Solliciteren met de gunfactor: zo doe je dat

Solliciteren sucks. Wanneer je eindelijk een leuke vacature tegenkomt, solliciteren er vaak nog tientallen anderen, wat de kans verkleint dat jij wordt uitgekozen. Hoe zorg je nou dat juist jij die baan binnen krijgt? Daar hebben wij een trucje voor: creëer de gunfactor.

Uiteraard draait een sollicitatie om eerste indruk. Zorg dat je een stevige, zelfverzekerde handdruk kan geven, iets kan vertellen over jezelf en kennis hebt over het bedrijf en de functie waar je voor solliciteert. Daarnaast kan je, om je kansen te vergroten, proberen ‘de gunfactor’ te creëren. Dit is het fenomeen dat het jou het meest wordt gegund om de baan te krijgen. Onderzoek wijst uit dat 75% van de zakelijke beslissingen gebaseerd zijn op de gunfactor!

Zo creëer je de gunfactor tijdens sollicitaties!

Houding

Je houding is het eerste wat opvalt wanneer je binnenkomt bij een sollicitatiegesprek. Zorg dus dat deze in orde is! Geef netjes een hand, laat een oprechte glimlach zien en stel je open op. Door non-verbale communicatie toont aan dat je openstaat voor het gesprek en zal gelijk sympathie opwekken bij je gesprekspartner. Stap 1 richting de gunfactor.

Laat zien wie je bent

Als je komt solliciteren, is het belangrijk dat jij weet wie je bent. Je moet dit namelijk goed kunnen overbrengen op je gesprekspartner. Weet jouw kwaliteiten en talenten te benoemen, maar laat ook zien dat je een hartstikke gezellig mens bent. Vertel iets over je interesses (maar houd dit professioneel, je hoeft niet te vertellen dat je het liefst iedere nacht tot 2 uur in de kroeg zit of een slangenverzameling hebt) en vertel wat jouw passies in het leven zijn. Zo probeer je je gesprekspartner mee te nemen in jouw leven en creëer je een band. Hij heeft het gevoel dat hij jou ‘kent’.

Wees oprecht enthousiast

Bij alles wat je vertelt en wat je hoort, zal je oprecht enthousiast moeten zijn. Mensen hebben het snel door wanneer je dit faked, dus probeer oprecht over te komen. Wanneer mensen merken dat je enthousiast ben, reageren zij automatisch ook enthousiast op jou. Deze gedeelde enthousiasme versterkt een onderlinge band en vertrouwen – jullie zijn allebei enthousiast over hetzelfde onderwerp.

gunfactor, Solliciteren met de gunfactor: zo doe je dat

Toon interesse

Door niet alleen over jezelf en de functie waarvoor je solliciteert interesse te tonen, maar ook in de omgeving en wellicht zelfs in de persoon zelf ontstaat er een wederzijds gesprek. Pas op, maak het niet te persoonlijk – maar je kunt best interesse tonen in de functie van je gesprekspartner of in de manier van werken in het bedrijf. Laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in het bedrijf, het werkveld, de omgeving en de mensen die er werken. We weten allemaal dat je daar bent omdat je nu eenmaal een baan nodig hebt, maar dit hoef je natuurlijk niet hardop te zeggen.

Luister actief

Als je interesse heb getoond en er een wederzijds gesprek aangaat, moet je er ook voor zorgen dat je actief luistert. Blijf geïnteresseerd overkomen, want mensen hebben het heel snel door als je niet actief luistert. En niets is zo’n afknapper als wanneer mensen doen alsof ze interesse hebben maar vervolgens niet luisteren naar uitleg. Voor de gunfactor heb je die sympathie nodig!

Kort maar krachtig

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat in een gesprek de luisteraar slechts 40 seconden echt kan luisteren. Daarna verslapt de aandacht en wordt de informatie niet meer volledig opgenomen. Houd daarom je gesprek kort maar krachtig. Bereid voor wat je wil vertellen en houd met interessante informatie de aandacht van je gesprekspartner vast.

Bovenstaande puntjes kunnen je helpen sympathie op te wekken bij je gesprekspartner. The key to success in het hele gunfactor verhaal is dat mensen je mogen. Degene die de sollicitatie afneemt moet jou aardig vinden en een band met je voelen – dan pas krijgt hij het gevoel dat hij je de baan gunt. Et voilà, daar is ie: de gunfactor én een nieuwe baan.

gunfactor, Solliciteren met de gunfactor: zo doe je dat

LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…