Interview met YouTube-koning Kwebbelkop: ‘Over 5 jaar betalen heel veel mensen de huur met NFT’s’

Kwebbelkop. We kunnen niet meer om deze grote man met krullen heen. Groot in de zin van volgers, fans, views, likes, shares, clicks enz. Hij weet namelijk écht hoe de wereld anno ’22 in elkaar steekt. De pas 26-jarige Jordi van den Bussche, zijn naam in real life, heeft met Engelstalig commentaar geven op videogames meer dan 15 miljoen volgers en 6,6 miljard views verzameld. Dat zijn pas cijfers.

Naast dat Kwebbelkop zijn knaken verdient met gamecommentaar, is hij ook een liefhebber van kunst. Dat is te zien in zijn überluxe Amsterdamse penthouse van €5.000.000, maar daarom timmert hij ook aan de weg in de wereld van digitale kunst: NFTs. Non Fungible Tokens zijn namelijk booming business. De krullenbol weet daar alles van, en nu lanceert hij zijn eigen NFT-platform: LaunchMYNFT. Crypto-giganten als Animoca Brands, Binance Labs en eToro hebben samen al $2 miljoen geïnvesteerd in het platform.

Zijn hoofddoel is de NFT-wereld toegankelijk maken. Nu is het namelijk alleen weggelegd voor een select groepje knappe koppen. Vanaf zijn vakantieadres maakt Jordi tijd voor ons: “Het maken van NFT’s is normaal gesproken ingewikkeld en het kost veel tijd & geld. Daar gaan wij verandering in brengen.”

, Interview met YouTube-koning Kwebbelkop: ‘Over 5 jaar betalen heel veel mensen de huur met NFT’s’

NFT-held Kwebbelkop: ‘Dit gaat een grote rol spelen in de huidige economie’

Hé man, tof dat je zomaar tijdens je vakantie even tijd voor ons maakt. 

“Ja joh, geen probleem. Alleen maar leuk, toch?”

Jij bent lekker op vakantie, maar wij krijgen tussen neus en lippen door wel een persbericht binnen. Je lanceert een NFT-platform.

“De business loopt gewoon lekker door, ja.”

De business van NFTs, dus. In het persbericht staat: simpel gezegd zijn NFTs eigendomsbewijzen van digitale items. Hoe omschrijf jij het?

“In grote lijnen is het dat ook. Een NFT is een stukje bewijs dat jij digitaal de eigenaar van iets bent. Dat kan echt van alles zijn. Je kunt de eigenaar zijn van een foto, een paar schoenen in een videogame of van een simpel muziekje. Het eigendomsbewijs daarvan is de NFT.”

Bitcoin is ook digitaal, en daar ben je ook eigenaar van. In hoeverre verschilt een NFT van crypto? 

“Goede vraag, en dan gaan we meteen in op details. Veel digitale munten noem je ERC20 tokens. Dat betekent dat elke munt hetzelfde is. Alle munten zijn identiek en er is 0,0 verschil tussen de munten. Mijn Bitcoin is hetzelfde als jouw Bitcoin. Als we die omruilen verandert er niets. 

Een NFT is ook een munt. De ERC721 token om precies te zijn. Dat betekent op zijn plaats weer dat elke NFT uniek is. Als wij onze NFTs ruilen, dan zie ik dat jij een andere NFT in handen krijgt.”

Als het over NFTs gaat wordt er snel gesproken over kunst. Kunst heeft voor mensen een bepaalde waarde. Zijn er al richtlijnen wanneer een NFT veel waard is, bijvoorbeeld in geld?

“Het hangt er helemaal vanaf wat voor NFT het is, natuurlijk. Als het gaat om een kunst-NFT, dan is dat hetzelfde als met real life kunst. Is het bijvoorbeeld een toffe kunstenaar, willen veel mensen dit, wat is het verhaal erachter?

Als je kijkt naar de Bored Ape Yacht Club, dan gaat het juist weer veel meer om: wat krijg je eruit als je zo’n NFT hebt? Wat kan je ermee? Je wordt lid van een soort club. Kunst hang je aan de muur – dat begrijpen we. Maar met NFTs kan je nog veel verder gaan. Je kunt abonnementsvormen vormen afsluiten, loyalty programs starten, deelnemen aan exclusieve groepen enz. En dit is nog maar één van de honderden verschillende branches waar NFTs in circuleren.”

, Interview met YouTube-koning Kwebbelkop: ‘Over 5 jaar betalen heel veel mensen de huur met NFT’s’
Foto: Dylan Calluy – Unsplash

Nu kom je met je eigen NFT-platform. Met als doel om het toegankelijker te maken. Waarom zijn NFTs dan zo moeilijk, duur, tijdrovend en slechts voor een select groepje weggelegd?

