Deze keer: Kerst
Zes dingen die je moet weten over Kerst
Kerstmis is het feest waar velen van ons maanden naar uitkijken, maar sommigen ook flink tegenop zien. Het is onvermijdelijk dat je een avond met je schoonouders moet doorbrengen. Dan kun je maar beter wat te vertellen hebben. Nou zijn we bij MANIFY ook flink bezig naar aanloop van de kerstdagen, maar we hebben tijd gevonden jou nog even te voorzien van de nodige kennis!
Jezus is niet geboren met Kerst
We hebben altijd geleerd dat we met Kerst de geboorte van Jezus vieren. We vieren hem wel, maar Jezus is zeker niet geboren rond Kerstmis. In de vierde eeuw linkte Keizer Constantijn de geboortedag van Jezus aan het feest. De Romeinen vierden Kerstmis om te vieren dat de dagen vanaf dan weer langer werden. Dat Jezus er later aan toe is gevoegd, voert nu de boventoon.
De Kerstman
Je hebt het je vast wel eens afgevraagd: is de kerstman het broertje van Sinterklaas? Ja, maar toch ook niet helemaal. De kerstman is een samensmelting van onze pietenbaas, Vadertje Winter uit Scandinavië en Vadertje Kerst uit Engeland. Het zijn dus voor één derde broertjes van elkaar. Ze lijken allemaal op elkaar, maar hoe wij de kerstman kennen komt niet voort uit klederdracht, maar uit de reclames van Coca-Cola. Good to know!
De Kerststol
Het Kerstbrood – ook wel Kerststol – is een wit brood met vruchten, noten en spijs. Je hebt je waarschijnlijk nog nooit gerealiseerd dat een paasbrood in principe hetzelfde is. Weten wat het verschil is? De poedersuiker, bij een Kerststol hoort er poedersuiker overheen, bij een Paasstol niet.
Gourmetten tijdens Kerst
De helft van Nederland slingert de gourmetplaat aan met de Kerstdagen, sommigen zelfs meerdere dagen. De naam gourmetten komt van het Franse gourmandises wat letterlijk vertaald exclusieve hapjes betekent. Hoe exclusief het echt is, mag je zelf beoordelen.
Tijdens het gourmetten gaan je kleren stinken en komt er veel fijnstof vrij, waardoor ventileren hard nodig is. Je parkiet kan zelfs overlijden door teveel rook in de kamer. Het is een beetje hetzelfde idee als dat ze de parkieten vroeger meenamen in de mijnen. Valt ie om, gooi dan de ramen snel open!
Maar hoe komt het dat gourmetten in Nederland zo razend populair is? Dat hebben we te danken aan een campagne uit de jaren ’70 genaamd: Gourmet, probeer ’t eens. De campagne werd gevoerd door het toenmalige Voorlichtingsbureau Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf. Het was een antwoord op de populariteit rondom kaasfondue wat in die jaren hoogtij vierde tijdens de feestdagen.
Het kerstpakket
De Kerstperiode staat ook voor veel mensen in het teken van het kerstpakket, maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan? In de negentiende eeuw was de koelkast en vriezer er nog niet en was het bewaren van voedsel en dranken niet zo eenvoudig. De boerenknechten kregen vrij van de boerderijen waar ze werkten en kregen een pakket van de boer mee. In dit pakket zat vaak eten, drinken en andere nuttige spullen voor thuis. Zo kregen ze tijdens Kerst nét dat beetje extra voor thuis. Na de boeren, volgden de bakker, slager en steeds meer andere bedrijven.
Jaarlijkse babyboom
Jaarlijks worden de meeste kinderen geboren in het tweede deel van september. Reken maar uit! Het is niet zo dat we tijdens Kerst de liefde meer bedrijven, maar dat vaker de anticonceptie wordt vergeten. Dit is waarschijnlijk te linken aan de hoeveelheid alcohol.
Uiteindelijk draait Kerst om het samenzijn met vrienden en familie. Helaas zijn er ook heel veel mensen die alleen zitten met Kerstmis. Denk daar de komende dagen ook eens aan.