Wanneer je tegenwoordig bij de Starbucks komt zie je eigenlijk door de frappuccino-hipe de koffie niet meer. Het merk begon ooit als klein koffietentje in Pike Place Market in Seattle. Inmiddels is het ‘koffietentje’ de grootste koffieketen ter wereld en niet meer weg te denken. Ooit begonnen ze met een aantal varianten koffie die werden gemaakt van vers gebrande bonen. Inmiddels zijn er zoveel varianten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar welke varianten zijn het waard om aan jouw repertoire toe te voegen. Schrijf deze maar over in je receptenboekje!
Koffie: van frappé tot frappuccino
Je kunt natuurlijk jouw speciale koffie ergens gaan halen, maar zelf maken is erg makkelijk. Zo kun je zelf kiezen welke ingrediënten je toevoegt om zo jouw ultieme persoonlijke blend te creëren. Maar kunt natuurlijk ook gewoon gaan voor de Orange Mocha Frappuccino.
Frappé
De frappé is afkomstig uit Griekenland en is een daar een echte klassieker. Wil je hem daar bestellen dan moet je vragen om een frah-peh. Deze frappé wordt gemaakt met Griekse oploskoffie zoals Nescafe classic . Dit zorgt voor de specifieke smaakt van deze variatie. Deze soort oploskoffie is niet te verkrijgen in Nederland en zul je moeten bestellen. Maar heb je dit goedje eenmaal in handen, dan kun je aan de slag! Zo maak je hem!
– 4 gram Griekse oploskoffie
– 1 á 2 tl suiker
– 4 ijsklontjes
– Water
– Melk (optioneel)
Recept
– Doe de oploskoffie in een shaker en voeg hier wat water aan toe, je kunt suiker toevoegen naar smaak. Eventueel ook melk.
– Schud het geheel totdat het één en al schuim is.
– Giet de inhoud in een longdrink glas en voeg daar de ijsklontjes aan toe. Je kunt eventueel nog meer melk toevoegen als je dit lekker vindt.
– Server de frappé met een rietje.
Variatie tip: voeg één of twee bolletje vanille-ijs toe in de shaker. Zo krijg je meer de consistentie van een milkshake.
Cold brew coffee
Vaak worden ze door elkaar gehaald, maar tussen cold brew en ijskoffie zit een groot verschil. Bij ijskoffie wordt er koffie gezet, die vervolgens wordt afgekoeld. Hieraan wordt vaak ijs aan toegevoegd waardoor het veel calorieën bevat. Cold brew is koffie die wordt gezet met koud water, omdat deze koud wordt gezet moet de koffie erg lang trekken. De tijd dat de koffie de tijd krijgt om op smaak te komen kan variëren van 12 tot 24 uur. Door het lange trekken neemt de koffie minder zure smaken op uit de bonen, hierdoor ontstaat een sterke koffie met een milde smaak. Deze koffie is gemakkelijk thuis te maken, je moet vooral geduld hebben.
– 120 gram koffiebonen
– 800ml koud water
Recept
– Gooi de koffiebonen in een blender en laat deze draaien totdat alles redelijk fijn is. Er mogen nog wat stukjes in zitten.
– Giet het water erbij en laat dit minimaal twaalf uur staan, het liefst langer.
– Doe het mengsel door een zeef met een koffiefilter er in.
– Je cold brew is gebrouwen en klaar voor consumptie! Je kunt er nog wat ijsklontjes bij doen zodat hij extra verfrissend is.
IJskoffie
IJskoffie en Iced Coffee worden vaak door elkaar gehaald. IJskoffie wordt meestal gemaakt door sterke koffie en vanille ijs in de blender te mengen totdat een soort milkshake ontstaat. Je kunt er naar smaak van alles bij doen. Denk hierbij aan amandel- of hazelnootsiroop en een flinke toef slagroom bovenop. Deze koffie variatie is er niet een die je dagelijks naar binnen moet werken. Het is namelijk een flinke calorieën bom. Maar wel erg lekker!
– Dubbele espresso
– 2 bolletjes vanille-ijs
– Slagroom
– Siroop (naar smaak)
– Koekjes (Oreo bijvoorbeeld)
Recept
– Gooi de dubbele espresso in een blender en voeg daarbij twee bollen vanille-ijs toe. Zet de blender aan.
– Giet het mengsel in een groot glas en top het af met een flinke lel slagroom. Je kunt naar smaak de siroop en koekjes – Sla de koekjes in een theedoek een paar keer op het aanrecht – over de slagroom strooien.
– Enjoy!
Iced coffee
Deze soort koffie wordt vaak onder de noemer ijskoffie geplaatst, maar niets is minder waar. Iced koffie is koffie die is afgekoeld met ijsklontjes. Deze koffievariatie is erg makkelijk te maken.
– Dubbele espresso
– IJsklontjes
– Melk (naar smaak)
– Suiker (naar smaak)
Recept
– Je kunt de espresso van tevoren af laten koelen (dan verdunt de koffie minder) of genoeg ijsklontjes gebruiken.
– Vul een glas met ijsklontjes en doe daarbij de koffie.
– Je kunt nog melk of suiker toevoegen naar smaak.
– Coffee is served!
Pumpkin Spice Latte
Dit is sinds 2003 een klassieker voor de echte Starbucks kenners. In deze Pumpkin Spice Latte of PSL proef je de herfst. De drank is geïnspireerd op een hap pompoentaart met een slok espresso er achteraan. Je kunt natuurlijk wachten tot de herfst en naar de koffieketen rennen, maar je maakt hem ook heel eenvoudig thuis. Je hoeft alleen wat spullen te halen.
– Dubbele espresso
– 200 ml melk
– 1 á 2 eetletepls pompoen puree uit een potje
– 1 el suiker
– halve theelepel pumpkin spice kruiden
– 1 tl vanille extract
– Slagroom
Recept
– Verwarm de melk, pompoen puree, pumpkin spice en suiker in een pannetje op middelmatig vuur.
– Voeg de vanille en koffie toe aan het mengsel en pureer alles met een staafmixer tot een glad geheel.
– Doe je Pumpkin Spice Latte in een glas en maak die af met een flinke lel slagroom. Strooi er nog wat kruiden over voor de garnering.
– Geniet ervan!
Frappuccino
De frappuccino is een naam die alleen Starbucks mag gebruiken op haar producten. Ze zijn namelijk eigenaar van het ‘merk’. Frappuccino’s zijn er in allerlei smaken zoals Salted Caramel Mocha, Matcha Green Tea Crème en Vailla Bean Crème. De mokka frappuccino maak je als volgt:
– Espresso
– 12 ijsklontjes
– Melk
– 1 eetlepel suiker
– Chocolade saus
– Slagroom
Recept
– Zet een sterke espresso en laat deze afkoelen in de koelkast.
– Wanneer de espresso koud is gooi je alles in een blender en laat je deze draaien totdat het een luchtige massa is.
– Schenk alles in een groot glas en doe er een toef slagroom op. Maak hem af met de chocolade saus.
– De frappuccino drink je natuurlijk door een rietje. Geniet ervan!