“Oké, ik ga het aan je uitleggen. Ik kan je garanderen dat je bij het eerste stukje al afhaakt ;-). Ik ben de lastige stappen gaan aanpakken om dit platform op te richten. 

Het begint natuurlijk met een idee. Laten we werken aan de hand van een voorbeeld: je wil 10.000 digitale appelbomen maken. Dat betekent dat je 10.000 NFTs gaat maken, en die zijn allemaal verschillend. Je gaat dus kunst maken zodat er daadwerkelijk 10.000 verschillende mogelijkheden zijn. Dat is nog vrij straight forward, en dat blijft ook nog wel even zo. 

Zodra je alle verschillende stukjes van je boom hebt, dan wil je er NFTs van maken. Wij hebben dit simpel gemaakt. Bij ons kan je het gewoon uploaden, en dan komen de NFTs er vanzelf eruit. Maar wat er voorheen gebeurde, is het volgende:

Je moest eerst 10.000 verschillende NFTs random genereren. Daar moest je een script voor maken. De NFTs mogen niet identiek zijn, dus daar zitten bepaalde files aan vast. Die files moeten ook weer gegenereerd worden en identiek zijn aan de plaatjes, zodat je kan aflezen welke appelboom rode appels heeft en welke boom groene appels. Dit is stap 1. 

En dan heb je alleen de plaatjes. Daarna moeten ze dus nog naar de blockchain. Al deze bestanden moeten ge-upload worden naar een database waarop je bestanden veilig staan. Eenmaal op de database moet je een keuze maken op welke blockchain je het wil zetten. Voor elke blockchain – bijvoorbeeld Ethereum – moet je een programmeringstaal kennen. 

In die programmeringstaal mag je een smart contract gaan schrijven. Daar moet dus instaan dat jij 10.000 verschillende NFTs gaat maken. Vervolgens moet je een HTML-website maken met de mogelijkheid dat mensen hun cryptowallets aan jouw website kunnen koppelen. Op die website moet je aan actieve ‘mintknop’ zetten om de NFTs te kunnen ‘minten’, oftewel: creëren op jouw pagina. 

Nou, je hoort het al… Dat duurt normaal gesproken wel zo’n 1 tot 2 maanden. En mensen die slim genoeg zijn om dit te kunnen die vragen er ook ongekend veel geld voor. €100.000 is de standaard voor één NFT. Wij kunnen het dus binnen twee minuten en we doen het gratis met onze software. 

Je kunt het vergelijken met het atelier van een schilder – dat zijn wij – daarna wordt het schilderij verkocht op een veiling.”

, Interview met YouTube-koning Kwebbelkop: ‘Over 5 jaar betalen heel veel mensen de huur met NFT’s’
Foto: NFTs op LaunchMyNFT

Het moet dus vooral véél toegankelijker en betaalbaar worden. Crypto-bedrijven als Animoca Brands, Binance Labs en eToro geloven erin. Er is al bijna $2 miljoen opgehaald. Hoe ging dat?

“Élke investeerder die ik het liet zien vond het fantastisch. Ze hadden nog nooit zoiets gezien. Het probleem is op dit moment giga: er is héél veel vraag. Iedereen wil een NFT maken, maar niemand kon dat doen. Wij hebben nu de oplossing. Bij ons kun je echt in no time duizenden NFTs maken, weggeven, verkopen, noem maar op. Dat vonden de investeerders helemaal top.”

Sinds de lancering – eind november – zijn jullie keihard gegaan. Er zijn al meer dan één miljoen NFTs gecreëerd door 230.000 accounts. Plus: per dag wordt er voor $200.000 aan NFTs verkocht. Hoe kan dit zó hard gaan?

“Het is inderdaad echt ontploft. Er is gewoon een supergrote vraag naar het product dat wij leveren. We leveren dat product goed, we leveren het snel, betrouwbaar, veilig en goedkoop. En we zijn ook nog eens de enige. Tja, dan gaat het hard.”

Er moet dus verandering komen in de NFT-wereld. Dat ga je doen met het eerste, en enige, creator-to-consumer-platform. Hoe gaat dit die wereld veranderen?

“Veel mensen willen dus NFTs maken, en die vervolgens de wereld ingooien. Dat is dus eigenlijk wat we doen. We helpen mensen met collecties creëren. Nu zijn er veel platforms die zich focussen op re-sale. Daar gaat dus alleen maar om kopen en verkopen: consumer to consumer. 

Het creëren is stap 1. Ons volgende focus wordt de NFT-wereld een stuk veiliger maken. Er zijn namelijk heel veel oplichters actief.”

Daarnaast hebben jullie ook een eigen token $MYNFT gelanceerd. Wat maakt de token speciaal? 

