Kleiduifschieten | Manify Interests #27

CREDITS: William Isted
[powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Kleiduivenschieten

Vorige keer: Padel[/powerkit_alert]

Kleiduifschieten, knallen met grote geweren, super tof! Maar er komt meer bij kijken dan alleen maar die trekker overhalen. Er zijn onder andere een flinke geschiedenis, verschillende vormen van de sport en toffe dingen over het materiaal waar in deze Manify Interests aandacht aan gaan besteden. Het belooft wederom een knaller te worden! Wil je meteen aan de slag? Check dan hier de beste plekken om te kleiduifschieten.

De geschiedenis van kleiduifschieten

Kleiduifschieten kent zijn oorsprong bij de elite van vroeger. Het komt voort uit de jacht en werd beoefende door de rijke elite. Zo konden zij buiten het jachtseizoen om toch hun skills een beetje op peil houden.

Waar men eerst alleen maar ging jagen zijn de eerste gevallen van kleiduifschieten terug te leiden naar het jaar 1822. Het kleiduifschieten werd niet echt gezien als een sport. Het werd eerder gebruikt om te oefenen of om je jachtexamen mee af te leggen. Je moet immers wel met een geweer om kunnen gaan voordat je mocht gaan jagen!

kleiduifschieten, Kleiduifschieten | Manify Interests #27
Credits: Andy Falconer

Schieten op levende duiven zorgde voor een uitstervend ras

Vroeger ging het er, zoals je misschien al een beetje had verwacht, niet zo diervriendelijk aan toe. Waar je nu met je geweer op ronde schijven richt, schoten ze vroeger op echte duiven. Op een groot veld hingen aan de zijkant een aantal manden, en op commando werden hier de duiven uit losgelaten. Zodra de duiven hieruit wegvlogen stond een zekere dood ze tegemoet.

Het ging zelfs zo ver dat onze grote vriend de duif in Noord-Amerika op een gegeven moment bijna was uitgeroeid. Iets wat we ons nu niet meer zouden kunnen indenken. Deze ‘vliegende ratten’, zoals ze nu bekend staan, zijn daarna op de lijst met dieren die met uitsterven werden bedreigt gezet.

Nadat de duif een beschermde soort is geworden is men gaan praten over het schieten op alternatieven. Daar is de kleiduif uit ontstaan, een ronde schijf gemaakt van gedroogde klei. De laatste keer dat er toen nog op levende duiven is geschoten is op de Olympische Spelen van 1900 in Parijs. Hier werden grofweg 300 vogels afgeschoten.

kleiduifschieten, Kleiduifschieten | Manify Interests #27
Credits: Josh Danyliw

Het moderne kleiduifschieten

Zoals we hier boven al vertelden gaat het kleiduifschieten er nu wat anders aan toe dan vroeger.  Er wordt geschoten op ronde schijven en inmiddels bestaan er ook verschillende varianten. Er wordt bij alle disciplines geschoten op kleiduiven, deze worden met een flinke snelheid gelanceerd, zo’n 120 kilometer per uur.

Skeetshooting

Dit is eigenlijk het moderne kleiduifschieten zoals we het nu kennen. Hierbij worden de ‘duiven’ uit twee torens geworpen. Dit zijn gefixeerde plaatsen dus je weet iedere keer waar ze vandaan komen.

kleiduifschieten

Trapshooting

Trapshooting is net een tikkeltje moeilijker dat het ‘skeetshooting’. Bij Trapshooting worden de duiven naar verschillende hoeken toe geworpen. Ze worden wel vanuit een vast punt geworpen, zodat je altijd weet waar je moet kijken.

Het jachtparcours

Het jachtparcours lijkt het meeste op een echte jacht. Bij deze variant komen de kleiduiven vanuit verschillende hoeken en onverwachte plaatsen aangevlogen. Je moet dus echt de volle focus hebben wil je hier goed presteren.

Er wordt al heel lang geschoten op de Olympische Zomerspelen. De Verenigde Staten zijn vaak veruit het beste. Echter komen de Chinezen en Koreanen steeds dichter bij!

Het materiaal

Laten we beginnen bij het meest voor de hand liggende. Het wapen. Bij het kleiduifschieten maken de schutters gebruik van een hagelgeweer. Hier worden vervolgens twee patronen in geladen waar de ‘hagel’ inzit. Hagel zijn kleine metalen bolletjes met een diameter van 2 tot 2,4 millimeter. Er zitten er gemiddeld 300 in één patroon die met grofweg 1.500 kilometer per uur worden afgevuurd. Zorg er dus voor dat je altijd achter het geweer staat, voor je een stukje hagel in je billen hebt hangen!

Naast het geweer staat veiligheid zoals je zou verwachten ook bovenaan de lijst. Er wordt altijd gebruik gemaakt van gehoorbescherming. Je wil die lekkere deuntjes op de Koningsnachtfeesten natuurlijk wel kunnen horen. Daarnaast draag je altijd een veiligheidshesje, zodat je niet voor aangeschoten wild wordt gezien. En een veiligheidsbril, zodat je die kleischijven goed blijft zien.

 

Zoals je van ons gewend bent hebben we ook nog een aantal toffe feitjes over de schietsport en het kleiduifschieten!

  • Iedereen die de Nederlandse nationaliteit heeft en 18 jaar of ouder is mag een luchtdrukwapen aanschaffen.
  • Sommige wapens kosten tot wel €50.000, kan je ook een toffe auto voor kopen!
  • De schietsport is een van de minst gevaarlijke sporten ter wereld, strange but true!
  • Er bestaat een discipline waarbij je moet hardlopen en schieten tegelijk. Zorg maar dat die veters goed vastzitten!

 

kleiduifschieten
Credits: DXL

 

LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…