Hoe je op de juiste manier oesters eet

De eerste keer dat je een oester at deed je dat vast om iets te bewijzen. Omdat het nou eenmaal hoort. Omdat het chic is en iets feestelijks heeft. Maar oesters zijn ook echt lekker! Het glibberige goedje is écht niet alleen een zout hoopje snot. Wanneer je leert genieten van een oester wil je niet anders meer. En voor je het weet, geniet van je een heerlijke oester bij een glaasje champagne. Cheers!

Oesters zijn gezond

Oesters bevatten aminozuur waardoor het een afrodisiacum is. Dit betekent dat je libido ervan omhoog zou gaan – en dit is wetenschappelijk bewezen. Prima aperitiefje voor op een spannende date dus! Verder zijn oesters super gezond, ze zitten vol zink, magnesium en vitaminen. Daarnaast is de smaak ook heerlijk. Hoewel dat voor de beginnende oester-eter misschien nog niet helemaal duidelijk is.

Soorten oesters

Officieel begint in september het oesterseizoen, maar tegenwoordig kan je bijna het hele jaar door lekkere oesters krijgen. Beginnende oester-eters proeven waarschijnlijk geen verschil, maar er zit wel degelijk een groot verschil in de smaak van oesters waar ze vandaan komen. In Nederland zijn de Zeeuwse platte oester en de bolle creuse oester het populairst. Verder eten we graag Franse oesters, zoals de Gillardeau en Perle Blanche.

Kijken

De eerste stap wanneer je een oester eet is om er goed naar te kijken. De kleur en de grootte van de oester zegt namelijk al veel over de smaak. De oester moet niet doorzichtig zijn, maar ook niet grijs. Een oester die een beetje ivoorkleurig is smaakt het best. Deze kleur toont aan dat er veel proteïnen en suikers in zitten en dit is goed voor de smaak.

Een te kleine oester is ook niet lekker, omdat er dan te veel zeewater bij zit. Giet er dan wat vloeistof uit, want een shotje zeewater is niet zo lekker en verpest de smaak van je oester.

oesters, Hoe je op de juiste manier oesters eet
Foto: Tommaso Canetlli

Ruiken

Ten slotte moet je oppassen dat je geen rotte oester eet, maar in principe ruik je dit meteen. Ene goede oester ruikt – uiteraard – naar een fijne, zoute zeelucht. De lucht van een rotte oester is minder fijn. Die maakt dat je meteen de kamer wil verlaten. Ruik dus even kort voor je er eentje in je mond stopt.

Proeven

Dan komt het spannende gedeelte: je gaat de oester proeven. Je laat hem via de schelp in je mond glijden, maar pas op! Slik hem niet meteen door, ook al heb je ‘wel eens ergens gehoord dat dat moet’. Nee dus. Het is juist belangrijk dat je goed op de oester kauwt, minstens drie keer, want zo komt de smaak het beste vrij. Zorg dat je alle onderdelen goed proeft voor een optimale smaak van de oester. In het midden zit een stuk spier, dat net zo stevig en zoet is als een coquille. Vervolgens heb je de buik, die lekker sappig uit elkaar spat en een fijne zoute smaak geeft. Ten slotte zorgen de kieuwen voor een lekkere stevigheid. Klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar door goed te kauwen komen al deze smaken en structuren samen en krijg je een fijne zoete en zoute smaak door elkaar. Zo smaakt een goede oester.

Oesters met wodka

De klassieke manier om een oester te eten is met citroen en een klein beetje peper. Ben je wat meer gewend aan de smaak? Probeer dan eens een spannendere combinatie. Zo schijnt oester met peperwodka superlekker te zijn! Een andere combinatie die het goed doet is oester met wodka, een klein beetje tabasco, frambozenvinaigrette en peper. Hmm, klinkt goed.

Drinken

Uiteraard is het belangrijk om onder het genot van een oester iets lekkers te drinken. En waar denk je aan als je denkt aan oesters? Juist, aan een decadent glaasje champagne. Ook al kunnen oesters heel erg verschillen in smaak, ze hebben allemaal één ding gemeen. En dat is dat ze zacht en ziltig smaken. Hier past het beste een frisse, jonge witte wijn bij. Dit overheerst de smaak van de oesters niet en past er perfect bij. En voor een echt feestelijke dag smaakt een glaasje goede champagne er zéker heerlijk naast.

oesters, Hoe je op de juiste manier oesters eet

LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Music voor alle Rebels
Music voor alle Rebels
Terwijl de één erg goed gaat op ‘oud en vertrouwd’ of ‘huisje, boompje, beestje’, wil de ander tegen álle stromingen in. Gewoon omdat gewoon ook maar zo…
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
Een golfbal die zacht neerkomt op een perfect gemaaide green, omringd door de Portugese natuur. Rijden langs architectonische kunststukjes die niet misstaan in Hollywoodfilms. Sporten in een…