Waar de een al in slaap valt voordat ie zijn bed heeft geraakt, is voor jou iedere nacht weer een aflevering van GTST. Er gebeurt van alles, maar hetgeen wat jij voor ogen had komt er niet in voor. Slapen.
Zo’n tien procent van de volwassen heeft last van chronische slapeloosheid en is daarmee de meest voorkomende slaapstoornis. Een slaapprobleem met grote gevolgen voor het dagelijks leven.
Een goede nachtrust zonder slaappillen
Lekker leven begint met een goede nachtrust, waardoor je lichaam en geest herstellen. Goed slapen maakt je zelfs sociaal aantrekkelijker, omdat je mentaal fit bent. Een slaapprobleem heeft grote invloed op je leven. De symptomen kun je bestrijden met slaappillen, maar je kunt beter de koe bij de horens pakken. Uit onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstraining voor insomnie ofwel CGT-I kan helpen bij het tegengaan van jouw slaapproblemen.
Cognitieve gedragstraining
Dokter Michael Irwin heeft onderzoek gedaan naar de kracht van cognitieve gedragstraining en het verhelpen van chronische slapeloosheid als aanleiding tot depressie. Deze training kan worden vergeleken met therapie, omdat het je hulpmiddelen geeft om slechte gewoontes te doorbreken. Zo komen je lichaam en geest in de juiste staat voor een gezonde nachtrust.
CGT-I gaat ervan uit dat er meerdere oorzaken zijn voor jouw slapeloosheid, maar dat specifieke gewoontes en gedachtes deze in stand houden. Cognitieve gedragstraining geeft jou de tools om deze gewoontes en gedachten te doorbreken. Een simpel voorbeeld is: opstaan wanneer je na vijftien minuten nog niet in slaap bent gevallen en iets gaan doen wat niet stimulerend werkt. Je gaat pas weer naar bed wanneer je slaperig bent. Zo voorkom je dat de slaapkamer een negatieve lading krijgt.
De wetenschap achter de training
Het onderzoek is gehouden onder zestigplussers die allen leiden aan insomnie. Insomnie kan bij veel ouderen leiden tot een depressie. Door onderzoek uit te voeren met 291 volwassen – die allemaal afgelopen jaar geen ernstige depressie of ernstige gezondheidsproblemen hadden – heeft dr. Michael Irwin interessante conclusies kunnen trekken.
De groep werd tijdens het onderzoek in tweeën verdeeld. Daarbij onderging de ene groep cognitieve gedragstraining, en de andere slaapeducatietherapie (SET) kreeg. SET leert mensen over slaaphygiëne, kenmerken van gezonde slaap, slaapbiologie en hoe stress de slaap kan beïnvloeden. Cognitieve gedragstherapie gaat dieper en omvat vijf componenten: cognitieve therapie, stimuluscontrole, slaapbeperking, slaaphygiëne en ontspanning.
Resultaten van het onderzoek
De groep die CGT-I kreeg is acht weken lang intensief begeleid door professionals. De groep die SET kreeg werd voorzien van veel informatie, maar hebben zelf uit moeten vogelen hoe ze het geleerde kunnen benutten in de slaapkamer. Wat blijkt: cognitieve gedragstraining voor insomnie heeft ten opzichte van slaapeducatietherapie een positief effect tegen de ontwikkeling van depressie op de lange termijn door insomnie.
Een slaapprobleem is niet iets om mee te blijven sukkelen. Nou willen we je direct een traject in duwen, maar na te denken over de effecten van slapeloosheid op jouw leven.