Iedere man droomt er wel eens van een eigen boot te hebben. Of nog beter: een superjacht. Helaas past het minder goed in het kostenplaatje voor veel mensen. En geloof mij, zelfs mulitmiljonairs kunnen nog schrikken van het bedrag dat ze moeten betalen voor alleen al het jaarlijks onderhoud dat zo’n bootje kost. Zelfs als een boot een jaartje enkel in de jachthaven blijft staan, kan dit bedrag tot 7 cijfers oplopen – geen grap.
Maar dan alsnog, een man mag dromen. Wie weet win je ooit de loterij of een mega erfenis van die oudtante. Dus gewoon voor het geval dat, hebben we een stappenplan opgezet hoe je in 8 simpele stappen een jacht koopt. Mocht je het toch ooit nodig hebben.
1. Zorg voor een bankrekening met 9 cijfers
Wellicht het belangrijkste bij het kopen van een jacht: zorg dat je het kan betalen. Een bankaccount met zo’n 9 cijfers zou voldoende moeten zijn. Niet alleen voor de aankoop, maar ook na de aankoop zal je dit hard nodig hebben. De onderhoud van het boot kost namelijk ook heel veel geld. Maar ach, dan heb je ook wat.
2. Groot, groter, grootst
Als je een boot of jacht wil kopen, moet je weten welke grootte geschikt is voor jou en vooral ook welke maten er allemaal zijn. Alles tot 25 meter is een boot of een jacht, vanaf 25 tot 70 meter praat je over een superjacht en alles daarboven wordt een megajacht genoemd. De meest geschikte en gangbare jachten zijn rond de 50 meter. Met hele grote boten, word je al snel beperkt tot waar je kan gaan met je boot. Bedenk dus wat je er mee wil doen en welke maat het beste bij jouw manier van varen past. Als je ‘m überhaupt zelf wil gaan besturen.
3. Een superjacht is geen investering
Laat je nooit wijsmaken dat een jacht een goede investering is! Een boot kopen is net als een auto: zodra je ermee wegrijdt, daalt de waarde van je voertuig. Een boot is misschien voor jouzelf een goede investering, maar je zal er nooit meer geld uithalen dan je erin had gestopt. Naast de aankoop kost het namelijk ook nog eens ontzettend veel geld om een boot onderhouden. Wil je geld verdienen door te investeren, dan kan je dit beter in onroerend goed doen.
4. Geduld
Bedenk of jij je eigen jacht wil laten bouwen of een mooi modelletje wil uitkiezen. In ieder geval moet je geduld hebben. Het hele proces van een schip kiezen en vervolgens kopen kost nou eenmaal tijd. En vooral als je zelf jouw perfecte boot wil laten bouwen, kost dit enorm veel tijd. Het duurt namelijk tussen de 2 en 4 jaar om een mooi jacht te bouwen. Dus hoe meer dingen je aanpast en hoe meer jij je eigen boot wil, hoe langer het duurt voor je hem in bezit hebt. Maar onthoud ook: geduld is een schone zaak. Wie een mooi jacht wil, moet wat.
5. Doe het niet alleen
Wanneer je eenmaal hebt besloten om een superjacht te kopen, doe dit dan niet alleen. Het is een flinke aankoop (ik hoop dat je dat zelf al had bedacht) dus laat je goed adviseren door specialisten. Praat met een vriend die al een boot heeft, een kapitein, een advocaat en een bootontwerper, zoals het Nederlandse Oceanco. Er komt zoveel meer bij kijken simpelweg je chequeboekje erbij pakken. Leer van de experts zodat je geen domme keuzes maakt.
6. Ga niet naar bootshows
We kennen allemaal Sail Amsterdam. Een prima plek om weg te dromen bij de tofste boten. Ook een prima plek om kennis te maken met welke boten er allemaal zijn, maar geen geweldige plek om ook daadwerkelijk een schip te kopen. Je laat jezelf los in het hol van de leeuw en al helemaal als je laat weten dat je daadwerkelijk interesse hebt. Je raakt na 4 of 5 boten compleet in de war en overweldigd door het aanbod. Daar komen ook 4 of 5 verkopers bij die jou allemaal willen ompraten om hún jacht te kopen. Hierdoor kan je geen weloverwogen keuze maken en eindig je nooit met iets waar jij oprecht blij mee bent. Kennismaken met boten op een bootshow is prima, maar laat je niet verleiden daar daadwerkelijk een aankoop te doen.
7. Bezoek een mooie jachthaven
Bezoek een jachthaven, luister naar mensen die daar horen en waan je in de ‘botenwereld’. Over een tijdje ben jij daar misschien onderdeel van en ligt jouw eigen superjacht daar, dus wen er maar alvast aan. Zo kan je alvast kennismaken met hoe jij er binnenkort bijloopt. Of je fantasie wat levendiger maken. Net wat je wil.
8. Kies goede bemanning
Als je dan eenmaal een jacht heb gekocht, moet je er ook vol voor gaan. Bezuinig dus niet op goede bemanning, maar neem het volle pakket. Je crew is namelijk het meest waardevolle aan boord. Zorg voor een kapitein, ingenieur, goede kok en knappe serveerster. Je was toch niet van plan zelf te koken of je eigen eten te gaan halen? Als je het doet, moet je het ook goed doen.