IPA, alles over deze populaire bierstijl | Tien voor bier #7

CREDITS: Natasha Kapur | Unsplash
[powerkit_alert] Bij Manify zijn wij een groot voorstander van de vrijdagmiddagborrel. Het is dan ook niet voor niets dat wij met ‘Out of office’ jou helpen om het weekend heerlijk in te luiden. Mocht je daar niet bij kunnen zijn, kan je de vrijdagmiddagborrel op je werk uiteraard niet aan je voorbij laten gaan. Vier uur is hét tijdstip dat het bier wordt opengetrokken. Om tien voor vier wordt er nog wat bier bijgehaald, maar dan ontstaat die ene vraag: “Wat moet ik in godsnaam halen?!” No stress, in Tien voor bier geven wij jou iedere week de inspiratie die je nodig hebt om 15.50u.[/powerkit_alert] [powerkit_alert] Deze editie is tot stand gekomen in samenwerking met bierkenner Lucas Reijers [/powerkit_alert]

Vorige week: Saison bier

Een van de populairste bierstijlen van dit moment wordt eindelijk behandeld: de IPA! Je kan er inmiddels niet meer omheen. Op de bierkaart van het terras, in het schap van de supermarkt en nu dus ook niet meer bij ‘Tien voor bier’ op Manify. Deze bierstijl heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis met daarbij wel een onterechte aanname. Verder zou het bier zorgen voor het opwekken van een bepaald fenomeen wat je als man liever niet wilt hebben. Benieuwd naar alle ins and outs en welke stijlen op dit moment trending zijn? Dan ben je hier op juiste adres. Vergeet je er niet een IPA bij te pakken? Leest wel zo lekker.

IPA, alles over deze populaire bierstijl | Tien voor bier #6

Een van de verhalen van het ontstaan van IPA gaat terug naar de tijd van de koloniën. Engeland had vanaf de 17e eeuw veel invloed op onder andere India. Er waren hier heel wat Engelse soldaten en burgers gevestigd die af en toe wilde genieten van hun favoriete bieren van thuis. Het zeilschip van Engeland naar India was ongeveer vier maanden onderweg. Helaas zou het gewone bier van toentertijd door die reis niet meer lekker smaken bij aankomst in India. De Engelse brouwers besloten daarom om meer hop toe te voegen aan het brouwsel. Door dit natuurlijke conserveringsmiddel werd de houdbaarheidsdatum verlengd.

Pas veel later werd de term India Pale Ale gekoppeld aan het bier. De populaire brouwerij Bow Brewery van George Hodgson zat gevestigd in Londen. Hij was de grootste producent van het bier en al snel merkte hij dat de Britten de bierstijl waardeerden. In 1835 besloot hij daarom het te verkopen op de Londense markt met de bijbehorende naam IPA. Niet uitgevonden in India, maar jarenlang vervoerd naar dit land waar de Engelse soldaten en burgers er vervolgens van genoten.

Boost voor de bierstijl

Een onterechte aanname is echter dat George Hodgson het bier heeft uitgevonden. Daarentegen heeft hij IPA wel bekend gemaakt aan het grote publiek. De centrale plek van zijn brouwerij was daarvoor een belangrijk element. Verder zagen de handelaren Hodgson als een schappelijke man door het krediet wat hij verleende. Op die manier konden de handelaren op de boot na terugkomst in Engeland betalen. De snelle rijping van IPA was vooral een kwestie van geluk. Het rijpingsproces op een boot tijdens een reis van vier maanden staat namelijk gelijk aan een jaar op het land. Hierdoor proefden de Britten bij aankomst in India een heerlijke IPA. Met een enorme boost van de bierstijl tot gevolg!

IPA
Foto: Louis Hansel

Extra hop doet wonderen

Het hogere alcoholpercentage in de tijd van de koloniën is tegenwoordig niet meer kenmerkend voor een IPA. Er worden nu namelijk ook soorten gebrouwen met een alcoholpercentage dat gelijk is aan lager. Hét ingrediënt van een India Ale Pale is namelijk de grotere hoeveelheid hop. Dit zorgt voor een bittere smaak en daarnaast heeft het een erg karakteristieke smaak. Deze valt vaak fruitig of kruidig uit. Een formule die zeer verslavend werkt.

