De zomer komt er aan en dus wordt de drang om gin tonics te drinken steeds groter. Maar is een G&T eigenlijk geschikt voor bij het eten? En welke hapjes passen naadloos bij het drankje? We zochten het dakterras van een 120 jaar oude Watertoren op tijdens een zonnige editie van onze vrijdagmiddagborrel, MANIFY: Out of office, om erachter te komen.
Taylor Made Catering & Co. zocht een high-end menu aan hapjes bij elkaar, die naadloos samen gaan met de Bulldog Gin Tonics die we serveerden. Om ervoor te zorgen dat ook jij thuis deze goddelijke combinaties kan maken, vroegen we ze de kleren van het lijf.
Food pairing
Voor we je wat voorbeelden gaan geven, zul je eerst het basisprincipe van food pairing moeten begrijpen. En daar komt de ABC-methode bij kijken. Je kunt namelijk Accentueren, Bruggen maken of Contrasteren.
Met accentueren, ga je de smaak een extra boost geven door het drankje te pairen met eten met dezelfde soort smaak, zoals koffie en chocolade bijvoorbeeld. Maar ook zoals een gin met pepertonen en een pittig hapje.
De tweede vorm is overbruggen. Je gaat dus opzoek naar een smaakcombinatie die in elkaars verlengde ligt. Denk aan een ziltige vissnack en een citrusachtige gin of bijvoorbeeld een witbiertje on the side.
De laatste manier is contrasteren. De bedoeling hiervan is smaken te vinden die recht tegenover elkaar staan. Bij een zoute blauwe kaas neem je bijvoorbeeld een zoetere tonic.
Gin tonic food pairing
Bulldog Gin
Bulldog is een mooie klassieke London Dry Gin met 12 hoogwaardige ingrediënten, zoals Spaanse citroen, Chinese lotus en Franse lavendel. Dit zorgt voor een heerlijk kruidige en bloemige smaak.
Bulldog gin komt het beste tot zijn recht in combinatie met een tonic met citrus smaak. In dit geval hebben we gekozen voor een tonic met tonen van limoen en garneren we met een schijfje bergamot en zwarte peper. Bergamots zijn kleine ronde/peervormige zure citrusvruchten met een hint van kardamon. Geserveerd met het pittige van een zwarte peper korrel is deze gin tonic helemaal af.
Met oesters uit het Grevelingenmeer
Precies het zilte van een oester kan de kruidigheid van de gin wel gebruiken. De Zeeuwse platte oester wordt na 6 jaar geoogst en heeft een mooie verfijnde smaak. De oester werd geserveerd met gel van passievrucht, lavendel en spray van Bulldog Gin om te accentueren.
Honingtomaat in de vorm van een lollypop
De signature lollypop is gemaakt van de exclusieve honingtomaat geserveerd met een bergamot, geroosterde sesam en borage cress. De lollypop garnaal bestaat uit een heerlijke Argentijnse garnaal, welke een dieprode kleur heeft en qua smaak wat weg heeft van de ligt zoete smaak van zoete kreeft.
Met de in een zoet-zuur van bergamot gemarineerde honingtomaat, frisse komkommer cress en knapperige sesam accentueerde we de smaak van bergamot in de gin tonic. Een frisse smaakexplosie om de avond in te luiden.
Blini met ‘kaviaar’
Daarnaast serveerde Taylor Made Catering een blini met aubergine ‘kaviaar’, zwarte olijf, mosterd cress en tomaten crumble wat zorgt voor een echt smaaksensatie gecombineerd met de Bulldog gin! De blini met auberginekaviaar, olijf, sumak en tomaten crumble is een hapje vol hartige smaken.
Met de citrus- achtige smaak van de sumak slaan we een brug van de hartige smaken van de olijf, aubergine en tomaat met de frisse, florale tonen van de gin tonic. Een heerlijke vegetarische snack voor bij een gin tonic op een zomerse avond.
Argentijnse garnaal
Deze lollypop bestaat uit een Argentijnse garnaal, welke een dieprode kleur heeft – ook als deze niet gegaard is – en qua smaak wat weg heeft van ligt zoete kreeft. De garnaal wordt geserveerd met limoen mayonaise, haringkaviaar en shiso purple.
De gin tonic gaat erg goed samen met de ligt zoete smaak van de garnaal en het zilte van de haringkaviaar. Daarnaast is garnaal en het pittige van zwarte peper met Bulldog gin altijd een winner!
Pata negra
Last but not least werden de gasten getrakteerd op Pata negra, ook wel de Iberico ham genoemd welke bekend staat als één van de beste rauwe hammen ter wereld. Iberico ham is afkomstig van de poot van een Iberisch zwart varken. Het varken loopt vrij rond en eet grassen en eikels waaraan het zijn intense aroma te danken heeft. Dit gerechtje werd geserveerd met frisée salade en sumak.
De zwartpootvarkens zijn veel vetter dan gewone varkens en hebben een dieet van eikeltjes, en dat proef je! De nootachtige en vette smaak van het perfecte gedroogde vlees gaat uitstekend samen met de frisse en pepperige tonen van de gin tonic een echte contrasterende smaak waar wij dol op zijn.
Taylor Made Catering gelooft erin dat catering en koken twee verschillende dingen zijn. Voor elk product en voor elke gelegenheid worden de pareltjes, de specialisten, de lekkerbekken en kookgekken gezocht. Hierdoor kan Taylor Made Catering zich vooral richten op een hoge kwaliteit en het ontwikkelen van de mooiste en bijzondere concepten.
De focus ligt op een creatieve presentatie, organisatie en innovatie, zodat de klant de aandacht krijgt van een traiteur, maar ook de professionaliteit van een topcateraar. Of dit nu voor 10 of voor 1000 gasten is. Ze bereiden het eten waar je bijstaat en zorgen gegarandeerd voor een once in a lifetime belevenis!
Volg ze op Instagram of kijk op onze website voor inspiratie. We love to talk Food with you![/powerkit_alert]