“Onze token hoort bij het platform LaunchMyNFT. De token zal extra features geven aan mensen die ‘m hebben. Het is een redelijk standaardtoken, maar we kunnen het speciaal maken binnen ons platform. 

We kunnen aan de eigenaren kortingen geven, minder commissie pakken of hen juist toegang geven tot exclusieve NFTs.”

, Interview met YouTube-koning Kwebbelkop: ‘Over 5 jaar betalen heel veel mensen de huur met NFT’s’

Je hebt ook business partners. Hoe is de verdeling. Schrijf jij dan ook echt de codes? 

“Er zijn nog twee co-founders en dat zijn de echte cryptocurrency-experts. Ik weet de stappen en ik weet wat er gebeurt, maar je moet niet aan mij vragen om iets te programmeren.”

De twee co-founders zijn Suraj Patel en Christopher R. Dawe.

Suraj is de directeur van Appsus development, een toonaangevend bedrijf voor digitale oplossingen dat zich richt op bio-informatica, kunstmatige intelligentie en cryptografische blockchain-technologie.

Christopher is een ondernemer die samenwerkt met de Verenigde Naties om blockchain- en cryptocurrency-oplossingen voor vluchtelingen te implementeren.

Hoe zit het met NFTs namaken?

“Dat is nog wel een lastig onderwerp binnen de industrie, hoor. Als iemand een exacte kopie uploadt, en die verkoopt, dan zie je het direct. Máár ik heb bijvoorbeeld een Bored Ape. Daar mag ik variaties van maken en die mag ik ook weer verkopen. Ik mag dus variaties van mijn digitale aap-kunstwerk verkopen. Het is dus lastig om te bepalen wat wel en niet mag. 

Waar wij met experts en de community veel mee bezig zijn is heel duidelijk op de site zetten dat mensen kunnen reporten, als ze denken dat iets namaak is. Als je nu op YouTube iets zet van iemand anders wordt het geblokkeerd. Daar willen wij ook naartoe.”

Laat je daar dan programmeurs voor codes naar kijken of kunst-experts?

“Nou, daar hoef je geen programmeur voor te zijn. Ook ik kan dat zo zien. Dat is het mooie van crypto-currency en de blockchain. Het is heel simpel om iets wat nep is te herkennen. Alleen je moet wel weten welke stappen je moet ondernemen. Maar eigenlijk kun je dat binnen 20 seconden zien. Het blijft lastig om met concrete oplossingen te komen omdat het om miljoenen NFTs gaat.”

Het is dus een wereldwijd een grote business aan het worden die steeds toegankelijker gaat worden. Hoe zie je de NFTs de huidige economie inrollen?

“Ik denk echt dat het giga gaat worden. Over vijf jaar zijn er heel veel mensen die videospelletjes gaan spelen om NFTs te verzamelen. Die NFTs kunnen ze gewoon verkopen om de huur mee te betalen. Ik denk ook dat heel veel creatievelingen – van designers tot kunstenaars – NFTs gaan maken om rond te kunnen komen. Het gaat ervoor zorgen dat the midle man steeds minder nodig is. Er zitten veel pluspunten aan waar nu héél hard aan gewerkt wordt. Veel slimme mensen in de industrie zijn nu aan het knallen. 

Tuurlijk, de normale banen blijven altijd bestaan. Alleen we moeten niet vergeten dat er heel veel mensen in de wereld zijn die geen toegang hebben tot een normale baan. NFTs zullen er ook voor zorgen dat jij een goed zakcentje kan bijverdienen of voor een boterham kan zorgen als niet in staat bent om fysiek te werken.”

, Interview met YouTube-koning Kwebbelkop: ‘Over 5 jaar betalen heel veel mensen de huur met NFT’s’

LEES OOK
Zo maak je van je hobby je werk
Zo maak je van je hobby je werk
We kennen ze allemaal: de 9-tot-5 tijgers die overdag de afgelopen kwartaalcijfers eindeloos analyseren, maar de creatieve schoenen aantrekken zodra ze thuiskomen. Sommigen creëeren dan de mooiste…
Zo benut je jouw reistijd effectief
Zo benut je jouw reistijd effectief
Waar we ook gaan of staan, iedereen is tegenwoordig druk om zich van a naar b te verplaatsen. Naar studie, werk, familie, vrienden of een zakenreis. Uren…
Ook HOKA loopt sneakerloafer-wereld binnen
Ook HOKA loopt sneakerloafer-wereld binnen
Welkom in de wereld van de sneakerloafers, Franse Alpenvrienden. Nu HOKA niet meer alleen in de hardloop-scene domineert is het tijd voor de next step. Maak kennis…