stel je voor dat je een app hebt waar je live kan meeluisteren naar gesprekken van andere mensen. Wel op een legale manier natuurlijk. Clubhouse is een social media-app waar het gaat om het delen van audio. Het is een mix tussen een podcast platform en een socialmedia-kanaal.

Gesprekken (die lopen via de telefoon) zijn voornamelijk tussen professionals en beroemdheden. Ze worden niet bewerkt en er zijn vooralsnog geen reclames. Op deze manier proberen ze het casual te houden. De content klinkt vaak als een gesprek tussen vrienden. Niet als een voorgekauwd interview.

Hoe werkt het?

Als je eenmaal in Clubhouse zit, kun je bijdragen aan gesprekken en anderen ‘afluisteren.’ Daarnaast kan je ook een nieuw gesprek beginnen. Verder kan je kiezen uit verschillende onderwerpen die jou interesseren. Je krijgt suggesties voor gesprekken die je kunt luisteren.

De gesprekken worden niet opgenomen, dus het gesprek zal direct verdwijnen als het over is. Echter zijn er genoeg apps die gesprekken kunnen opnemen, dus dat een gesprek helemaal verdwijnt zal niet snel voorkomen.

Zie het als een audio-chat sociaal netwerk. Of zoals Jordan Minor van PCMag in een recensie zegt: “Wat als Twitter een podcast was waar je woonde?

Het doel van de app is om deel te nemen aan kamers en te luisteren naar goede gesprekken waar de app omheen is gebouwd. Net als bij Zoom, zal de gastheer van de kamer de leden moeten toelaten. Wanneer je iets wil bijdragen kan je je hand opsteken en kunnen de hosts het dempen opheffen.

Clubhouse-3
Foto: William Krause

Exclusivity is key op Clubhouse

Sta je op het punt om de app te downloaden? Dan moet je wel nog even je best doen. Toegang hebben tot Clubhouse is makkelijker gezegd dan gedaan. Zo moet je eerst een uitnodiging krijgen van een Clubhouse-gebruiker. Elke nieuwe user mag twee mensen uitnodigen, naarmate de tijd verstrijkt worden dit er meer.

Je kan de app het beste op je telefoon gebruiken, door de app te downloaden via de App store. Helaas kan je de app nog niet op Android downloaden, maar hier zijn ze as we speak mee bezig. Het zal niet lang meer duren.

De app is een goede tool om te netwerken en kennis te vergaren. Vooral tijdens de lockdown is de app erg populair geworden. En nu we toch nog een tijdje thuiszitten, zal dit alleen maar meer worden.

Eerst nog even een uitnodiging fixen. Als je een uitnodiging weet te bemachtigen: vergeet dan niet de groetjes te doen aan Elon Musk.

Om een goed idee te krijgen van hoe de app werkt, laten we je een voorbeeld zien van een gesprek met Elon Musk. Het filmpje duurt lang, maar je hebt toch geen betere plannen vanavond.

LEES OOK
We leven in deze stijlbewegingen
We leven in deze stijlbewegingen
Er komt veel voorbij, hè? Op Insta, TikTok, Pinterest en Discord word je plat gebombardeerd met stijlupdates, waardoor je soms het overzicht effe kwijt bent. Want niet…