Billy, Bekväm, Expedit en Dombås, als jij weet wat dit zijn, dan zit je goed. Maar je zit helemaal goed als die namen een soort van dubbel gevoel oproepen. Ja, je huis staat er mee vol en ja, dat hoeft van jezelf eigenlijk niet per se meer. Een nieuwe fase in je leven is aangebroken. Een fase waarbij een volwassen inrichting hoort.
Maar het is natuurlijk niet niks om van de één op de andere dag je hele huis te verbouwen. Bij veel mensen gaat dit logischerwijs geleidelijk aan of gepaard met een verhuizing. Een ding is zeker: deze transitie is normaal en heel, heel duur. Vandaar dat je je waarschijnlijk je vrienden uit de grote blauw-gele dozen langs de snelweg niet volledig vaarwel gaat zeggen.
Om je interieur, ook zonder het vol te zetten met designer-meubels, een flinke upgrade te geven en een volwassen uitstraling te geven, hebben we wat ‘interieur hacks’ op een rijtje gezet. Simpele aanpassingen die van jouw huis een paleis maken, waar je nog jaren blij mee bent.
Interieur hacks voor een volwassen inrichting
Een eyecatcher
Een slimme manier om snel een volwassen inrichting te creëeren, is om een eye catcher te kopen. Eén ding dat er meteen uitspringt en je volledige interieur een niveautje of 3, 4 omhoog tilt. Denk aan prachtige bank of een grote massieve tafel, natuurlijk volledig naar jouw smaak en stijl. Maar het kan natuurlijk ook een kast zijn of een lamp. Als het maar stijlvol is!
Less is more
Toen je een tiener was stond je kamer vast helemaal vol met troepjes. Overal rotzooi, posters, foto’s en dingen die je wilde bewaren. Stiekem heb je dit misschien nog een beetje meegenomen toen je voor het eerst op jezelf ging wonen. Inmiddels is het toch echt tijd om er afscheid van te nemen (zie kopje ‘Afscheid nemen’). Een volwassen huis is bedachtzaam ingericht en alles klopt. Het hoeft niet ongezellig te zijn, maar er hoeven ook geen lijstjes te staan met foto’s van een fuif tijdens de brugklas.
Planten
Meer planten! Je hoeft natuurlijk geen Nationaal Park te maken van je huis, maar een planten doen heel veel. Heb je de ruimte? Zet dan een grote pot neer, met bijvoorbeeld een strelitzia. Vul dit aan met bijpassende planten en eventueel wat bloemen op de salon- of eettafel
Afscheid nemen
Nog even door op ‘Less is more’: gooi shit weg! Salontafeltje waarvan het blad onder de vetvlekken van de pizza zitten? Tjuus! Linnen schilderij met een foto uit een shoot van jou en je meissie in 2004? De fik er in. Drie CD-wisselaar stereo toren van Philips met loss speakers, met van die toffe paarse kapjes. Die had je in 2006 al weg mogen gooien. We gebruiken voortaan Spotify.
Neem afscheid van troep en verwelkom stijlvolle dingen. Simpel toch?
De televisie niet centraal
Een grote fout, vrijwel 100% zeker van je ouders geleerd. Toen in de jaren 50 en 60 de TV’s massaal in huishoudens werden geïntroduceerd werden hele inrichtingen er omheen gebouwd. Inmiddels zijn er veel meer schermen in huis en televisiefabrikanten zijn de laatste jaren een nieuwe weg in geslagen, waardoor TV’s onderdeel worden van je interieur. Op een positieve manier!
We zijn vooral fan van de Samsung Frame 2.0, staat de televisie uit? Dan weergeeft de TV een schilderij naar keuze en is het volledig onderdeel van je interieur!
Kunst
Daarover gesproken: niets maakt je huis volwassener dan kunst. Het is lastig om kunst te vinden die heel goed bij jou en je inrichting past. Daarom geeft kunst, of de beholder het nou mooi vindt of niet, áltijd een bedachtzame uitstraling aan je interieur. En dat is wat je wil!
Details
It’s all about the details. We trekken de lijn nog even door in details. Het grote verschil tussen een volwassen inrichting en een kinderlijke inrichting zijn details. Slecht geverfde randjes, afgetrapte plinten, oude rolluiken, schuine stoelpoten: fix het! Laat zien dat je hebt nagedacht over je interieur en zorg dat de details kloppen.
Denk bijvoorbeeld ook aan kleurgebruik en lichtinval.
Rust
Een volwassen interieur straalt rust uit. We hebben drukke levens, dus kunnen het niet gebruiken als we ook nog vaak moeten opruimen en schoonmaken. Gelukkig is het heel simpel opgelost: ruim alles direct op en neem een schoonmaakster. Het kost je een paar tientjes per maand, maar het is het absoluut waard. Meer tijd voor dingen die er écht toe doen!