Voor sommige onder ons is hun kostuum net een overal. Gewoon werkkleding, niets speciaals. De kast hangt vol met overhemden, een aantal witte en een aantal gekleurde met prints. Ben jij er zo één? Ga dan lekker door met dit artikel.
Kostuum
Ah fijn, je bent er nog. Dat wil zeggen dat je niet per se in een pak naar je werk hoeft, maar dat je misschien alsnog regelmatig netjes voor de dag moet komen. Het uitzoeken van een pak is een belangrijk moment. Je staat op het punt veel geld uit te geven, want je wilt op zulke momenten je van je beste kant laten zien. Belangrijk is dat je voor een goede kwaliteit stof gaat en dat je een model pakt dat bij je postuur past. Draag je regelmatiger een pak en heb je er meerdere in de kast hangen, ga dan vooral voor een aparter kostuum met bijvoorbeeld een unieke kleur en/of patroon. Juist omdat je meerder pakken hebt kun je vaak afwisselen. Draag je wat minder vaak een pak, ga dan voor iets neutraals. Op deze manier kun je je pak regelmatiger dragen en denkt niet iedereen ‘Oh, heeft hij weer dat aparte pak aan’. Een gouden tip, verkregen via onze vrienden van Only For Men, waarvan we ook maar al te graag pakken en overhemden dragen.
Tips voor overhemden
Maar het kopen van een pak bespreken we binnenkort nog wel een keer met je. We focussen ons nu op het kopen van overhemden. Overhemden zijn een beetje het ondergeschoven kindje. ‘Zolang het pak maar goed is’. Maar dat is een misopvatting, want een overhemd is minstens zo belangrijk. Ga voor een goede stof die past bij de gelegenheid en ook de temperatuur. Een dikke stof met een textuur is chique, maar te overdreven voor in de zomer bijvoorbeeld.
1. Stof
Overhemden kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. De meest voorkomende stof is katoen, daarna synthetisch, wol en linnen. Synthetische overhemden zijn vaak zacht, glimmend en kreuken minimaal, maar ademen het minst goed. Katoen en wol is vaak dikker en komt wat stijlvoller over; ze ademen ook stukken beter. Voornamelijk wol en sommige katoenen overhemden zijn erg dik geweven, niet ideaal voor de zomer dus. Linnen kreukt heel snel en kan soms fout overkomen, maar als je het goed combineert met een linnen pak, kan je er best mee weg komen!
2. Kleur en patronen
Natuurlijk is de kleur erg belangrijk, je wilt immers dat het goed bij je pak staat. Ook zie je tegenwoordig vaak veel overhemden met unieke en opvallende patronen en printen. Hiervoor geldt ook: draag je regelmatig overhemden, doe dan eens gek met een maf patroon. Draag je het maar af en toe, ga dan niet voor één overhemd met een apart patroon / aparte kleur, want het zal opvallen dat je elke keer hetzelfde aan hebt.
3. Maat
Hier gaan veel mannen de fout in. Maar zo’n beetje het belangrijkste aan kleding is de maat, voornamelijk bij nette outfits. Een te groot overhemd komt slonzig over en een te strak overhemd juist weer vrouwelijk. Je wilt dat het overhemd getailleerd zit (mits je lichaamsbouw dit toe laat) en dat er geen spanning op de knoopjes staat. Laat je daarom goed adviseren in de winkel. Let ook op de lengte. Een te kort overhemd gaat snel uit je broek, waardoor het er alsnog slordig uit ziet!
4. Boord
De boord van het overhemd is het meest trend gevoelig. Waar we een aantal decennia geleden het liefst een cut-away boord hadden (zeer wijde kraag) en deze ook nog eens óver de kraag van het colbert deden, gaan we nu liever voor een bescheiden boord. Voor een klassieke boord gaan is altijd veilig, maar wil je iets speelser zijn, ga dan momenteel voor een kraag zonder duidelijke punten.5. Knopen
Om het overhemd dicht te krijgen zul je altijd knopen gebruiken. Het is mooi als dit niet de standaard kunststof knopen zijn, maar iets speciaals. Al moet je hier niet te gek mee doen. Waar je wel meer mee kan variëren zijn de manchetten. Het is de vraag of je voor een overhemd wilt gaan met gaten voor echte manchetknopen of eentje met dezelfde knopen als voorop. Óf zelfs een combinatie daarvan! Manchetknopen zijn het meest stijlvol en gangbaar bij formele gelegenheden. Je kunt in dit geval nog kiezen voor een overhemd met een dubbelgevouwen manchet of een enkele. Dubbel is erg zwaar en klassiek, maar leent zich heel goed bij een smoking of driedelig pak!