Die hop zorgt echter wel voor een nadeel. Grotere hoeveelheden zouden namelijk zorgen voor gynaecomastie. Wij houden het liever bij de simpele benaming: man boobs. De theorie erachter is de fyto-oestrogenen in de hoppige bieren. Het zijn natuurlijke stoffen, maar kunnen wel onze eigen oestrogeen imiteren. Deze vrouwelijke hormonen zullen toenemen als je testosterongehalte daalt door het drinken van alcohol. In de praktijk zal het effect erg meevallen, maar mocht je iemand zien rondlopen met man boobs zou het theoretisch zomaar eens kunnen komen door de vele IPA’s.

Populaire stijlen van IPA

Inmiddels is de populariteit van IPA’s wereldwijd gegroeid. Op die manier zijn er verschillen stijlen ontstaan. Zo is het van origine Engels, maar ook in Amerika zijn er vele brouwerijen te vinden. Het is daar zelfs een van de grootste bierstijlen. Het is daarom niet voor niets dat er naast de originele English IPA bier ook een een American IPA is. In die English IPA speelt mout een hoofdrol en hebben vooral een kruidige aroma. Verder heeft deze stijl vaak een fruitig en geroosterd gebalanceerde smaak.

De American IPA heeft juist een sterker hopkarakter, waardoor de hoparoma sterk aanwezig is. Meer op de achtergrond zal je zoete tonen vinden die afkomstig zijn van de mout. Net als bij de originele IPA zweeft het alcoholpercentage tussen de 5- 7,5%. Een andere populaire bierstijl is de Imperial IPA. Deze wordt ook wel de dubbel IPA genoemd. Niet heel gek, want de Imperial IPA is sterker en bevat nog meer hop dan de andere bieren. Het alcoholpercentage ligt vaak boven 7,5%. Deze Amerikaanse variant staat bekend om zijn verse hop smaak.

IPA
Foto: James Perez

New England IPA

Sinds een aantal jaren is de New England IPA verkrijgbaar, afgekort de NEIPA. Door middel van dry hopping worden het aroma van het bier verhoogd. Zo wordt een NEIPA gekenmerkt door het zeer fruitige, sappige en zachte karakter.

Brouwerij Frontaal uit Breda is opgericht in 2015. Al enige jaren brengen zij de Juice Punch uit. Eind vorig brachten zij alweer de achtste editie uit genaamd de Juice Punch V8. Deze New England IPA van 5,8% heeft tonen van peer, watermeloen, steenvrucht en zelfs snoep. Geloof ons, zoiets heerlijks heb je nog nooit geproefd. Wij kunnen dan ook niet wachten tot Juice Punch V9 begin juni uitkomt!

Session IPA

Ook Session IPA’s hebben de laatste jaren een toenemende populariteit. Zij worden gekenmerkt door een laag alcoholpercentage of soms zelfs geheel alcoholvrij. Desondanks heeft deze stijl een fruitige en volle smaak.

Een heerlijk voorbeeld is het nieuwe Brouwerij ’t IJ bier: Session IPA. Het is een fris biertje met een sterke persoonlijkheid en een zachte kant. Met een laag alcoholpercentage van 4% en het fruitige karakter zorgt het voor een uitstekende doordrinkbaarheid. Eentje in de categorie die je zeker niet over kunt slaan!

Nog een laatste tip!

Om af te sluiten nog een goede tip: een IPA kan door de hoeveelheid hop dan wel lang houdbaar zijn, maar blijft veruit het lekkerst als je het vers drinkt. Hoparoma’s vervliegen namelijk naar mate de tijd verstrijkt, dus zal jij ook minder smaak aan je IPA proeven. Duik dus snel je koelkast in en open dat blikje of flesje om er optimaal van te genieten.

Proost op deze populaire bierstijl!

LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…