Homebar Essentials #1: Amaro

De thuisbar is een essentieel onderdeel in het leven van elke man. Jouw huis is namelijk niet compleet zonder een volledig ingerichte cocktailbar, al dan niet verspreid over verschillende planken en keukenkastjes. Vandaag bespreken we Amaro, de ruggegraat van menig klassieke cocktail.

Amaro wordt ook wel het geschenk van Italië aan de wereld genoemd. En voordat je je afvraagt wat Amaro dan wel moge zijn, dit betekent bitter in het Italiaans. Aangezien de Italianen al eeuwenlang bitters maken zijn er ontelbare varianten, van licht bitter tot kaaktrekkend bitter en alles daar tussenin. Met deze drank maak je onder andere de Negroni, wat dus al een reden op zich is om dit in huis te halen. Maar je kan er nog veel meer mee maken. Door de combinatie van zoet, bitter, kruidig, sterk en zwak maakt dit een van de meest veelzijdige dranken. Wij hebben hier een kleine selectie gemaakt van 4 bitters die een plek in jouw drankenkast verdienen.

Amaro Montenegro

Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt Amaro Montenegro gemaakt in Bologna. Deze drank is vernoemd naar de beeldschone prinses Helena van Montenegro, die in 1895 met de Italiaanse kroonprins Victor Emanuel in het huwelijk trad. De bitter-zoete likeur is samengesteld uit maar liefst 12 verschillende distillaten, met daarin 35 botanicals. Deze distillaten worden geblend met een extra distillaat van 5 zeer exclusieve (en uiteraard geheime) ingrediënten. Dit laatste distillaat is zo krachtig van smaak dat er slechts 1 liter op 15.000 liter wordt gebruikt. Botanicals die zijn verwerkt in Amaro Montenegro zijn onder andere vanille, kruidnagel, sinaasappel, oregano, eucalyptus, jasmijn en lavendel.

De eerste indruk is dan ook bitter-zoet, met gedroogde bergkruiden en exotische tonen, die overgaan in rijp fruit en een volle, bittere smaak. Daarna volgen meer zoete tonen van cacao, anijs en rood fruit, met een afdronk vol citrus en zoet fruit. Amaro Montenegro is de perfecte gateway-amaro: niet heel bitter, veel ruimte voor de kruidigheid en niet heel hoog in alcohol (24 %). Hiermee maak je mooie longdrinks als de Monte Mule: 50 ml Amaro Montenegro, 100 ml Ginger Beer en 10 ml vers limoensap in een longdrink met ijsblokjes. Of je stirrt een Montenegroni: 60 ml Amaro Montenegro, 30 ml gin en 30 ml rode vermouth, stirren in een tumbler met ijsblokjes.

Amaro, Homebar Essentials #1: Amaro
Martini Riserva Bitter

Martini is natuurlijk beroemd geworden met hun vermouth, maar ook maakt dit merk al geruime tijd een bitter. Een aantal jaren geleden lanceerde Martini hun nieuwe lijn ‘Riserva Speciale’ met daarin een rode en droge vermouth. Onlangs werd hiervan een nieuwe variant op de markt gebracht, de Riserva Bitter. Een bitter gebaseerd op een recept uit 1872 met onder andere safrraan, angostura en columba, wat dit tot een bijzonder volle en complexe amaro maakt.

Deze bitter is speciaal voor de negroni ontwikkeld, maar uiteraard veelzijdig als elke amaro. De negroni is 3 gelijke delen gin, rode vermouth en bitter (bv 30 ml van elk) geroerd in een mixing glass tot ijskoud en daarna overgegoten in een tumbler met verse ijsblokjes. De snelle versie kun je ook gewoon in het glas roeren en met dezelfde ijsblokjes opdrinken. Uiteraard garneer je wel met een dikke schijf sinaasappel.

Amaro, Homebar Essentials #1: Amaro
Aperol

Ineens was daar de Aperol Spritz. Onze terrassen kleurden massal oranje, alsof het Koningsdag was in een glas. De Aperol Spritz is afkomstig uit de Veneto regio, noord-oost Italië. Hier genieten de mensen sowieso wel van het leven, la dolce vita. Dit is ook de regio waar prosecco vandaan komt. De stap naar het samenvoegen van deze bruisende wijn met Aperol en sodawater is dan natuurlijk niet een hele grote. Met een schijf verse sinaasappel is deze mix helemaal compleet en zo makkelijk te maken dat een fles ervan tot de homebar essentials behoort.

Aperol wordt gemaakt 16 botanicals in een geheime samenstelling . Onder andere sinaasappel, Chinese rabarber, gentiaan en cinchona zijn gebruikt. Door het lage percentage alcohol (11 %) is dit een zeer toegankelijke en slechts licht-bittere amaro die zich goed leent om kennis te maken met deze categorie. De bekenste mix is de Spritz (90 ml prosecco, 60 ml Aperol en 30 ml bruisend water – ijsblokjes en sinaasappel), maar je kunt Aperol gebruiken als lichte bitter in klassieke cocktails. Maar ook de nieuwe klassieker Paper Plane (bedacht door Sam Ross uit New York) is perfect met Aperol: 25 ml bourbon, 25 ml Aperol, 25 ml Amaro Montenegro en 25 ml vers limoensap – goed shaken en strainen in een cocktailcoupe. Garneer met een citroenzest.

Amaro, Homebar Essentials #1: AmaroCampari

Zonder twijfel het meest iconische bitter-zoete en meest beroemde van alle amari. Toch is dit één van de meer bittere amari en niet een drank die iedereen zomaar kan waarderen. De zeer bittere smaak wordt gebalanceerd door een zoet-kruidig palet. Hierdoor is Campari bij uitstek geschikt om een Negroni mee te bereiden. Dit is dus een amaro die je moet leren drinken. Maar als je eenmaal dit proces hebt doorlopen, dan wil je nooit meer anders.

Gaspare Campari begon in 1860 te experimenteren met kruiden om een eigen bitter te maken. Zijn inspiratie: een bitter dat hij in Nederland proefde. Daarom noemt hij aanvankelijk zijn brouwsel Bitter all’ uso d’Hollanda. Maar liefst 67 verschillende botanicals gaan er in zijn bitter. Hij kleurt zijn drank later rood, met behulp van Cochineal, een insect dat een helder rode kleur afgeeft. In 2005 is Campari gestopt met het gebruik van dit insect. Dit is  trouwens de enige wijziging is die ooit in het recept van Campari is aangebracht.

De bekendste cocktail met Campari is de Negroni. 30 ml London Dry Gin, 30 ml rode vermouth en 30 ml Campari, stirren met veel ijs in een tumbler en garneren met sinaasappel. Een mooie variant hierop is de Boulevardier, waarbij de gin wordt vervangen door bourbon. En dan meteen een dubbele maat daarvan, dus 60 ml Bourbon, 30 ml rode vermouth en 30 ml Campari. Eentje om te onthouden dus!

Amaro, Homebar Essentials #1: Amaro

LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…